donderdag 8 december 2011

Examen Tekstverwerken

Vanochtend heb ik voor het eerst sinds 24 jaar (toen hoogzwanger van dochterlief) weer examen gedaan. Ik had alles goed geleerd, steeds goed opgelet in de klas, en geen enkele les gemist. Ik heb gistermiddag het boek dicht gedaan en me lekker ontspand met Lineage II. Na een nachtje erg slecht (amper) slapen was ik wel op tijd wakker en fit, vooral na dat eind fietsen door de kou, lol.

Op school, zoals leraar Jan ons geleerd heeft: niet meer bezig zijn met het examen, gewoon lekker positief en denken: ik kan het nu wel, en ik kan er nu toch niets meer aan doen. Eigenlijk zoals ik vroeger zelf altijd al deed. Volgens Jan scheelt je dat minstens 1 punt :-)

In de pauze na Zakelijk Nederlands had een klasgenote haar boek open en ging vragen van "hoe moest dat ook weer?" Ik heb expres niet geluisterd of geantwoord, maar lekker een cracker gegeten met een kop koffie.

In de klas, ieder achter haar "eigen" pc, toen de usb-sticks en de examenformulieren werden uitgedeeld, kreeg ik het ff te pakken van de zenuwen. Positief blijven okay, maar soms heb je dat ook niet helemaal zelf in de hand, lol...

We kregen 6 opdrachten, te maken binnen 100 minuten. Het is een LSSO-examen (dus niet van school zelf). De exameneisen staan hier, Elke opdracht bestaat uit flink veel verschillende elementen. Bij iedere opdracht stond hoeveel punten je ermee kon behalen. Mis je een deel van de opdracht dan scheelt het je niet alles, maar krijg je een beetje puntenaftrek. Dus de onderdelen van die opdracht die je wel goed had, krijg je wel je punten voor.

De opdrachten waren o.a.: Een tabel maken en bewerken. Een mailing maken, met adressenlijst, en die samenvoegen. Met tabs werken. Lettertypes wijzigen, lettergrootte, contour aanbrengen, subscript en superscript. Een inhoudsopgave invoegen en voetnoten met paginanummers, maar die mochten niet op de eerste pagina staan (daar heb ik wat mee zitten knoeien).

Hoewel ik alles eigenlijk best wel kan en weet, wist ik het nu en dan ff van de zenuwen niet meer precies. Zoals door de lerares aangeraden: niet te lang bij 1 opdracht blijven hangen, dan ga je door naar de volgende. Als je dan nog tijd over hebt aan het einde dan kun je alsnog even kijken naar wat je net niet goed wist...

Ik heb een paar dingetjes gemist, dus heb ik alvast geen 10. Maar zoals dochterlief zei: Je hoeft ook geen 10 te halen hoor mam... En ik denk eigenlijk wel dat ik geslaagd ben... Uitslag uiterlijk over 6 weken op de website van school, als je inlogt met je examennummer.

Onze lerares kijkt het eerst allemaal na, dan wordt het naar het LSSO gestuurd, die het ook beoordelen. Ben je geslaagd dan sturen zij je diploma naar school, die verwerkt het in de administratie enz, en dan pas kom je zelf te weten of je geslaagd bent...

En toen het tijd was, stond ik stijf van de spanning. Het enige waar ik op dat moment trek in had was... een peuk!!! Maar de lerares zei dat ik dat nu dus niet doen moest: "nu moet je echt even doorzetten". Dat heb ik ook gedaan, en dat voelt best wel goed eigenlijk. In plaats van iets te roken ben ik boodschappen gaan doen, en toen heb ik een beetje extra lekkere dingen meegenomen. Iets duurder maakte vandaag even niet uit, want dat geld had ik anders aan rookwaar uitgegeven ;-)

1 opmerking:

  1. Gefeliciteerd met het behalen van het examen: "Hoe voorkom ik dat ik bij het eerste grote stressmoment weer naar de sigaret grijp." Dat was voor mij eigenlijk het punt waarop ik zeker wist dat ik het vol kon houden zonder peuk. Intussen ben ik ruim 6½ jaar rookvrij en ik ben er steeds blijer mee; mijn gezondheid verbetert nog steeds. En nu vind ik rook dus ook vies, ik ga ervan niesen en hoesten. En eindelijk vind ik mezelf geen oud-roker meer (toen ik er wel af bleef maar het nog steeds lekker vond) maar eindelijk een ex-roker.

    BeantwoordenVerwijderen