maandag 31 mei 2010

Een hondje?

Ik speel al een tijdje met de gedachte dat een klein hondje wel heel leuk zou zijn. Ik wandel graag, en dan is een hondje een ideale reden om de deur uit te gaan. En een kleintje neem je gemakkelijk overal mee naartoe, misschien  kan het zelfs wel mee naar mijn werk... Het moet dan wel eentje zijn die, hoewel klein, flinke stukken kan lopen. Liefst niet te blafferig, en niet te dominant ook.

Dochter's schoonmoeder heeft een miniatuur Jack Russel, JR genaamd. Een Jack Russel is niets voor mij, sowieso geen terrier-soort denk ik. Liever wat meegaander, vriendelijker, en wat minder waaks. Op internet vulde ik laatst een vragenlijst in, en daar kwam uit dat een franse buldog de ideale hond voor mij zou zijn.

Toen Cassie hier begin mei logeerde had ik het er met hem over. Hij weet heel veel van honden, omdat ie in een dierenasiel heeft gewerkt, en tegenwoordig op de dierenambulance rijdt. Volgens hem is een Franse Buldog geen goed idee: die zouden erg jaloers zijn, heel veel aandacht willen, en een flinke wandelaar is het ook niet echt. 


Neem dan liever een Yorkshire Terrier, was zijn advies. Als je het rustig opbouwt, kun je daar flink lange wandelingen mee maken. Maar ja, dat is wel een terrier he... 
We hebben vroeger een Westhighland White Terrier gehad, die verhuisd is naar de overburen omdat hij totaal de baas was over dochter (toen een jaar of 5). Als ze een koekje in haar hand had, beet hij in haar handje zodat ze het koekje liet vallen. Overbuurman had al een grote bouvier, en geen kinderen. Maar... een paar jaar nadien had hij bezoek met een kleuter, die rustig op de grond zat te spelen. Zonder dat het kindje zelfs maar naar Pepper keek, viel die hem aan. Pepper is toen dezelfde dag nog door de dierenarts afgemaakt. Vanwege kleinzoon wil ik dus wel absoluut een hondje dat niet al te dominant en/of agressief is! En dus geen terrier denk ik...

Verleden week begon ik erover met de kids, en die vonden een hondje voor mij gelijk een heel goed idee. Dat zou echt iets zijn: er lekker mee wandelen, en meer gezelschap dan de poezen, die meestal of buiten zijn, of liggen te slapen. Als ik ga wandelen lopen ze meestal wel even met me mee, maar alleen tot we een hond tegenkomen, of enge auto's, of als ik te ver uit hun territorium wegloop. Dan keren ze weer om en gaan terug naar huis.


Schoonzoon zei dat ik volgens hem het beste een Vlinderhondje (Papillon) kan nemen. Daar had ik nooit aan gedacht, ik kende alleen heel vaag de naam, maar kon me er geen voorstelling van maken. Toen ik er echter plaatjes van vond op internet, was ik gelijk verliefd! Die zien er heel leuk uit, precies mijn smaak kwa hond. Verder speels, vriendelijk, en dol op lange wandelingen, hoewel maar circa 30 cm hoog, max. 

Doelgroep kan echt van alles zijn, maar vooral zeer geschikt voor alleenstaanden en oudere mensen (lol). Ik heb flink op ze gegoogled de afgelopen dagen, en begin er steeds meer zin in te krijgen! En het zijn tenminste geen terriers, maar een spaniel-soort. 

Nu alleen nog eentje vinden... Nestjes schijnen er niet zo veel te zijn, want niet echt in de mode momenteel. En als ik dan prijzen zie tussen de 450 en 600 euro (of meer), dan schrik ik wel. Dierenarts en eten e.d. is goed op te brengen, maar eerst het aanschaffen, pff.....

Dus als jij ergens een Vlinderhondje voor me weet, niet al te prijzig in aanschaf, en liefst ook niet ouder dan een jaar of 2? Een puppie zou wel erg leuk zijn, maar dat hoeft niet persé. Als het maar geen oudere hond is, want ik wil er wel lekker lang mee kunnen doen ;-)

13 opmerkingen:

 1. Voor een Papillon zou ik ook niet gaan. Als je bang bent voor het bijterige naar vreemden en naar kleine kinderen, dan is dit ras ook niet geschikt. Ze zijn erg eenkennig en dulden niet echt anderen.

  Ik heb eventjes nagedacht en kom tot de volgende mogelijkheden (waarvan ik denk, en dat is dus mijn persoonlijke mening, dat deze het beste bij je passen.):

  - Shih Tzu
  - West Highland Terriër
  - Yorkshire Terriër
  - Chihuahua
  - Teckel

  Dit zijn de hondjes die zeer flexibel zijn qua wandelen en tevens heel sociaal en knuffelig zijn. Qua karakter zijn ze niet zo druk en met kinderen gaat het ook goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @ Cassie: Zie wat ik schreef over onze Westie Pepper... Die moest weg omdat ie dochter helemaal de baas was (en haar beet), en is later afgemaakt nadat ie bij z'n nwe baasje thuis een klein kind in z'n gezichtje had gebeten... Een Westie valt dus sowieso al af.

  En verders: Ja jij kent me best wel aardig goed denk ik, na al die jaren, en je weet veel van honden. Maar een Westie kan dus echt niet!

  Teckel: vind ik echt niet mooi. Shih Tzu wonen hier in de buurt veel, hoor steeds dat ze er niet zo van houden om aangelijnd te lopen en ook dat ze niet graag lange wandelingen maken.

  Blijft een York denk ik over... ook leuk hoor (maar wel weer terrier). Hoewel, een Yorkie een flink eind wandelen?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik dacht al dat die euro tracker voor een hondje was :P

  ik ken 2 vlinder hondjes en dat zijn de liefste en aanhalerigste (raar woord) beestjes die ik ken :O en absoluut niet eenkennig.

  je kan wel op een ras uitgaan maar je hebt ook nog altijd het karakter :O

  en ik zou idd niet voor een terrier gaan als ik jou was die kunnen iig niet goed met kinderen...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. http://www.royalcanin.nl/ioh/?p=raskeuze

  Die test deed ik en daar kwam inderdaad een hond uit die heel erg goed bij mij past. Dus wellicht toch die nog eens invullen? Ik heb het niet zo op terriers, en de karaktereigenschappen die jij noemt zitten wel vaak in kleine herders en kleine pinchers etc. En wat dacht je van een bastaardhondje? Die hebben vaak minder ziektes en meer vrolijkheid. Als ik jou was zou ik de komende tijd de advertenties in de buurt in de gaten houden en gewoon eens kennis gaan maken met verschillende nestjes/hondjes, dan leer je in de praktijk wat nou echt wat voor jou is. Haast heb je toch niet?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. http://www.markiesjesvereniging.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 6. & Caro: Bij mij kwam eruit: Griffon Belge en Dwergschnauzer. De laatste zeker niet, want die is behoorlijk dominant (dat wil ik juist NIET). De Griffon Belge klinkt wel interessant, want wordt ook wel Belgisch Smoushondje genoemd. En heel wat jaren lang heb ik een smousje gewild, hoewel ik het verschil niet weet tussen een nederlandse en een belgische, lol. Ik heb 2 smousjes gekend, die heel rustig waren, gewoon leuke beestjes. Klein, en hun uiterlijk sprak me ook zeker aan. Geen idee of ze ook een lekkere, iets langere, wandeling leuk vinden. We zoeken verder...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zo'n Markiesje klinkt ook wel leuk...

  Toen ik nog een kleuter was, hadden wij een hondje dat naar opoe gegaan is toen wij van de kwekerij naar een flat verhuisden, Lexie. Als we bij opoe kwamen vonden we het nog altijd ons hondje. Die was ook heel lief en leuk, maar geen idee van ras, of mix.

  Lexie was zwart/bruin/wit, klein, niet kortharig maar ook niet echt langharig, pluimstaart omhoog met een krul erin zodat het puntje ervan naar z'n rug wees. Vrij spitse snuit. En nee, vreemd genoeg heb ik geen enkele foto van hem :-(

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @ mama lotje: /grijnzmodus aan: nee hoor, die eurotracker is gewoon m'n fooienpotje, dat staat er ook wel bij :-P /grijnzmodus uit.

  Nadat het laptop-potje opgeheven is, gingen de fooien steeds gelijk m'n knip in, maar dat is toch wel wat jammer. Het is maar dubbeltjeswerk (ook onze fooien lijden onder de recessie!), dus je merkt er dan niets van. Maar een tijdlang opgespaard kan ik er nog eens iets leuks mee doen. Zoals, hhmm... geen idee, ga ik nog over nadenken :-PPP

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het verhaal van Pepper had ik begrepen. Helaas gebeurd het in elke ras hond dat er wel eentje tussen zit die doorslaat. Bijna altijd ligt dit aan de opvoeding die de hond gekregen heeft. Heel zelden krijgt een hond ook een gezwel in het hoofd welke een gedragsverandering meebrengt. Ik zou de Westie dus niet afschrijven op alleen Pepper. Hetzelfde geld natuurlijk ook voor de andere Terriërs.

  Qua aanlijnen geld gewoon hetzelfde. Dit is een kwestie van goed trainen.

  Ik was nog een andere ras vergeten waar je misschien over kunt nadenken, namelijk de mopshond. Deze hebben ook een heel vriendelijk en speels karakter. Alleen moet je bij dit ras erg uitkijken dat je er eentje haalt bij een goede erkende fokker. Kans op een doorgefokte hond is namelijk groot.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Darn, heeft je site mijn eigen naam als afzender gebruikt :(

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @ Cassie: Pepper kregen we als jonge pup, en zijn er gelijk mee naar puppiecursus gegaan, daarna vervolgcursus! Puppiecursus kreeg ie certificaat met de aantekening dat ie zeer dominant was. Maar dus als jong puppie bij ons in huis gekomen, waar de kids al waren, en opgevoed volgens cursussen van een goede hondenschool!

  Je naam: Als je inlogt met je google-account pakt ie die naam. Allreren je vornaam trouwens hoor. Wil je dat niet, dan volgende keer inlogen met een ander (niet google) account ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dat naam gebeuren moet ik dan maar voor lief nemen. Het plaatsen van een reactie wordt dan wat lastiger maar dat ik ok.

  Het is inderdaad vervelend dat zo'n hond zelfs na cursussen dat gedrag gaat vertonen. Vermoedelijk was er dan genetisch wat mis. Hier kun je weinig aan doen.

  In het dierenasiel waar ik gewerkt hebt zit trouwens nu een lief hondje wat misschien aan je eisen voldoet. Het is wel een kruising. Lijkt een beetje op een jack russeltje. +/- 8 jaar oud. Als je interesse hebt mail me maar :)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. O ja, het heeft niet de drukke eigenschappen die je achter een russeltje zou denken.

  BeantwoordenVerwijderen