donderdag 16 juni 2011

Voos

Mijn oma heette Sjouwke Voos, ik ben naar haar vernoemd. Op mijn genealogie website heb ik daarom ook een Parenteel Voos staan. Enige tijd geleden werd die gevonden door Ger Olthuis (85), weduwnaar van Martha Voos. Hij emailde me over de parenteel, en belde, en we emailden wat meer en belden nog eens. Hij zocht ook een oud Gronings recept, en daarvoor verwees ik hem door naar tante Siet, waar hij ook mee emailde en belde. 

En nu staat hij hierdoor met zijn caravan in Emmer-Compascuum. Vanmiddag kwam ie bij mij op bezoek, en morgen gaat ie bij tante Siet langs. Bij mij voor de Voos stamboom, bij tante Siet om te praten over het Eenrum van vroeger. 

Hij was er om half 2, en ging na 6 uur pas weg. Het was enorm gezellig, en zeer zeker voor herhaling vatbaar! Halverwege de middag keek ie me aan en zei dat het vreemd was, maar dat het voelde of ie mij al jaren kende, en dat gevoel was geheel wederzijds. Een middag was veel te kort om uitgepraat te raken! Ik weet wel zeker dat we mekaar nog eens gaan ontmoeten.

Jacobus Voos (1834-1922, mijn betbet-overgrootvader). Daarboven zijn zoon Jelte (1870-1950) met vrouw Fokeltje Schaafsma, en onder hun zoon Jan Voos (1910-1990)
Hij had allerlei papieren mee, en een paar dikke foto-albums. Ook had ie de stamboom mee die ik hem per email gestuurd had, met daarop alle aanvullingen en verbeteringen die hij voor mij had. Oude gegevens zoek ik zelf in het archief op, maar voor de laatste 3 (= nu levende) generaties moet ik het hebben van de mensen zelf. Van hun kant had ik al wel het één en ander, maar incompleet, en hier en daar niet helemaal correct (want van horen zeggen). Dat is nu allemaal aangevuld en verbeterd :-D

Suzanna Voos (1875-1937) met haar 3 kinderen
Wat hem heel erg intrigeerde was een heel oude foto die hij heeft, van een vrouw met 3 kinderen. Haar zoontje lijkt heel veel op een jongen in zijn familie, zoveel dat de mensen op deze foto absoluut zeker familie zijn. Maar niemand die hem ooit kon vertellen wie dat zijn. Ook achterop de foto staat niets, ook geen datum. Wat wel opvalt is dat er geen echtgenoot bij staat, iets wat je in die tijd, toen fotograferen nog heel kostbaar was, niet verwachten zou. Liet je zo'n mooi portret maken dan wel met het hele gezin erop. Ook valt op dat de vrouw, wier handen zeer duidelijk zichtbaar zijn, geen (trouw-) ring draagt.

Volgens mij, na wat zoeken door mijn bestand (en nu ook volgens Ger) is het 90% zeker dat dit Suzanna Voos is, met haar kinderen. Eén van de vrouwen in mijn familiegeschiedenis die me buitengewoon intrigeert. Ik heb een paar mensen in mijn kwartierstaat waar ik, als ik ooit eens een wens mag doen, dolgraag eens mee wil praten, en Suzanna is daar zeker één van!

Suzanna VOOS, Landarbeidster, zonder beroep (1907), geboren op 08‑05‑1875 te Eenrum, overleden op 18‑02‑1937 te Ezinge op 61‑jarige leeftijd.
Relatie met Tjalling van der WERFF, geboren op 02‑03‑1871 te Dantumadeel, overleden op 06‑02‑1942 te Ezinge op 70‑jarige leeftijd. Zoon van Douwe Cornelis van der WERF en Grietje Rienks SCHAAFSMA. (nb: Suzanna's broer Jelte was gehuwd met Fokeltje Schaafsma!).

Of  Suzanna en Tjalling ooit gehuwd waren is onbekend (ik heb nooit een huwelijksakte kunnen vinden), wel zeker is dat ze (op enig moment) een relatie hadden. Haar kinderen kregen echter alle 3 de achternaam Voos. In Suzanna's overlijdensakte wordt Tjalling genoemd als echtgenoot, en omgekeerd: hij is haar weduwnaar in zijn overlijdensakte. 
Kinderen:
1.             Jacobus VOOS, geboren 1896 (vernoemd naar Suzanna's vader)
2.             Jantje VOOS, geboren 1899 (vernoemd naar Suzanna's moeder)
3.             Jelte VOOS, geboren 1907 (vernoemd naar Suzanna's broer Jelte, waar ook deze foto vandaan komt)


Kwamen onze voorouders uit België?
Ook heel interessant zijn bovenstaande foto's, gemaakt tijdens een vakantie. Een meubelzaak en een bloemenzaak Voos, naast elkaar, te Gouvy in (Waals) België. Toen Ger lang geleden op vakantie dit bedrijf vond, was helaas de eigenaar niet aanwezig, en zij moesten weer verder.

Onze verst bekende voorvader was Petrus Josephus Voos, bij zijn huwelijk te Groningen (in 1800) gaf hij aan dat hij afkomstig was van Maastricht. Afkomstig van hoeft echter niet ook te betekenen daar geboren. Een vriendin van me heeft jaren geleden het hele archief van Maastricht doorgespit, zonder dat ze hem (of welke Voos dan ook) vond.

Mijn achterneefje Lammert Voos denkt dat we uit Duitsland komen, want ooit was er in Solingen een burgemeester die Voos heette. Maar Maastricht ligt natuurlijk op een 3-landenpunt. In Ger zijn schoonfamilie gaat het verhaal dat er een jongeman Voos was die in militaire dienst moest in België. Zoals toen gebruikelijk kon je daar onder uit komen door iemand anders in jouw plaats te laten gaan. Hij zou iemand betaald hebben om voor hem het leger in te gaan, maar die persoon ging er met de centen vandoor. Toen vluchtte hij de grens over naar Maastricht om er alsnog onder uit te ontkomen.

Jelte Voos (1870-1950) kreeg ooit een brief, in het Frans, uit België, van iemand die Voos heette. Helaas is die brief niet bewaard gebleven, en ook nooit beantwoord omdat niemand in die tijd in Eenrum Frans kon lezen en schrijven. Maar die verdwenen brief zou er ook op kunnen wijzen dat de oorsprong van onze familie in België lag, en niet in Duitsland (een verbastering van de naam Fuchs), zoals neef Lammert denkt. Ik ga hier binnenkort toch eens mee bezig, wie weet dat ik ooit nog meer vind...

En hoewel Jelte, Ger's schoongrootvader, een halfbroer was van mijn betovergrootvader Willem Voos, was er op veel foto's toch duidelijk een familiegelijkenis te zien. Zo lijkt één van zijn schoonzussen veel op mijn moeder toen ze allebei ongeveer dezelfde leeftijd hadden. En was er een foto van een meisje van dochterlief haar generatie dat erg veel op haar lijkt...

PS: Grappig toch hoe alle Hogelandsters zo aan mekaar verwant zijn! Ger zijn schoonmoeder Harmke Smit (gehuwd met Jacobus Voos) was een zus van ex zijn tante Ida Smit... Tante Ida ken ik heel goed, ik bezocht haar altijd geregeld en met veel plezier. En de mama van mijn poezebeesten, Sunny, kreeg ik als kittentje kado tijdens een middagje theedrinken in tante Ida haar tuin...

17 opmerkingen:

Aragog zei

Reactie (via email) van Lammert: Leuk. Ben benieuwd of je verder komt!

Gelkinghe zei

Ik zou niet al te veel aan spelling hechten. Was dat Voos bijv. oorspronkelijk niet iets als Faux? :-)

iemand die rond 1800 van Maastricht naar Groningen kwam was in 9 van de 10 gevallen soldaat. Misschien moet je Joop van Campen eens vragen, hij weet daar alles van:
http://groningen.ngv.nl/Artikelen/huwinschr.htm

Aragog zei

Petrus Josephus Voos was metselaar toen hij van Maastricht naar Groningen kwam, en daar in 1800 huwde. Misschien ingehuurd voor een groot bouwproject in Stad?

Faux zou kunnen, net als Fuchs, wat neef Lammert denkt. Ook komt de naam Vooys wel voor, ook in ons land...

Ik ga hier zeker binnenkort wat meer in duiken!

Cassie zei

Interessante materie zoiets :)
Zo ontdek je nog eens nieuwe familieleden :)

Monkey zei

Leuk, de naam van der Werf(f) in jouw stamboomonderzoek. Ik ben meteen gaan zoeken of we misschien verre familie zijn :-) maar ik kwam iets tegen wat je misschien wel interessant vindt:
Burgerlijke stand - Huwelijk
Archieflocatie Groninger Archieven
Algemeen Gemeente: Ezinge
Soort akte: Huwelijksakte
Aktenummer: 10
Datum: 27-05-1893
Bruidegom Tjalling van der Werff
Geboorteplaats: Dantumawoude
Bruid Sibrig Zuidema
Geboorteplaats: Saaksum
Vader bruidegom Douwe Cornelis van der Werff
Moeder bruidegom Grietje Rienks Schaafsma
Vader bruid Ewold Zuidema
Moeder bruid Henderika Sissingh
Nadere informatie beroep bruidegom: boerenknecht; beroep bruid: dienstmeid; beroep vader bruid: daglooner; bruidegom 22 jaar; bruid 20 jaar

Te vinden op Genlias. De leeftijd van Tjalling klopt volgens mij.

Sorry voor het hele verhaal :-)
Groetjes Monkey

Monkey zei

In plaats van het zoeken naar de evt. familiebanden ben ik, omdat ik het heel interessant vond, verder gaan zoeken op Tjalling van der Werff:


Huwelijk 05-05-1923 Eenrum

Bruidegom Tjalling van der Werff, bruidegom 52 jaar, landarbeider
Geboren Dantumadeel
Vader Douwe Cornelis van der Werff, landarbeider
Moeder Grietje Rienks Schaafsma

Bruid Suzanna Voos, bruid 47 jaar, landarbeidster
Geboren Eenrum
Vader Jacobus Voos
Moeder Jantje Bootsman

Bron Huwelijksregister Eenrum 1923
Aktenummer 14

Gevonden op allegroningers.nl

Groetjes

Aragog zei

Wow, dank dank dank!!!! En ik heb al zo vaak in het archief gezocht naar dat huwelijk, lol!!!! Dus toch wel echt getrouwd, hoewel op latere leeftijd pas.

Als je me privé wat info laat weten, liefst namen van beide overgrootouders bv (lekker ver terug) kan ik es kijken of ik aansluiting vind, want ik heb in mijn bestand veel meer Van der Werf(f). Overigens heeft Tjalling bij geboorte er per ongeluk een f teveel aan gekregen, zijn vader had er maar eentje.

Enne... nu je toch bezig bent, kun je gelijk ook even zoeken dan waar de oudste Voos vandaan kwam, België of Duitsland? lol....

Aragog zei

Ik wist al dat Tjalling getrouwd was met Sibrig (zonder datum enz), nu heb ik echter haar ouders erbij want... die had ik al in mijn bestand! Dus nog een leuke link kunnen leggen ook :-)

En dit is dus idd de juiste Tjalling.

Monkey zei

Ik zal je binnenkort mijn gegevens sturen, wie weet? De meesten heten van der Werf, heb er 1 die ook van der Werff heet.

Tis een tik van mij, ook al heeft het niets met mijn stamboomonderzoek te maken, ik word dan zo nieuwsgierig dat ik toch ga zoeken :-)

Sibrig wordt ook wel geschreven als Sibrich. Heb al gezien dat Sibrich en Tjalling een aantal kinderen hebben gekregen.

Aragog zei

Jammer dat ik maandag op vakantie ga, en zo op verjaardag moet, lol. Net wat bezig geweest, en... Een zoon van een broer van Tjalling trouwt met Suzanna's dochter Jantje. En een kleinzoon van Tjallings broer trouwde met de schoonzus (Voos) van de meneer die hier van de week was!

Die hele familie zit door mekaar heen, ook van andere kant: Jelte Voos trouwde met Fokeltje Schaafsma, Tjalling zijn moeder was Grietje Schaafsma. Daar ook naar zoeken dus, die 3 families (van der Werf(f), Schaafsma en Voos) lopen wel heel erg door mekaar heen, generaties lang. Schaafsma komt ook uit Friesland, wellicht kenden de vanderwerfjes en de schaafsmaatjes elkaar al voor ze naar het Hogeland trokken?

Sibrich is vernoemd naar haar oma, ook een Sibrich, dat is dus de originele spelling.

Monkey zei

Dus je hebt er weer een hoop gegevens bij? Leuk!

Alvast een fijne vakantie toegewenst.
Groetjes
Monkey

Anoniem zei

hallo jullie hebben het hier over mijn oma haar ouder tjalling en sibrig suzanne voos werd mijn oma haar stiefmoede groetjes

Anoniem zei

zwaantje van der werff
mijn oma
mijn oma vertelde dat haar stiefmoeder goed voor haar was het gaat hier dan om suzane voos

http://blog.seniorennet.be/salomon/archief.php?ID=1487976


groetjes zwaantje
neem eens een kijkje op mijn blog

Unknown zei

Hallo hebben jullie ook info over Trijntje Jans schaafsma de jongere zus van fokeltje schaafsma die getrouwd was met Jelte voos.

Trijntje was getrouwd met Pieter de Vries zij hebben rond 1900 of eerder in recklinghausen gewoond en gewerkt vanwege de armoede,in 1907is hun dochter geboren in recklinghausen Meike Pieters de vries deze huwd in 1928mijn opa sytze Pieters monsma dit huwelijk duurt helaas maar kort dec 1928sterft mijn opa zijn eerste vrouw en hun still geboren zoon ,hebben jullie hier meer info over. Vriendelijke groet Petra Zijlstra monsma

Aragog zei

Nee helaas, ik heb alleen Fokeltje en de namen van haar ouders, omdat zij met een Voos getrouwd was, verder is mij niets van die familie bekend.

Unknown zei

Wat grappig! Ik ben via mijn opa (Gerrit Voos, zoon van Jelte Voos) wat onderzoek gaan doen. Hij wil dat ik oude foto's wat opschoon en digitaliseer. Mijn vader (Jelte Jeroen Voos) is vernoemd naar zijn opa en mijn broertje ook weer.
Mijn opa is heel erg nieuwsgierig naar het verleden van zijn oma (Suzanna Voos). Vooral omdat er voor ons laatst een complete stamboom is gemaakt en daarin duidelijk is geworden dat Suzanna geen man had en mijn opa dus geen opa..

Aragog zei

Een "complete stamboom" bestaat niet ;-) Er komen constant mensen bij en er overlijden mensen, dus compleet kan ie nooit zijn. Ook worden er steeds meer gegevens ontsloten uit archieven, dus er is altijd wel weer iets nieuws te vinden ;-) Ik doe bv al meer dan 40 jaar onderzoek naar de geschiedenis van mijn familie, van alle kanten, en ik vind nog geregeld iets nieuws.