woensdag 23 maart 2011

Klussen: Tuinbank

Dit kan dus echt niet meer!

Voor mijn verjaardag in mei 2004 kreeg ik van de kids dit hardhouten tuinbankje. Het jaar daarop, in mei 2005, werd het wat schraal, en heeft dochter het geschuurd, en toen in de teakolie gezet. Lekker goedkoop: die olie had ik bij Aldi gekocht (niet doen!). In plaats van mooier, werd het daar lelijker van. Door die olie kreeg het bankje een heel vaal vlekkerig uiterlijk. Zonde en jammer, maar ja, over olie kun je niet verven :-( 

Vaal, schraal en versleten

Die olie is er nu, 6 jaar later, vast al wel afgesleten. Ik heb het bankje een paar weken geleden weer uit de loods gehaald (= de winterstalling), en in de tuin in het zonnetje gezet. Waar het de afgelopen dagen goed droog is geworden :-)

En vandaag was het zulk mooi weer dat het gewoon misdadig was om binnen te blijven. Ondanks grieperig + keelpijn besloot ik het bankje eens aan te gaan pakken.

Het gebruikte gereedschap ter voorbereiding, geschuurd ziet het er zelfs al beter uit :-)

Eerst flink schuren, tot het overal glad en splinterloos aanvoelt. Met de nerf van het hout mee schuren, zei dochter. Het was ook wat gammel geworden, en tijdens het schuren zag ik dat het met kruiskop- en imbusschroeven in elkaar zat. Komt die imbusset die ik laatst kocht voor de zitbank, nu alweer van pas! Na het schuren heb ik alle schroeven heel stevig aangedraaid: het bankje is nu niet meer zo gammel! Daarna goed het stof van het schuren er afvegen.

Grond(ig) verven

In de kelder heb ik een grote plank vol met schilderspullen. Al sinds ik hierheen verhuisde. Toen heeft ex heel veel aangeschaft, veel te veel, en soms komt dat nog goed van pas. Kwasten zat, net als schuurpapier, terpentine, roerstokjes en verzin het maar... plus een nog bijna volle bus grondverf.

De kwast: te groot? Kwam erg moeilijk overal tussen...

Op die bus staat dat je de grondverf 2x moet doen. Het is ook best streperig geworden, maar ik denk dat dat zo hoort, met grondverf? Eigenlijk heb ik echt geen zin om nogmaals grondverf erop te smeren, want dit heeft me al de hele middag gekost. En bovendien kan ik dan niet zien wat al gedaan is, en wat nog niet :-(

Zo van een afstandje lijkt het al heel wat :-D

In de grondverf ziet het bankje er al stukken beter uit dan voorheen, al moet je niet van dichtbij kijken: de grondverf lijkt streperig. En er zitten hier en daar lopers. Misschien had ik toch beter een dunnere kwast kunnen nemen voor tussen alle latjes in... Stiekum wou ik wel heel erg graag dat handige dochter de kleur erop verft, dat wordt vast veel mooier dan wanneer ik dat zelf doe.

Vragen: 
  • Moet het nu echt 2x grondverf, of mag na 1x keer (en dan weer even licht schuren) de kleur er al op? 
  • De kwast heb ik nu in terpentine staan. Hoe maak ik die nu goed schoon zodat ik die nogmaals gebruiken kan? Morgen uitwassen onder de kraan? 

De verf op mij heb ik al verwijderd met terpentine, die op de tegels (ondanks de kranten) lukte niet. Ik wou Ronja daar al de schuld van geven, maar na controle bleken al haar 4 pootjes grondverfvrij te zijn. Mijn rechter wijsvinger voelt aan of er een blaar op komt. 

Na antwoorden op mijn vragen misschien morgen verder. Nog een 2e laag grondverf? Of mag ik dan gelijk al kleur? Een paar dagen wachten tot zere vinger met opkomende blaar hersteld is? Of wil dochter binnenkort de kleur erop maken? Even in de kelder kijken in welk blik nog genoeg verf zit voor een hele tuinbank. Ik hoop op lila of paars, of misschien fris lentegroen?

Het viel me nog best tegen. Tijdens het schuren (zweterig rotwerk) keek ik echt uit naar het verven. Maar toen ik daar eenmaal mee bezig was, bleek dat een grotere klus dan ik verwachtte, lol. Nooit gedacht dat een tuinbankje zoveel kanten, randen en hoeken had!

2 opmerkingen:

Mama Lotje zei

bel straks wel even ik gooi de kleur er wel op

kwast onder warm lopende kraan uitspoelen

2de laag grondverf is onzin is goed zo...

Desire zei

Ik vind deze kleur veel beter staan hoor. Zal er niet overheen verven. Het zit goed zo!