zaterdag 8 januari 2011

Ronja is haar naam

Ze heet vanaf nu Ronja! 

Ronja heeft haar eigen mandje ook al gevonden
Ten eerste wil ik haar voor geen geld meer kwijt, ten tweede hebben de mensen waar ze vandaan komt nogal gejokt, denk ik. En denken dochter en buurvrouw. Ze kent helemaal niets, en is overal ontzettend bang voor. Die is echt niet opgegroeid in een druk gezin met katten en andere hondjes. Maar ze is wel heel lief, en leert supersnel! 

Moest ik haar gistermiddag nog weer meeslepen voor een wandeling, gisternacht voor het slapen gaan liep ze gelijk mee, en hebben we een wandeling gemaakt van een half uur, allemaal over straat/stoep, wat ze de eerste dagen nog niet durfde. Onder het lopen gingen oren en staart omhoog, en had ze het echt naar haar zin. Ook bleef ze keurig naast me lopen. En Cosmo liep weer gezellig de hele weg met ons mee. Hoewel ze volgens die mensen katten gewend is, is ze heel bang voor Cosmo, die zelf best nieuwsgierig naar haar is en wel graag kennis maken wil. Komt vanzelf ;-)

Vanmiddag belde ik bij de buren aan voor we gingen wandelen. De buurvrouw besloot mee te lopen met Chivas (ook 5 maanden, kruising duitse herder/am. stafford). Bij het park kwam er een buurman met hond bij, en even later nog 2 mensen met honden. De andere 4 mochten los, dat durf ik met Ronja nog niet. Maar ze was ook ontzettend bang voor die honden, staart tussen de benen, en ze ging steeds op haar achterpootjes achter tegen mijn benen omhoog staan. Met veel aanmoedigingen en beloningen kregen we haar op den duur toch al zover dat ze achter mij vandaan kwam, en ging langzaam het staartje al iets omhoog.

Vreemde mensen zijn erg eng, maar toen er een klein buurmeisje bij kwam staan rende ze daar gelijk op af, kwispelend! Zij mocht haar gelijk optillen en knuffelen, en Ronja gaf haar likjes. Die wil graag nu en dan met Ronja komen spelen, graag natuurlijk! Want spelen kan ze ook niet, ze weet niet wat ze met die touwkluif moet, en als ik haar balletje wegrol kijkt ze er nieteens naar. 

Uiteindelijk zijn we vanmiddag ruim een uur buiten geweest! Niets geen meeslepen meer: toen we verder liepen, samen met de buurvrouw en Chivas, liep ze vrolijk mee, lekker snuffelen hier en daar, ze had het naar haar zin. Ik wilde mede een keesje omdat die van (lange) wandelingen houden, en Ronja begint dat nu ook leuk te vinden. Gaat Chivas zitten voor het oversteken, of als er een fiets aankomt, Ronja weet nog nieteens wat zit betekent, of lig. Ze heeft nog geen enkel commando geleerd. Gaan we aan werken ;-)

Dat uurtje buiten was lekker en leuk, ook voor het baasje (mij dus). Je hebt gelijk contact met anderen als je met een hondje buiten loopt. Als ik alleen wandel zeg je mekaar gedag en loopt verder, nu blijf je staan en terwijl de hondjes samen spelen, staan de baasjes gezellig met elkaar te praten. 

Zindelijk was ze ook, volgens de vorige eigenaar. Toch heeft ze geregeld een ongelukje, en geeft ze nooit aan wanneer ze naar buiten moet. Maar had ze eerst die ongelukjes in de woonkamer en keuken (gelukkig heb ik overal gladde vloeren), vandaag gebeurde het 2x en beide keren op de mat voor de voordeur. Ze weet dus al dat het de bedoeling is dat ze het richting de voordeur moet doen, nu nog doorkrijgen dat ze dat dan even aan mij moet komen melden ;-)

Vanmiddag ging ik een uurtje in bad, en sloot ik haar op in de woonkamer. Mee in bad leek me niets, lol. Ik ging eerst nog even met haar naar buiten, waar ze niets deed. Toen maar een krant op de vloer gelegd, zien wat er gebeurt. En toen ik een uur later weer beneden kwam had ze een plasje gedaan, keurig op die krant. Ze snapt zindelijkheid dus wel, nu nog leren bij mij aan te geven dat ze naar buiten moet ;-)

In bad gaan was gelijk een test of ze ook blaft als ze alleen is. Nee dus, ik heb haar helemaal niet gehoord. Ze lag op mijn laarzen toen ik weer beneden kwam :-D

8 opmerkingen:

 1. Ronja, naar Ronja en de roversdochter?

  Of Ronja als het zusje van Ranja en Rojo?

  :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een Keltische naam dus. Ik ken je nu toch wel een beetje ;-)

  En als ik je zo hoor gaat het helemaal goed komen met haar opvoeding. Ze ontleent nu al (eigen)waarde aan haar plek in jouw groep. Daardoor gaat het ook goed komen als ze met meer hondjes kennis gaat maken. Als ze haar staart omhoog houdt met Chivas is dat al een heel goed teken. Ze kan wel anderen gewend geweest zijn, maar omdat zij het niet goed had was haar sociale gedrag ook niet goed. Is recht evenredig zeg maar. Ze zoekt jouw geur al op (slapen op je laarzen) dus jij bent haar grote voorbeeld en als jij rustig blijft bij andere honden doet zij het ook. Over een week blog je over hoe leuk ze speelt, wedden?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. welaparte naam, klinkt wel leuk

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Yep :-)
  Vannacht weer lekker gewandeld, dat is al geen probleem meer :-D

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Die ongelukjes zullen hopelijk snel verdwijnen. Ik heb namelijk een groot vermoeden waar dat door komt nu ik je stukjes heb gelezen. Als het goed is zijn ze stress gerelateerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja, want vanmiddag was ik 3 uur lang weg, en had ze helemaal niets gedaan, zelfs niet op de krant die ik had neergelegd! Wel lekte ze de hele vloer onder (lol) omdat ze zo blij was dat ik weer thuiskwam :-D

  's Nachts slaapt ze bij mij op bed, en de hele nacht, zo'n 8 uur lang, doet ze ook niets.

  Spelen doet ze nu ook lekker: ik heb vanavond steeds een balletje weggegooid en daar rende ze dan gelijk achteraan. Ze gaf het me (nog) niet terug, maar dat komt ook vanzelf wel ;-)

  BeantwoordenVerwijderen