woensdag 14 juli 2010

Spit

Al een dikke week heb ik weer eens flink last van mijn rug. Dat heb ik vaker, en altijd in de zomer. Ik denk ventilators, airco, raampje open in de auto, 's nachts bloot liggen met alle ramen wijd open? Naar mijn idee is dit meer een winterkwaal, maar ik heb het zo om het jaar altijd midden in de zomer. 

Ik probeer dan zoveel mogelijk in beweging te blijven, maar wel op z'n egeltjes (= heel voorzichtig). Blijven zitten of liggen maakt de kramp alleen maar erger. Ik blijf er dan ook nooit voor thuis van mijn werk. Maar vanochtend was het toch echt hevige "spit" geworden, ik kwam amper meer m'n stoel in of uit van de pijn. Ik weet dan precies wat ik nodig heb, en dochterlief ook. Toen ze vanochtend kwamen gaf ze mij gelijk een beker water met mijn dagelijkse pijnstiller, en haar laatste diazepammetje (want ook zij heeft dit weleens). Ik belde de huisarts om me voor een aantal dagen weer diazepam voor te schrijven. 

Emmen, 14 juli 2010

Geachte Univé Zorg,

Mijn hele leven al heb ik eens in de 2 a 3 jaar “spit” in mijn rug. Hierbij is een grote spier in mijn onderrug, rechts, helemaal verkrampt. Zowel de huisarts als ik weten exact hoe dit te verhelpen.

Ik heb dan een pijnstiller (diclofenac) nodig en een spierverslapper (diazepam). Daarmee kan ik blijven bewegen, en rustig bewegend raakt die spier dan binnen een dag of 5 weer uit de knoop, en is het probleem weer voor lange tijd verholpen.

Diclofenac heb ik altijd in huis, omdat ik artrose heb. Vandaag belde ik de huisarts om me weer voor enkele dagen diazepam voor te schrijven. Die is naast de pijnstiller nodig als spierverslapper, zodat ik die spier zelf weer los krijg door rustig in beweging te blijven. Zonder is dat erg pijnlijk en dan wordt de kramp alleen maar erger.

Nu moest mijn dochter bij de apotheek ineens die 15 stuks Diazepam betalen. Het wordt niet meer vergoed omdat het een kalmeringsmiddel is. Ik gebruik het echter niet als kalmeringsmiddel, maar als spierverslapper. En slechts 5 dagen. Ik kreeg 15 stuks, voor 3x daags. Dat is ook ruim voldoende om mijn rug weer beter te krijgen.

Door de huisarts te bellen kostte dit geen consult. Ook heb ik geen fysiotherapie nodig. Het enige om mijn kwaal weer voor langere tijd weg te krijgen is dus die 5 dagen diazepam slikken, bij de diclofenac die ik toch al 3x daags neem.

Ik vind het dus niet terecht dat ik dit zelf betalen moet. Mijns inziens heb ik mijn best gedaan zo weinig mogelijk te kosten (geen consult e.d.). Bovendien werd dit tot nu toe altijd volledig vergoed, al zo’n 30 jaar lang. Ik verzoek u dan ook mij het door mij betaalde bedrag terug te geven. Voor mijn gevoel is het niet meer dan redelijk dat ik dit vergoed krijg van mijn zorgverzekering.

Ik heb jullie hierover zojuist gebeld, en er werd me toen aangeraden de rekening plus een schriftelijke uitleg naar jullie toe te sturen, zodat dit bekeken kon worden.

Bijlage: de rekening van de apotheek

Ps: op 11-1-2008 kosten 15 stuks diazepam 5 mg E 6,66 bij apotheek Haagjesweg te Emmen
Op 14-7-2010 kosten 15 stuks diazepam 2 mg E 13,02 bij apotheek De Hondsrug te Emmen
Ergo: hetzelfde middel met veel minder sterke werking (5 mg / 2 mg) kost 2 jaar later ongeveer het dubbele?

Met vriendelijke groet,
Aragog

2 opmerkingen:

  1. Dat van die dubbele prijs kan ook aan iets anders liggen. Apotheken zijn bezig om alle centen bezig te halen die ze kunnen en ze leveren dus het liefst tegen nachttarief. En dat doen ze als er ook maar iets (bijvoorbeeld de e-mail van de dokter) in het proces gebeurt tussen 5 uur 's avonds en 9 uur 's morgens. Niet elke apotheek is zo hoor, maar ik heb het ook ooit meegemaakt met mijn slaapmiddelen (1 pakje voor 1 maand gebruik ik per jaar). Een keer met mijn zorgverzekering bellen en ik betaal nu 7 euro ipv de 22 die ze daarvoor rekenden. Dat was een duurder merk en nachttarief. Dik 11 euro winst voor 1 doosje pillen..... ik gun iedereen het zijne maar niemand woekerwinst.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb rond 12 uur vanmiddag de huisarts gebeld om ze te bestellen, en ze zouden na 4 uur vanmiddag klaar liggen bij de apotheek. Daarvan kunnen ze dus echt geen nachttarief maken. Misschien een extra toeslag vanwege de warmte? lol...

    BeantwoordenVerwijderen