maandag 14 februari 2011

Mysinge bank en Miele stofzuiger

Ik was al tijden van plan om mijn bank eens te wassen. Het is een slaapbank van Ikea, gekocht toen ik net hier woonde, eind 2003. Helaas waren de losse hoezen al heel snel niet meer te koop, want toen ik de (blauwe) bank kocht was ik al van plan om t.z.t. ook de steenrode hoezen aan te schaffen. En dan denk je dat dat na een jaar ook nog wel kan...

Kan ik morgen ook zien hoe die weer in mekaar moet ;-)

Alle bekleding kan eraf, met ritssluitingen en klitteband. Maar... daarvoor moet wel eerst de bank geheel gedemonteerd worden. Dat hield me nogal tegen. Vooral omdat ik me nog goed herinner hoe ex, dochter en ik toendertijd uren bezig zijn geweest voordat alle losse onderdelen samen er als een stevige zit-slaap bank uitzagen.


Ronja ligt er graag op. Zodra we thuiskomen van een lange wandeling springt ze (met natte modderpootjes) erop, en ook haar koekje neemt ze mee om lekker op de bank op te peuzelen. Daarom (en omdat er al wat vlekken op zaten na al die jaren) lag er de laatste tijd een kleed over de zitting. Daarvan heb ik er 3, dus eens per week schoon kleed erop en zoals dochterlief zei: "wacht nu maar even tot Ronja helemaal zindelijk is".

Dat is ze (dacht ik), want ze doet nooit meer iets op de vloer. Wel op de bank, zag ik toen ik er vanmiddag een schoon kleed op wilde leggen. Kringen van nat geweest plus een verse natte plek. Dit was echt geen doen meer: of de bank is voor de hond, of hij wordt gewassen en ik ga er zelf weer op zitten. Ik koos dus voor de laatste optie ;-)

Mijn splinternieuwe set inbussleutels

Omdat ik alles bewaar en ook altijd weet waar dat ligt, pakte ik de gebruiksaanwijzing van de bank erbij. Dat zal ik toch zelf ook wel kunnen... Alle 3 mijn kruiskopschroevendraaiers (mooi scrabble woord) pasten niet op de schroeven. Dochterlief nam zowel thuis als mobiel niet op, zelfs niet na tientallen keren bellen. Voelt die het aan als haar moeder aan de klus is? Andere oma gebeld, maar nee, daar waren ze ook niet. Die wist me wel te vertellen dat ik dan waarschijnlijk een inbussleutel nodig ben. Zij is een stuk technischer dan ik.

Op naar Praxis dan maar, met de gebruiksaanwijzing van Mysinge. Ik grijp nu nooit meer mis naar welke maat inbussleutel dan ook, lol. Gelijk ook een waterpomptang gekocht (oh, zien die er zo uit???), want schoonzoon moet die weleens bij zijn moeder gaan lenen als er bij mij iets gedaan moet worden.

Dit moet ooit weer een donkerblauwe zitbank worden

Het kostte me een hele middag, maar de bank is nu totaal gedemonteerd, en de bekleding zit in de wasmachine. Op 60 graden mag dat van Ikea. Morgen als ik opsta heb ik dus een brandschone bank. Oftewel een hele hoop losse brandschone onderdelen waarvan ik hoop dat die ooit weer gezamenlijk een zitbare bank worden!

Oh ja, en deze onderdelen horen er ook allemaal bij

De oplossing tegen Ronja's gewater ligt hierboven ook al: Ik had nog een splinternieuwe plastic matrasbeschermer, 1-persoons. Die past ook prima over een 1-persoons Ikea (slaap)bank. Dus als de bank schoon is en ik kan niet op haar letten, gaat er voorlopig een plastic hoes overheen. Hopelijk heeft ze dan na een poosje afgeleerd op de bank te plassen, en kan die er weer af. Maar tot dan weet ik geen andere oplossing. Het enige alternatief zou zijn om mijn bank voorgoed aan de hond af te staan, en er zelf (en de visite) niet meer op te zitten :-(

Schroeven en hoekstukken

Toen ik de bank ontleedde heb ik natuurlijk ook de stofzuiger erbij gepakt. Gelijk ook weer eens onder/achter de bank alles lekker stofvrij maken. En dan nog dweilen, voorjaarsschoonmaak!

Maar was de bank een enorme klus om te demonteren, de stofzuiger deed dat helemaal zelf. Ik heb er vanmiddag een nieuwe zak in gedaan en wat gezogen, en dat ging prima. Toen ik hem weer pakte was de slang los. En die krijg ik er niet meer op. Ik zo onhandig, of stuk? 

Overleden Miele stofzuiger?

Gelukkig belde dochterlief zojuist eindelijk terug: Om te zeggen dat ze morgen bij me langskomen, yay! Schoonzoon wil dan vast wel naar mijn stofzuiger kijken (en dan proberen of ie hem repareren kan) en samen krijgen we hopelijk de bank ook weer in mekaar :-D

4 opmerkingen:

 1. Hallo,
  Ik bel wel erg benieuwd of je hoezen na het wassen nog goed pasten...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja hoor, gewassen op 40 graden in de wasmachine, en ze pasten nog perfect, net zo goed als voordien! En de bank zat trouwens ook supersnel weer in mekaar, dat viel me reuze mee :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. de pootjes hoeven er echt niet af om de hoes eraf te halen. gewoon de inbusschroeven iets losdraaien en de poot wat verdriiane, dan kun je zo de hoes eraf halen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bedankt voor de tip, maar dit blogje is bijna 3 jaar oud. Inmiddels heb ik de bank verkocht ;-)

  BeantwoordenVerwijderen