donderdag 13 oktober 2011

Nieuwe Winterjas

Voor veel mensen niets bijzonders, maar voor mij wel. Want ik heb een hekel aan jassen, en aan een jas dragen of er eentje te kopen. Ik draag alleen een jas als het echt niet anders kan. Vorige week bv fietste ik nog om half 9 's ochtends naar school in korte mouwen, en viel het me ineens op dat alle andere fietsers jassen aan hadden. In een jas voel me ik opgepropt, belemmerd, niet fijn. Maar soms moet je wel... 

Vanmorgen had ik op de fiets m'n zomerjack aan, en wat was het koud! Het heeft hier volgens mij vannacht echt al gevroren. Zomerjack wordt nu dus al te dun, en dus maar eens inventariseren wat ik nog aan winterjassen heb:


De gele hierboven. Nogal vaal verbleekt en al aardig dun van het vele wassen. Want hoewel de laatste winterjas die ik kocht, is ie toch al wel een jaartje of  16 (!!!) oud. Gekocht toen ik met ex op zakenreis meeging naar Zweden, dochter was toen ongeveer 7 a 8 jaar, herinner ik me nog. Ze had toen een briefje geschreven en dat waren nog van die echte hanenpoten...

Ik heb echt zo'n hekel aan winterjassen dat ik ze me allemaal nog herinner sinds m'n schooltijd, want veel waren het er niet, lol. Een noodzakelijk kwaad, eigenlijk :-(

Donkerblauw met rood
Mijn nieuwste jas staat hierboven: Zoonlief had hem maar weinig gedragen, en met een tornmesje heb ik de geborduurde naam van het bedrijf waarvoor hij hem droeg, eraf gepeuterd. Ziezo, een gratis jas en nog heel lekker warm ook! Dochter liep steeds te mopperen als ik hem droeg: Mam dat staat je niet, dat is een mannenjas en jou nog veel te groot ook! Maar dat de mouwen helemaal over m'n handen vielen was best lekker warm. Helaas:


Aan beide kanten zijn de zakken op de naad uitgescheurd. Dat is vrijwel niet te repareren, ook al niet omdat ik dan eerst de hele voering los zou moeten maken. Misschien ga ik deze zelfs wel weggooien... lol.

In het echt istie natuurlijk legergroen ;-)
Verreweg mijn lekkerste jas, mijn all-time lievelingsjas, is wel de oude parka. Echt oud, want ik kreeg hem nadat opa Boesjes overleden was (niemand anders wou hem hebben). Hij overleed op 15 november 1993, nu dus alweer bijna 18 jaar (!!!) geleden. Voor zijn overlijden droeg hij deze jas zelf altijd als hij z'n honden trainde. 

Je kunt hem echt altijd aan, want er zit een dikke warme voering in met drukknopen. In de herfst en voorjaar draag je de jas zo, in de winter als het echt koud is druk je de voering erin. Zit me als gegoten, voldoet aan al mijn eisen voor een jas, maar...:


Vorig jaar had ik hem uitgeleend aan schoonzoon toen die tijdelijk met de scooter naar zijn werk ging. En aangezien schoonzoon veel langer en breder is dan ik (en dan opa Boesjes), is hij uit de mouwen gescheurd. Hetzelfde als met zoon z'n jas: om dit te repareren moet de gehele binnenkant eerst worden los gehaald. Een enorme klus. En misschien kwam dit niet alleen omdat schoonzoon groter is, maar ook omdat de naden wat gaar zijn geworden, na meer dan 20 jaar intensief dragen?

In het echt istie echt heel erg paars, deze kleur klopt dus niet helemaal
Toen ik om kwart over 12 vrij was van school scheen het zonnetje, en ging ik nog lekker even Emmen in. En zomaar, zonder dat ik er nu naar op zoek ging, zag ik buiten een winkel een winterjas aan een rek hangen die aan vrijwel al mijn wensen voldeed: Geen wollen stof, geen bontrandje, niet getailleerd, niet te lang, lekker warm, veel en ruime zakken, een warme hoge kraag + een capuchon, en: weer met een uitneembare warme voering! En dus...

Hier is de kleur wel ongeveer zoals ie echt is
Fietste ik verder, lol. Ik ben wat winkels in en uit geweest, o.a. even snuffelen bij Bruna, en naar Free Record Shop die opheffingsuitverkoop heeft. Maar in mijn achterhoofd zei een stemmetje dat ik nu toch echt wel eindelijk eens een nieuwe winterjas moest kopen. En ik ging kijken bij V&D, bij H&M, en C&A en nog zo wat winkels waar ik langs kwam. Allemaal jassen met taillering, met bontrandjes, of van (veel te dunne) wol... Terug naar die eerste winkel dus maar, waar ik de jas, en nog een ander model gepast heb. En weer terug gehangen. En toen ging ik bij de Hema een halve warme worst halen omdat het allang lunchtijd geweest was.

Van een afstandje lijkt ie effen, maar van dichtbij heeft de stof een soort kantpatroontje
Toen de rookworst op was besloot ik dat het nu toch tijd werd: Binnenkort is er alweer nergens meer een winterjas te koop, want ze zijn hier en daar al afgeprijsd. Dus of ik red me nog een winter met bovenstaande 3 oude jassen, of ik ga nu die paarse halen. En dat heb ik toen dus toch maar gedaan :-D

Detail van een zak
Blijven er 2 vragen over:

 • Wat doe ik met de 3 oude jassen: welke gaat de kliko in en welke wordt nog gerepareerd?
 • Hoe lang zal ik weer met deze jas doen? 

7 opmerkingen:

 1. Denk dat ik de gele wel weg ga gooien (gaat snel de parka verstoppen voor kwaaie dochter)...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Er woonde vroeger een familie Boesjes in de buurt waar ik opgroeide (Emmermeer). Zou dat dezelfde kunnen zijn?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nee, opa Boesjes woonde in Noordbarge, en groeide op in café Boesjes, vroeger wereldberoemd in heel Emmen. Maar misschien was het wel familie hoor, geen idee.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De gele heb ik inmiddels weggegooid :-D

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goed zo, die gele kon echt niet meer ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Die andere 2 dus wel, hihihi. Dochter heeft ze nog niet te pakken gekregen :-)

  BeantwoordenVerwijderen