vrijdag 19 april 2013

The Prisoner

Van Wikipedia: The Prisoner is een Britse televisieserie die in 1967 werd uitgezonden. Hoewel er slechts 17 afleveringen gemaakt werden, groeide The Prisoner uit tot een van de meest legendarische en geroemde televisieseries aller tijden. De serie was een groot succes en verwierf meteen een enorme cult-aanhang. Vandaag de dag heeft de serie nog vele fanclubs en wordt er nog altijd veel over gesproken en geschreven. The Prisoner wordt gezien als een serie die veel invloed heeft gehad op de televisiegeschiedenis.
De serie gaat over een geheim agent die, nadat hij ontslag heeft genomen, wordt ontvoerd en gevangen gehouden in een idyllisch dorp. Hij kan echter niet uit dit dorp ontsnappen en stuit op een duister complot.
De serie wekte destijds veel controverse op omdat deze ging over thema's als druggebruik, de Koude Oorlog en het recht op privacy. Allemaal onderwerpen die zeer actueel waren in die tijd.
Officieel behoort de serie tot het spionagegenre, maar de verschillende afleveringen bevatten elementen van zo'n beetje elk genre, variërend van thriller en sciencefiction, tot komedie en zelfs western. Ook beroemd is de vormgeving van de serie: stijlvolle jaren 60 kostuums, decors, surrealistische locaties en psychedelische kleuren.
De drijvende kracht achter de serie was Patrick McGoohan. Niet alleen speelde hij de hoofdrol, hij was ook producent en schrijver van de serie. Tevens regisseerde hij een aantal afleveringen.
De serie werd volledig opgenomen in kustdorpje Portmeirion dat in Wales, Groot-Brittannië, ligt.Prisoner: Who are you? 
Number Two: The new Number Two. 
Prisoner: Who is Number One? 
Number TwoYou are Number Six. 
Prisoner: I am not a number, I am a free man! 

Al heel veel over gehoord, en gisteravond heb ik dan eindelijk de eerste 2 afleveringen gezien. Samen met Tam, die er groot fan van is, en dus gezellig ook van alles over de achtergronden vertelde, onder het kijken. Alleen geeft hij helaas op veel van mijn vragen geen antwoord: that would be telling...
Alle afleveringen staan op youtube, ideaal! Kan niet wachten tot ik de laatste aflevering kan gaan zien (maar dat raadt Tam me dus helaas af, ik moet de serie gewoon op volgorde bekijken, volgens hem... that would be telling)

Heel bijzonder is dat het zo enorm spannend en snel is, voor een serie uit 1967. Het meeste uit die tijd doet nu erg traag en oubollig aan, maar The Prisoner dus absoluut niet! Leuk om te zien zijn ook de futuristische dingen, toen science finction, nu allemaal mogelijk. Zoals bladeren door een fotoboek en dan tegelijk de foto die je bekijkt heel groot op de muur zien, lol. Computers waren toen natuurlijk nog niet uitgevonden ;-)
De komende dagen ga ik elke dag in elk geval 1 aflevering bekijken, bv tijdens het eten. Nog 15 te gaan!
Begin HIER met aflevering 1! Alle volgende afleveringen staan ook op dat kanaal.

Be seeing you!

3 opmerkingen:

 1. O, dat was een geweldige serie. Heb er destijds van genoten :-)Jammer dat er maar zo weinig afleveringen zijn gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Is ie ook in Nederland op tv geweest dan? Weet ik niets van, maar ja ik was toen pas 9/10 jaar he, dus niet de geschikte leeftijd voor zoiets, lol. Mja je kunt hem nu dus weer kijken, via youtube :-D

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De serie was zooo spannend. Inderdaad een paar maanden geleden via YouTube weer gekeken. Nog net zoveel spanning en dreiging als destijds.
  Sommige series hebben gewoon een eeuwigheidswaarde.

  BeantwoordenVerwijderen