vrijdag 25 maart 2011

Warhammer

Warhammer is een tabletop spel, uitgebracht door Games Workshop Ltd, dat zich afspeelt in een fantasywereld, die enigszins te vergelijken is met middeleeuws Europa (kastelenridders, beperkte technologie), aangevuld met magie en niet-menselijke intelligente rassen: ElvenDwergen, Ondoden, Chaos (Demonen), Skaven (Ratachtigen), Reptielmannen (Lizardmen) e.d. De wereld van Warhammer vindt zijn oorsprong in onder andere de verhalen van fantasy-schrijvers J.R.R. Tolkien (In de Ban van de RingDe Hobbit) en Michael Moorcock (Elric of Melnibone).

Het spelen van Warhammer is volgens mij vergelijkbaar met MMORPG's: online Roleplay games zoals Runes of Magic (dat ik nu al een tijdlang speel), Lineage II (speelde ik eerder), World of Warcraft enz. Alleen speel je Warhammer niet online, maar in het echt. Ook vind ik het wel wat lijken (kwa strategie) op Magic, het kaartspel dat we soms spelen, o.a. wanner Cassie bij me logeert. En het is een "moderne" versie van het spelen met legers tinnen soldaatjes wat men deed in de 19e eeuw. 

Om te spelen heb je een leger nodig, en daarvan zijn er meerdere. Je speelt tegen andere mensen op een tafel, en er worden dobbelstenen bij gebruikt. Je kunt spelen met de legers gewoon op je eettafel, maar je kunt ook een mooi landschap knutselen, waar je in spelen kunt: dan is het nog echter! Om alle spelregels te leren heb je een boek nodig: een flink dik boek, in het engels. En nu en dan weer een nieuw boek omdat de spelregels aan verandering onderhevig zijn. Het is geen mens-erger-je-niet, om goed Warhammer te spelen moet je je er flink in verdiepen, en er veel over lezen!


Enkele figuurtjes van schoonzoon
De kids hebben nu alweer bijna een jaar lang een nieuwe gezamenlijke hobby, Warhammer dus! En ze proberen mij er ook warm voor te maken, lol. Dat gaat niet zomaar. Je schaft een leger aan, dat kan in gedeeltes, je kunt het steeds verder uitbreiden (met ook meer kansen om je tegenstander te verslaan). Een leger bestaat uit plastic figuurtjes van slechts enkele centimeters groot (schaal 1:45), die je eerst zelf moet beschilderen. Dat is een heel erg secuur werkje, één enkel figuurtje kost dagen (zo niet meer dan een week!). Want het moet natuurlijk wel echt mooi worden.

Schoonzoons leger: Demons
Je verft ze met zeer dunne kwastjes, en modelbouwverf. Vaak zijn de figuurtjes in delen, zodat je ze eerst kunt verven voor je ze in elkaar lijmt. Onvoorstelbaar kleine details worden erop geschilderd, het is een enorm secuur werkje. Eigenlijk nog priegeliger dan het maken van poppenhuis miniaturen!

Bomen in wording, door schoonzoon
De kids zijn hier al bijna een jaar mee bezig nu, en hun legers beginnen langzamerhand vorm te krijgen. Schoonzoon is daarnaast begonnen met het maken van een speelveld, dat heel erg echt moet worden: een beetje middeleeuws, een beetje fantasy. Mam we hebben wel wat poppetjes waarop je het verven eens kunt proberen, om te zien of het iets voor je is. Je kunt onze verf wel gebruiken. Kom maar eens een avond langs...

Hun figuurtjes bewaren ze achter glas in een goed afgesloten kast

Als je googled op Warhammer Turotials vind je 1000-den links. Heel erg veel hoe je het beste een bepaald figuurtje zo mooi mogelijk verven kunt, en heel veel ideetjes om een mooi speelveld te maken. Het spel is maar een deel van de fun, een ander (groot) deel is het zo mooi mogelijk maken van je leger en je speelveld! Eigenlijk zijn de kids dus ook druk bezig met mini, alleen dan geen poppenhuizen schaal 1:12, maar een fantasy leger schaal 1:45, met alles eromheen.

Dochter's leger: Dwarfs
Naast dat ze al wat probeerfiguurtjes voor me klaar hebben liggen (mocht ik erin tuinen), heeft een vriend van ze een heel beginnersleger over, Rats (ratten dus, ieks). Mocht ik eraan beginnen, dan wil ik wel een leger dat zoveel mogelijk kleur kan hebben. Elfs of zo misschien? Naast een eigen uiterlijk heeft elk leger ook zijn eigen sterktes en zwakheden, en spelregels. Zo kan schoonzoon aanvallen met 1 demon, maar dochter is daartegen sterker als ze een heel groepje van haar dwarfs inzet.

Onderdelen van een figuurtje waar nog aan gewerkt wordtWarhammer is een spel van de Games Workshop. Als kind was dochter daar al weg van, nu en dan ging ik met haar een dagje naar Amsterdam, waar ze dan een tijdlang rondkeek in de Games Workshop winkel. Toen had ze al wat figuurtjes die beschilderd werden, al speelde ze het nog niet. Nu zit er ook een Games Workshop in Assen. Daar gaan de kids geregeld heen op een zaterdag als ik niet hoef te werken, ik pas dan op kleinzoon. Er zitten mensen te schilderen, zodat je de kunst af kunt kijken. Er zijn mensen aan het spelen, zodat je mee kunt doen, of toekijken om ervan te leren. 

Schoonzoon doet nogal in doodshoofden e.d.
Tja, wat moet ik nu? Ik vind het echt heel erg leuk allemaal, zowel het schilderen zodat je echt je heel eigen leger maakt, als een speelveld maken. Een link tussen poppenhuis en fantasy. Elke keer als ik bij ze kom kijk ik wat er nieuw is, welk poppetje nu weer helemaal af en mooi is geworden. Het spel zelf spreekt me ook wel erg aan. Maar wil je er goed mee bezig dan is het best een kostbare hobby. Hoewel ik hun verf gebruiken mag, en een mooi speelveld kost meer aan tijd en creativiteit dan aan geld....


Schoonzoon is 30 april jarig. Hij heeft een verlanglijstje gemaakt voor de familie. En eentje apart voor mij (want jij hebt altijd alles): rondhout stokjes doorsnee 6 mm (heb ik), ruw touw (o.a. om rieten daken van te maken) heb ik een enorme bol van, flokpoeder (komt voor mekaar), aquarium grint in natuurlijke kleuren (yep), fornuisfilter, enz. En wat ik verder zoal tegenkom in mijn vele bakken en laden met bewaarde zooi wat een ander weg gooit, maar wat vast wel van pas komt bij het maken van miniaturen (of een Warhammer landschap)...


PS: email van dochter gisteravond: F. dacht dat er een weblogje kwam omdat je zoveel foto's maakte :P - Bij deze dus ;-)

6 opmerkingen:

 1. kom gewoon maar eens een keer verfen en een keer spelen

  de hobby kost net zoveel als dat je er voor uit wil geven... en je kan er ook veel mee bezig zonder geld uit te geven :O

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Warhammer heb ik jaren geleden gedaan. Ik heb vroeger zelfs toernooien gewonnen :) Ik vond het prachtig, maar helaas ga je andere dingen doen en heb je er geen tijd meer voor. Ook kwam er een nieuwe versie uit waardoor ik allerlei dingen opnieuw moest kopen. Ik speelde vroeger Bretonnia.

  Helaas is het wel een dure hobby. Ik heb zo goed als alle poppetjes nog. Zelfs een mooie draak. Het meeste helaas ongeschilderd.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. O ja, mijn jongere broer speelde het ook. Hij speelde met Lizardmen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Cassie, als je dit leest (een jaar later...) Ik kies ook voor Bretonnia, dus mocht je je poppetjes ooit weg willen doen... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goed afgesloten kast is enorm handig. Alles zo klein. En, praktische vraag, hoe houd je alles schoon? Ik vind dat poppenhuis al zo'n ellende en dat is dan nog 1:12.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Door ermee te spelen valt het stof er wel af ;-) Het staat in zo'n grote ouderwetse kast, de bovenkant heeft deurtjes met raampjes erin, die je afsluit met een sleutel (veilig voor kleine kinderen dus!).

  BeantwoordenVerwijderen