woensdag 6 maart 2013

We zijn op weg!

Dit ben ik, Rambo de Fighter :-)
Zaterdagavond om half 8 meldden 4 dappere strijders zich voor hun eerste quest bij GM (game master) Charlotte. Petje af, ze had enorm veel voorbereiding gedaan, bladzijden vol geschreven om ons op weg te helpen! Vooraf kregen we heel duidelijke uitleg van haar, en gaandeweg het spelen leer je steeds meer. Zelf zit ze in een groep bij GM Janet, waar zij alles van heeft geleerd. Die zijn al heel vergevorderd, wij zijn dus nog maar beginners.

Ik ben Fighter, Wizard is andere oma, Cleric is schoonzoon en Rogue is Taja
Het speelbord hierboven lag op tafel: niet veel aan te zien: wat groen, wat zwart, hier en daar wat water en wat spinnenwebben in een paar hoeken, alsmede wat beenderen en schedels hier en daar. Het moet een grot voorstellen, die wij natuurlijk in gingen. Elke speler had een kartonnen poppetje (als pionnetje zeg maar), en de GM had wat monsters, ook karton op voetstukjes. Het verhaal? Dat maak je samen, met je eigen fantasie, en met de hulp van de aanwijzingen die de GM geeft.

Alle soorten dobbelstenen nodig, van 20-zijdig tot 4-zijdig! Ja, die bestaan echt!
We gingen de grot in, en al snel kwamen er 2 goblins (monsters) op ons af. Met vereende krachten lukte het ons ze te verslaan, waarna we de buit verdeelden. Wat een individuele speler goed kan gebruiken krijgt die (schrijf je op een papiertje), en de rest gaat in de gezamenlijke rugzak, om later te verdelen. Goud en zo. Hierbij moesten we schoonzoon goed in de gaten houden, want zijn character is op goud uit, en hij probeert steeds de meest waardevolle buit voor zichzelf te houden :S

Als je op een monster slaat gooi je met een dobbelsteen, daaraan zie je dan hoeveel schade je hem toebracht. Valt het monster jou aan idem, dan zie je hoeveel schade jij kreeg, dat trek je dan af van je HP (health points). Nul HP is dood, maar gelukkig hadden we dat geen van allen :-D

Een stuk verder kwamen we o.a. bij een fontein, en daaraan zie je goed hoe het spel gemaakt wordt met de eigen fantasie van de spelers! Andere oma is wizard, dus zij kon de runetekens op de fontein ontcijferen. Toen maar eens kijken wat we er nog meer mee konden. Taja had als buit 2 lege flessen meegenomen, die vulde ze nu met water uit de fontein. Later in het verhaal kwam haar dat heel goed van pas... En ze dronk er een slok van. Later bleek dat haar HP daardoor omhoog was gegaan, ze werd er sterker van. Maar zoiets kan natuurlijk net zo goed helemaal verkeerd uitpakken...

Ik wilde die fontein wel eens nader onderzoeken, dus ik deed mijn loodzware wapenuitrusting uit, bond een touw om mijn middel, en daalde af. De GM vertelde me dat ik er tot mijn enkels in stond, lol. Maar het had best ook heel diep kunnen zijn, met een mooie buit op de bodem! De GM reikt dingen aan, zelf kijk je goed om je heen, bedenk je hoe je problemen op kunt lossen, en hoe je zaken onderzoeken kunt, voor een mooie buit.

Er zijn heel wat boeken van te koop, maar de gidsen die wij echt moeten kennen komt dochter GM op onze pc's zetten zodat we dat thuis kunnen doorlezen :-)
Onderweg kwam Taja nog vast te zitten in spinnenwebben (haar echte zelf is nogal bang voor spinnen!), en versloegen we in heel veel rondes uiteindelijk de enorm grote spin, terwijl het schoonzoon lukte om Taja te bevrijden, door de spinnenwebben in brand te steken met een fakkel uit zijn rugzak. Helaas schroeide haar haar er wel van, maar dat groeit wel weer aan :-)

Ook vonden we een speeltje van de koning van de goblins terug, dat moeten we hem nog geven, maar dat is voor de volgende keer. Om dat te pakken te krijgen kwamen we bij water. Schoonzoon was als eerste op het eilandje in het water, en werd daar aangevallen door een enorm groot monster. Ik had de kans dat monster te verslaan, maar... ik twijfelde wel even. Want hij probeerde de hele avond door buit voor zichzelf te houden en goud en edelstenen te stelen. Ik was toen al zo boos op hem (mijn character is juist heel eerlijk en goed) dat ik er eventjes aan dacht hem maar aan zijn lot over te laten, hihihi. Dat is het leuke aan het spel: je moet zo opgaan in je character dat jij dat ook echt zelf wordt, rollenspel dus, roleplay ;-)

Zaterdag 23 maart gaan we verder waar we gebleven zijn. Als we deze beginnersquest af hebben gaan we pas echt een eigen character kiezen, en een ras (mens, elf, dwerg, enz). En een goede naam. Voorlopig heb ik als bijnaam Rambo gekregen, Taja is Mary Poppins, en de andere 2 ben ik nu even vergeten.

En oh ja, de volgende keer willen we graag arretjescake mee als proviand :-D

Hallo avonturiers!

Voor mij was het een geslaagde eerste avond. Veel informatie voor iedereen en veel aftasten naar de mogelijkheden. Probeer niet alles in 1 keer te onthouden en te snappen, dat lukt je toch niet :O

Des te verder je komt des te groter worden je mogelijkheden. Ook krijg je meer vertrouwen in de acties die je uitvoert, wat het spel vervlot en je de kans geeft je ook meer op de roleplay te concentreren.

Ik vind dat jullie erg goed gespeeld hebben. 


*Rambo, jij denkt goed buiten de box! Weegt de mogelijkheden af en komt met frisse ideeën  Je zou iets meer in rol kunnen spelen. Voor een fighter was je erg voorzichtig en afwachtend.


*Ezren, jij nam duidelijk de leiding. Je nam actie wanneer de rest afwachtend was en stuurde de andere spelers aan. Iets meer vertrouwen in hetgeen je voorstelt kan geen kwaad. Gewoon proberen wat in je opkomt en dan zie je wel wat er gebeurt. Een risico op zijn tijd is zeker niet verkeerd en maakt het interessanter. Je valt heus niet in 1 klap dood neer ;) 


*Marry Poppins, jij speelde je rogue goed. Op de achtergrond en sneaky. En vervolgens deed je goed damage. Je nam het woord tegen de goblin King. Hiervoor was jij ook de aangewezen persoon. Ook let je goed op wie je karakter is en probeert te doen wat zij zou doen. Iets meer initiatief kan geen kwaad, maar het kan ook je rol zijn en dan is er niets mis mee om op de achtergrond te blijven. Maar als jij iets wilt doen of proberen, gewoon doen. Niet alles hoeft in overleg. 


*Igneel, voor jou niet veel te zeggen. Je moest je afzijdig houden. Je speelt je rol goed, alleen maak het de anderen in het begin niet te moeilijk.

Jullie hebben niet veel laten liggen of gemist. Eigenlijk alle mogelijkheden bekeken en gezien. Niet persé benut... Aan het einde van deze campaign zal ik jullie wijzen op evt andere mogelijkheden.
Er zijn veel manieren om het te doorlopen. Zolang je het einddoel haalt maakt het niet uit hoe je het doet. Recht op je doel af, onderzoekend, het maakt niet uit. Het is aan mij om jullie te leiden en jullie informatie te verstrekken.

Ik heb het Core Rule book als PDF. Jullie zouden eventueel het volgende kunnen doorlezen (hoeft niet maar geeft je een beter idee van de mogelijkheden van je karakter en wat je skills inhouden):

*Rambo: page 27, human page 56 fighter
*Ezren page 27 human page 77 wizard. Vanaf page 206 staat uitleg over spells (spreuken).
*Marry Poppins page 22 elf page 67 rogue
*Igneel, je weet genoeg :P

En voor iedereen: Skills page 89, klik op de skill die je uitgebreider wilt bekijken om er naar toe te gaan. Page 178 Combat. Page 4 is de Index, hier kun je gemakkelijk dingen vinden en een beetje snuffelen.

Ondertekend,
Game Master

1 opmerking:

  1. Leuk :D

    Kan niet wachten tot de 23ste, maar eerst morgen avond wat actie met mijn eigen dwerg Egar.
    Van beide kanten is het spel leuk en te verslavend :P

    BeantwoordenVerwijderen