maandag 20 september 2010

Oma en Opoe


Er bestaan een heleboel synoniemen voor oma zoals grootmoeder, opoe, beppe, moemoe, moeke, en bomma.
De aanduiding opoe voor oma wordt nauwelijks nog gebruikt. In veel sociale kringen heeft het een neerbuigende toon. In het Gronings wordt deze benaming nog wel gebruikt.

Onderscheid

Als een kind twee oma's heeft worden deze, om ze uit elkaar te houden, vaak voorzien van een extra aanduiding. Dit kan zijn de voornaam van de oma (oma Hennie) of de achternaam van de oma (Oma Janssen), de stad of het dorp waar de oma woont (Oma Goes) of een bijzonderheid die het kind heeft opgemerkt (oma boerderij). Een andere (praktische) oplossing is de ene "oma" te noemen, en de andere "bomma".
In families met een oma van vaderskant en een oma van moederskant kan één van de twee zich ook Omi noemen. Wie dat is, verschilt bijgevolg per familie.
4 generaties: opoe Siet, oma Sjouwke, moeder Anje Sietje en kleine Sjouwke
Tot ongeveer mijn 12e jaar woonden al mijn oma's in de Tuinbouwstraat. De moeder en de grootmoeder van mijn moeder, en de moeder van mijn vader. Om onderscheid te maken heetten ze Oma, Opoe, en Opoe Siet (die laatste noemden we ook wel Ol Opoe).

Opa en Opoe
Hoewel ik van al mijn oma's veel hield, was Opoe toch wel het meest speciaal voor mij. Toen ik kleine kindjes had, ging ik altijd naar haar toe voor raad en advies. De naam opoe wordt ook wel gebruikt als scheldwoord, maar voor mij betekent die de naam van de liefste oma die ik had. En in dochterlief zie ik veel van haar terug, al van kleins af aan. En ik niet alleen, toen ze klein was zeiden anderen dat ook, vooral door haar uitstraling.

Kleinzoon zit straks, als ie begint te praten, met hetzelfde "probleempje". Hij heeft 2 oma's die in dezelfde straat wonen. En onze voornamen lijken ook nog eens op elkaar. Dus hoe gaat hij ons straks noemen? Dochter stelde voor om mij dan maar Opoe te maken, lol. Ook al omdat Opoe vooral nogal Gronings is, en zijn andere oma is dat niet. Tante Siet noemt me zo soms al plagend :-P
Ook heeft Logan een overgrootmoeder, maar die is fries, en heet zodoende al Beppe. Voor mij hoort de naam Opoe bij de oudste oma, en ik ben toevallig wel zijn jongste oma...
Ik ben heel benieuwd hoe hij ons straks zal gaan noemen, om zijn 2 oma's uit mekaar te houden!

3 opmerkingen:

  1. Ik denk dat jij toch Opoe word ;) Ik vind het wel erg leuk en jij volgens mij stiekum ook wel ;)

    Dan word het dus: Oerbeppe, Oma, Opoe en Stoma

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Volgens mij gaatie je gwoon Sjouwke noemen.
    Of oma Sjouwke desnoods ;-)

    BeantwoordenVerwijderen