zaterdag 2 november 2013

Veenmonsters deel II

Hier ziet de tafel er nog keurig netjes uit...
Vanmiddag moest ik werken bij Collectie Brands. 's Ochtends belde dochterlief: Dat veenmonsters maken, hoe laat begint dat? Ze zouden vandaag iets leuks gaan doen, maar dat was buiten. En buiten zag er niet zo aantrekkelijk uit, dus dan maar iets ergens binnen zoeken. En waar kon dat vandaag nu beter dan gezellig bij oma op het werk? :-D


Na de uitleg van Atelier Abel over veenmonsters (niemand heeft ze ooit gezien, dus niemand weet hoe ze er uit zullen zien...) was het tijd om aan het werk te gaan. Binnen waren er genoeg droge houten takjes als basis, maar een groepje ging het bos achter het museum in, om daar grotere stukken hout te gaan zoeken. Want veenmonsters kunnen natuurlijk ook ieder formaat hebben ;-)

Speelgoedhoekje
Een deel van mijn werk bestaat uit het begeleiden van bezoekers: ze iets vertellen over de collectie, uitleg geven, enz. Dus ook een klein meneertje, in dit geval toevallig m'n eigen kleinzoon, bezig houden in de speelhoek achter in de bibliotheek, als hij al lang genoeg stil op een stoel heeft zitten knutselen. Want door hem steeds mee te helpen was zijn mama's eigen monster nog lang niet af, en nu had zij dan ook even, letterlijk, haar handen vrij ;-)

De kinderspeelhoek, waar je ook spelen kunt met heel erg oud speelgoed (!) zit een beetje verstopt in een hoekje achter de bibliotheek. Er is geen lego, maar wel sprinkhanen, kakkerlakken, adders en spinnen!
Alweer een hele poos geleden dat Logan daar was, maar hij liep er moeiteloos door de grote bibliotheek recht op af. Die heeft vast meer richtinggevoel dan zijn moeder en oma ;-)

Het enge veenmonster dat dochterlief creëerde was ontsnapt, we vonden hem terug op een vitrine in de bibliotheek

Waar Logan is zijn ook auto's, dus hij wilde wel op de foto met zijn zelfgemaakte monster, maar dat moest mama dan maar vasthouden, want hij had zijn handje alweer vol met auto :-)
Veel veenmonsters staan op sterk water, in een glazen pot met deksel, meestal met een plastic touwtje eraan zodat je ze op kunt hangen. Er was geen enkele pot te vinden waar Logan's monster in paste, en dus gaan ze morgen naar de supermarkt, met monster, en kopen iets voor het avondeten waar het monster in past. Hij heeft een smalle maar wel extra hoge pot nodig, en laat daar nu vaak knakworst in zitten, of appelmoes...

Beide Attema-monsters samen

De tafels zagen er na een tijdje niet meer zo keurig georganiseerd en netjes uit, lol
Het veenmonsters maken valt onder Gekleurd Grijs: jong en oud samen gezellig creatief bezig. Ook grijs was er vanmiddag wel bij. Het was echt een erg leuk gezelschap, diverse kinderen van verschillende leeftijden, met Logan wel als jongste, moeders, vaders, opa's en oma's. Precies waar Gekleurd Grijs voor bedoeld is!

Groot veenmonster, dat nogal lijkt op een flinke trol
Zelf kon ik helaas niet mee knutselen, omdat ik vandaag dienst had. Wel had ik genoeg tijd om wat aandacht aan kleinzoon te geven, en we hebben met ons drietjes buiten warme chocolademelk gedronken. Ik ging natuurlijk ook geregeld even kijken in het café naar de knutselaars. Ik stond even te praten met een mannelijke collega en wees hem mijn dochter aan.
  • Collega: hoe oud is je dochtertje?
  • Aragog: Raad maar eens...
  • Collega: 11, 12 jaar schat ik zo

Een gids stond erbij, die kende dochter en kleinzoon al, en die zei: nee joh, veel ouder... Collega was stomverbaasd dat ze al 26 is, getrouwd en moeder van 2 kindjes, lol. Hij heeft een kleinzoon van 13 die al wat groter is, dus vandaar... hihihi


Dit lijkt meer op een veenbloemstuk ;-)
Het knutselen begon om 1 uur, en even na 4 uur waren alle bezoekers klaar en weg, gelukkig wel met hun griezelige monsters! Toen met z'n allen de boel opruimen, zodat het er morgenochtend weer uitziet als een keurig net museum, en na even uitblazen met een kop koffie en een overgebleven appelpunt zat mijn werkdag er weer op. Hoewel, werk???

Wat voorbeelden van veenmonsters die Atelier Abel had meegenomen. Het griezeligste monster zit natuurlijk in die grote glazen pot, op (sterk) water!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten