woensdag 1 mei 2013

Champignons uit de oven

Dit recept kreeg ik van zoonlief, en ik ben er dol op! Het is niet alleen erg lekker en gezond, maar ook heel gemakkelijk tussendoor snel te maken als je het druk hebt.

Doe een laagje (olijf-) olie in een ovenschaal. Daarop leg je een bakje hele champignons: niet wassen, alleen even de onderkanten van de steeltjes eraf snijden en eventuele korreltjes grond er met een stuk keukenrol afvegen.

Dan doe je er van alles bij in, wat je maar lekker vindt, zoals: stukjes bleekselderij, plakjes tomaat, reepjes paprika, prei, blokjes courgette, enz. Net wat je in huis hebt, en wat je zelf lekker vindt. Daarbij 2 rode uien in dunne plakken gesneden. En (dat vind ik erg lekker, maar wederom: het hoeft niet!) wat teentjes knoflook in dunne plakjes. Ben je klaar dan gaat er bovenop weer wat olie. Hoogstens 10 minuten werk ;-)
Bedek de schaal met aluminiumfolie en zet hem een uurtje in de oven, op 100 graden. Het hoeft niet te bakken, alleen lekker langzaam klaar te stoven! Daarna omscheppen, zodat wat boven lag nu onder komt, de folie er weer overheen, en weer een uurtje (of meer of minder indien nodig) terug de oven in, die nu op 150 graden mag. Zo komen de smaken van alle verschillende ingrediƫnten lekker door mekaar heen, kruiden is dan ook niet nodig.

Gemakkelijk te maken, zo klaar. En terwijl de schaal in de oven staat kun je zelf iets anders gaan doen. Ik vind dit bv handig als ik in de tuin bezig ga, of een eind ga lopen. Want op 100 graden kan niets aanbranden! En ben je iets later klaar is het ook geen punt, gewoon nog even in de oven weer opwarmen.

Lekker erbij:

  • mihoen of rijst
  • een paar dikke plakken Turks brood met een beetje boter en een snufje zout erop. Vlees hoeft niet, want champignons zijn prima vleesvervangers ;-)

Iets overgehouden? Dat is heerlijk de volgende dag koud, bij brood of als klein bijgerechtje. Of als basis voor soep, door de jus/saus enz. Het is jammer om het sap weg te gooien, want dat is ook erg lekker (een soort groentebouillon) en het zit vol vitamientjes.

Dit recept is speciaal voor Tante Siet, die, toen ze hoorde wat ik at, dit ook wel lekker toe leek. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten