dinsdag 16 oktober 2012

Vet fout :-'(

Dochter wordt wegens borstvoeding weer dunner naarmate haar dochtertje groeit. Hoewel ze zelf vindt dat ze nu een buikje heeft na baby nummer 2 (whahahaha!) 

Ze kan dus wel weer wat extra calorietjes gebruiken, en wat daarbij kan helpen (en waar ze sinds kleins af aan al erg dol op is) is uitgebakken spek op brood! (ook wel reuzel of kaantjes genoemd, ligt eraan in welk deel van het land je woont).

En dus was ik van plan om, net als toen ze kleinzoon borstvoeding gaf, voor haar weer uitgebakken spek te maken, in m'n ouderwetse geëmailleerde schaaltje. Net zoals vroeger. En kleinzoon lust dat vast ook wel net zo graag als zijn mama ("lekker in Logans buikje opeten", ik zie hem al over z'n buikje wrijven, hihi).

Gewone spekreepjes
In de Jumbo echter wist ik ineens helemaal niet meer of ik daarvoor nu de gewone spekreepjes moest hebben (met veel vlees eraan) of die hele witte met bijna geen vlees... Ik vroeg het aan de meneer die bij het vlees liep (Hallo Jumbo!) maar hij zei dat ie de groenteboer was. Hij belde de slager erbij (te herkennen aan z'n witte slagershoedje, leerde ik vandaag) die er direct ook bij kwam...


langzaam laten smelten: pas op vet wordt heel erg heet!
Helaas, zowel de groenteboer als de slager van de Jumbo wisten het ook niet. Ze zagen er dan ook allebei te jong uit om dit als kind gegeten te hebben, lol. Ze zochten op hun mobieltjes, of zoiets, niets... De slager dacht dat ik misschien vetspek moest hebben, en hij kwam aan met een massief blok wit vet. Nee dat is het zeker niet, het moet in ieder geval gerookt en zout zijn... en in reepjes, niet zo'n dik blok. Waar hij mee aan kwam is vast wel erg goed om in de winter de vogeltjes mee te voederen...

Raar is dat: ik heb zo vaak uitgebakken spek gemaakt voor op brood (smeerbaar dus), de kids waren er vroeger dol op, en dochterlief nog steeds. En zomaar ineens, na het sinds Logan niet meer gemaakt te hebben, kan ik me niet meer herinneren waarmee...

Teveel vlees: dit moest nu grijswittig smeerbaar vet zijn met een klein beetje knapperige blokjes er in!
De groenteboer raadde me aan om het hiermee maar te proberen en als dit niet lukt dan krijg je van mij gratis een pakje van de andere soort spek. Daar moet ik hem dan maar aan houden, als ik volgende keer weer bij Jumbo kom. Want deze was het dus niet :-(

/me Probeert nu voor eens en voor altijd te onthouden: voor het echte uitgebakken spek heb ik dus die witte spekreepjes nodig, met maar een heel klein beetje vlees er aan, en dus niet die reepjes met meer vlees dan spek die ik vandaag kocht...

Sorry Char, ik had je erg graag een verrassing gegeven, maar je houdt het dus van me tegoed ;-)

6 opmerkingen:

  1. Maar heb je het wel geproefd? Dit is dus heeeeeeeeeeeeeeeel erg lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het ruikt wel heel erg lekker, dus het smaakt vast ook wel zo. Mag ik eigenlijk niet he, wegens de cholesterol: geen dierlijk vet, alleen plantaardig, en dat is dit dus zeker en vast niet, lol

    Maar de bedoeling was dus de smeerbare variant voor op brood, en niet dit...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ken het dus als kaantjes. Vetspek, die hele witte, bijna geen vlees ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. je had altijd spekreepjes met extra brok vetspek ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ja, ik vergeet het nu vast niet weer, lol. Zodra ik weer in een winkel kom neem ik dat witte spek mee, en dan maak ik het weer, en dan wel goed ;-)

    Anoniem is Char? Dat je dat nog weet... ik dacht dat kinderen het alleen opaten en niet keken naar hoe het gemaakt werd :-P

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hartelijk dank voor uw reactie. Ik heb uw Daglog gelezen Vet Fout. Ik zal het met de slager (Robert) en de groenteman (Herm) doornemen dat het de witte spekjes zijn die voor reuzel/kaantjes gebruikt dienen te worden.

    En natuurlijk krijgt u zoals afgesproken bij uw volgende winkelbezoek gratis een pak met de witte spekjes mee.

    Met vriendelijke groet,
    Filiaalmanager Jumbo Wilhelminastraat

    BeantwoordenVerwijderen