zondag 30 maart 2014

Uniek Gronings Gen gevondenVan een vriend met Gronings DNA kreeg ik dit artikel vandaag toegestuurd.
Zeer interessant, en ja, ik herken mezelf ook wel in deze beschrijving van de `typische Groninger`.


Tot hun eigen verrassing hebben onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen onder leiding van professor Cisca Wijmenga ontdekt dat 1 enkel gen verantwoordelijk is voor de erfelijke kant van de typisch Groningse aard. Zo hebben ze gevonden dat een bepaalde variatie in een gen dat ze GRUNN1 hebben genoemd alleen voorkomt bij mensen met Groningse voorouders en met typisch Groningse karaktertrekken, en niet bij andere Nederlanders. De karaktereigenschappen waar ze naar gekeken hebben zijn een bijzondere combinatie van ‘hard werken’, ‘zelfstandigheid’, ‘directheid’, ‘trots’, ‘besluitvaardigheid’ en ‘ondernemingsgeest’. De onderzoekers wijzen er op dat deze eigenschappen in de huidige economische crisis van extra belang zijn. De wet verbiedt overigens werkgevers personeel te selecteren via DNA onderzoek.

 
Gratis onderzoek GRUNN1 gen

De onderzoekers beschouwen hun vondst als een grote wetenschappelijke doorbraak. Aangezien het onderzoek slechts in een beperkt aantal Groningers is uitgevoerd zou men dit graag in een grotere groep bevestigen. Daarom biedt men 400 Groningers die vermoeden Groningse roots te hebben, een gratis onderzoek op het GRUNN1 gen aan. Belangstellenden kunnen zich vanaf dinsdag aanstaande, via een formulier op deze pagina, voor dit onderzoek aanmelden.Meer lezen, of jezelf opgeven voor dat onderzoek?
Ga dan naar: http://www.rug.nl/research/groningen-gen/
3 opmerkingen:

 1. Sjouwke toch :)) Zeer interessant, en ja, ik herken mezelf ook wel in deze beschrijving van de `typische Groninger`...............
  Leuk, ahem......hoewel :).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geef je er gewoon voor op joh, dat kan dus vanaf a.s. dinsdag ;-)

   Verwijderen