zaterdag 12 oktober 2013

Expositie Jannie Jalving

Zondag werken bij Collectie Brands, waar om 4 uur 's middags de nieuwe expositie wordt geopend door wethouder Henk Jumelet. Geen Waddenzee en abstract deze keer, maar heel erg Drentse tafereeltjes, geschilderd door Jannie Jalving:Schilderachtig Drenthe, Boerderijen in olieverf

Jantje Johanna Jalving, geboren 10 september 1923 te Klijndijk “zeg maar gewoon Jannie hoor”, is inmiddels een krasse 90-jarige dame die, behalve haar slechtziendheid, nog bijzonder kwiek is voor haar leeftijd. Ze heeft altijd in de ouderlijke woning gewoond en gewerkt.Jannie is autodidact kunstenaar. Ze schilderde, aquarelleerde en tekende landschappen, portretten en stillevens, voornamelijk in Drenthe.Ze schilderde altijd op locatie met een voorliefde voor oude vervallen schuurtjes en boerderijen, zodoende leerde menig Drent haar en haar werk kennen.Jannie begon op jonge leeftijd al te tekenen, vooral huiselijke taferelen. Later heeft ze nog een schriftelijke cursus gedaan voor het schilderen met olieverf.Ongeveer 60 jaar geleden had ze haar eerste expositie in de Bendien textielfabriek te Emmen, dit was een groot succes en het begin van vele exposities in heel Drenthe.In menige Drentse of Groningse huiskamer hangt wel een werk van Jannie aan de wand. Het doet haar zeer dat ze 10 jaar geleden het penseel vanwege haar slechtziendheid neer moest leggen, want schilderen was haar lust en leven.


De hele maand oktober (Oktobermaand Kindermaand) hebben kinderen (onder begeleiding) die jonger zijn dan 13 jaar gratis entree, en kinderen van 13 tot 18 jaar kunnen voor half geld ons museum bezoeken.

2 opmerkingen:

  1. Ja, ik zie het (ook niet). Zal binnenkort, als ik weer eens ergens tijd voor heb, de foto's opnieuw plaatsen... ;-)

    BeantwoordenVerwijderen