maandag 1 augustus 2011

Leren bruiloft: 3 jaar!

De derde verjaardag is het leren huwelijk. Char en Feike vieren dat vandaag 1 augustus 2011. Nu kan ik wel alweer een foto van hun trouwdag plaatsen, maar dat wordt een beetje afgezaagd. Dan maar een andere trouwdag uitlichten voor deze gelegenheid ;-)


Op 29 maart 1930 trouwden mijn opa en oma, Nicolaas Kuizenga en Sjouwke Voos. Toen ze 40 jaar getrouwd waren, dus op 29 maart 1970, werd dat groots gevierd: met alle kinderen en kleinkinderen, gewoon bij opa en oma thuis. Op het Groninger platteland was het in die tijd gebruikelijk dat je in de keuken zat. Daar stond altijd een grote eettafel, met een tafelkleed erop, type Perzisch tapijt. Er was ook wel een "mooie kamer" (oftewel zitkamer) maar die ging alleen maar open voor speciale gelegenheden, zoals een verjaardag, een begrafenis, of een bruiloft. Zoals dus ook op deze dag in 1970:


Het bruidspaar, omringd door hun kinderen + aanhang
Bovenste rij: Oom Henk, tante Anneke, oom Henk Blok, oom Emanuel, mijn vader en moeder, oom Koos. 
Onderste rij: tante Emmie (getrouwd met Henk Blok), opa en oma, en tante Siet. Mijn opa en oma kregen 5 kinderen: 3 dochters en 2 zoons. Maar na 40 jaar huwelijk waren er natuurlijk ook kleinkinderen:
Een Elftal kleinkinderen
3 kleindochters, van wie 2x een Sjouwke, vernoemd naar oma. En 8 kleinzoons, waaronder 3x een Niek, vernoemd naar opa. Dat was toen nog zo: de kinderen werden vernoemd naar hun oma (oudste dochter naar moeder van moeder) en naar hun opa (oudste zoon naar vader van vader). En jawel, één van de 2 Sjouwke's op de foto hierboven ben ik ;-)


Op 1 augustus 2048 kunnen Char en Feike ook zulke foto's laten maken, met al hun kinderen (+ aanhang), en al hun kleinkinderen. VAN HARTE GEFELICITEERD en nog heel erg veel gelukkige jaren gewenst voor jullie tweetjes samen, en voor jullie gezinnetje als geheel!!!

3 opmerkingen:

 1. Bij deze! Van harte! Hopelijk nog vele jaren en ik kom graag nog een keertje langs :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gefeliciteerd!

  En het is wel makkelijk raden wie de Sjouwkes zijn. 3 meisjes, 2 zusjes in het geel met rode stippen. Dus meisje in het rood is zeker een Sjouwke. En dan heet opa Kuizenga, dus gaat het om familie van moederskant en dus is de oudste in het geel is ook een Sjouwke.

  Zo heet ik ook nog keurig naar de moeder van mijn moeder, maar godzijdank niet precies hetzelfde, ook niet op papier. Ik hou niet van meisjesnamen die eigenlijk een verkapte jongensnaam zijn, zoals Petertje of Jannetje. Maar met mijn naam erbij kun jij nu vast raden hoe mijn grootmoeder heette.

  Sjouwke is dat zo te zien eigenlijk ook een verkleinde mannennaam, maar ik ken geen mannen die Sjouwe of Sjouw heten?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Christina: Nee, Sjouwke is een Groningse meisjesnaam, er is geen mannenvorm van. Het zit in hetzelfde rijtje als namen Bieuwke, Sieuwke enz. Aan de w erin kun je zien dat het Gronings is, niet Fries.

  Er zijn trouwens wel mensen met als achternaam Sjouwkes, mannen ken ik niet, zelfs niet van heel ver terug uit de genealogie. Dus wie weet komt die achternaam (als (m)patroniem) van een ongehuwde moeder ergens heel lang geleden?

  Helemaal goed, alleen waren onze jurkjes bijna lichtgevend felgroen, maar de foto is wat verkleurd door de tijd ;-)

  BeantwoordenVerwijderen