zaterdag 5 mei 2012

Verjaardagje uit

Op het dakterras van la Place, met de Martinitoren op de achtergrond
Om 9 uur werd ik vanochtend van huis opgehaald, maar ik mocht nog steeds niet weten waar we heen gingen. Raden mocht ook al niet want dan zie jij altijd gelijk aan mijn gezicht wat het is. Ik kreeg in de auto wel een papiertje met een aanwijzing: Een kromme elleboog, lol. Die had ik gelijk door: dat is een straat in Groningen! De auto werd bij Ikea geparkeerd, en toen moesten we naar een bushalte, die ons naar het centrum bracht.

Over de markt gelopen, en ik mocht (bij hoge uitzondering) lekker rondsnuffelen bij Sajet, een grote handwerkwinkel. Daar begon het wel te kriebelen want ik zag er een paar heel erg leuke kussens om te borduren: met een lammetje en met een konijntje erop, bijpassend. Dochter vond die met Winnie de Poeh veel leuker. Niets gekocht want dan had ik toch het Winnie kussen genomen, en dat voor haar geborduurd. Ja zei ze, zo werkt dat he, met moeders ;-)

Heel in de verte een lange rij koeien...
In de Kromme Elleboog gingen we de Gamesworkshop binnen: vol met Warhammer spullen. Ik kreeg "zakgeld" toegezegd dat ik daar vrij besteden mocht als kadootje, maar... weer niets gekocht. Ondanks dat de Empire en Wood Elfs legers ook best leuk zijn, is Bretonnian nog steeds mijn fav, en daar hadden ze vrijwel niets meer van omdat die een update krijgen. Maar even wachten dus tot daar de nieuwe spullen van uit zijn. Schoonzoon lukte het wel om zijn verjaardagsgeld daar te besteden.

Ik zocht de hele dag naar koolzaadvelden, tot dochter vond dat ik dan dit maar moest fotograferen: "kijk mam, gele bloemetjes"
Toen naar La Place, die in Groningen op de 4e verdieping van V&D een dakterras heeft. Daar lekker gezeten, en de toiletten bezichtigd (:-P). Toen met de bus weer naar de auto terug, en de Stad uit, het Hogeland op. We zijn door Den Andel gereden, langs het huis waar ik geboren werd, en hebben daar het kerkhof bezocht. Toen binnendoor, over wat vroeger een zandweg was (5 km) naar Eenrum toe.

De achterkant van de Tuinbouwstraat te Eenrum
Ik mocht zeggen waar schoonzoon langs moest rijden, dus we hebben heel Eenrum (kuch) wel 3x gezien. Bij de Tuinbouwstraat zijn we uitgestapt, want ik wilde even bij het diep kijken. Dat is het water dat achter de huizen van de Tuinbouwstraat langs loopt. In die straat woonden vroeger mijn opa en oma van moederskant, naast opoe (oma van vaderskant), en een paar huizen verder mijn overgrootouders (moeders kant). Heel erg veel weekenden en vakanties gingen we daar heen. We logeerden verdeeld over een aantal huizen, ik sliep dan vaak bij mijn vriendin die aan de andere kant van opa en oma woonde.

Het Eenrummer Diep
Die aanlegsteiger was er vroeger nog niet, die is nieuw. Hier visten we soms op stekelbaarsjes, en mijn jongste broertje, toen een jaar of 4, is er eens in gevallen. Met mijn vriendinnetje liep ik hier vaak langs. Allemaal jeugdherinneringen dus :-)

Tuinbouwstraat, waar ik heel veel vakanties en weekenden van mijn jeugd doorbracht
Veel is er in Eenrum niet veranderd, de huizen zien er ook nog allemaal hetzelfde uit, alleen is opa zijn schuur weg waar hij zijn tuinplanten in opkweekte, en de grote tulpenboom is uit opoe haar voortuin verdwenen. We zijn ook hier naar het kerkhof geweest, waar we even stil hebben gestaan bij opoe's graf. Tot m'n schrik zag ik dat ze alweer 20 jaar weg is, ik had geen idee dat het alweer zo lang geleden is... Schoonzoon viel op dat haar man niet erg oud geworden was: na even rekenen bleek dat hij overleed (jaren voor mijn geboorte) toen ie 54 was, net zo oud als ik dinsdag word.

Dochter wilde heel graag koffie drinken in Garnwerd, waar we altijd patat en ijsjes kochten toen we een boot hadden die op Aduarderzijl lag. Jammer: die snackbar bestond nog wel, maar was vandaag gesloten. Hammingh was geen optie: te duur en te deftig. Na enig overleg wilde ze dan wel heel graag naar de Kwalitaria in Borger, op de terugweg naar huis dus. Dat was altijd haar favoriete restaurant toen ze kind was. Geen vieze gezonde dingen zoals groente, maar wat ze er maken is wel van hoge kwaliteit, verantwoord snacken dus ;-)

Na een zeer uitgebreide maaltijd met patatjes stoofvlees (de rauwkost werd direct vakkundig van haar bord op het mijne geschoven), zij een hotdog, ik een kroket en schoonzoon een lekker broodje erbij, weggespoeld met koffie (hun 2) en warme chocolademelk met slagroom (ondergetekende) waren we rond half 7 weer thuis.

Het was een heerlijk dagje, en het weer viel ons 100% mee. De hele dag droog en zon, alleen wel wat fris. Maar heel anders dan de buienradar die 85% regen voorspelde, zware bewolking en die de dag een 3 gaf. Van mij krijgt ie een dikke 9!

Ik was al een aantal jaren niet meer die kant op geweest, vooral omdat de benzine gewoon te duur is voor zo'n eind rijden, en miste het soms wel. Hoeveel ik het miste merkte ik pas toen we er reden, en ik al die bekende plekken weer zag... ontroering. Heerlijk ook om de Groninger lucht weer in te ademen, als ik buiten de Stad kom merk ik gelijk dat de lucht daar heel anders is. Gewoonweg een gevoel van hier hoor ik thuis.

Kinders heel erg bedankt voor vandaag, hier kan ik weer een hele tijd op teren :-D

4 opmerkingen:

  1. 't Is de lucht achter Oethoezen, 't is 't torentje van Spiek...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. 't Is hierboven al gezegd :)Maar evengoed, heimwee.........Da's een mooie dag geweest meid!

    BeantwoordenVerwijderen