woensdag 16 februari 2011

Calcium + D3

Vanmiddag naar het ziekenhuis geweest, voor de uitslag van de bot scan + bloedonderzoek.

Het goede nieuws: Ik heb geen botontkalking (osteoporose). Die breuk in mijn elleboog was dus gewoon pech hebben, en geen symptoom van aftakeling.

Wel heb ik er weer een dagelijkse pil bij, een kauwtablet met een combinatie van calcium en vitamine D. Volgens de apotheker smaakt ie niet vies, en dat hopen we dan maar, want smaken kunnen verschillen. Elke avond eentje fijn kauwen, zo meteen maar eens proberen dan.

Het slechte nieuws: Gezond is een vitamine D gehalte in je bloed van 80 a 85. Ik scoorde 30. Best laag dus. Zelfs nu het winter is, want volgens de verpleegkundige maak je in de zomer zoveel aan dat dat ook voldoende voorraad is voor de wintermaanden. Terwijl ik toch best veel buiten ben, zomer en winter. Vitamine D zit ook in vis (eet ik al geregeld vanwege de cholesterol). 

Vitamine D is noodzakelijk voor de opname van calcium ( = "kalk") in de darmen. Hierdoor wordt het calcium- en fosfaatgehalte in het bloed te laag, waardoor de botvorming wordt verstoord. Vitamine D wordt in de huid gevormd onder invloed van zonlicht. Vitamine D3 komt o.a. voor in boter, eieren, plantaardige oliĆ«n, sommige vette vissoorten en in met vitamine D verrijkte voedingsmiddelen (o.a. levertraan en bepaalde margarines). 


Ook aan calcium schijn ik een gebrek te hebben. Dat kan, want dat zit in melk. En melk drink ik al niet meer sinds m'n geboorte. Zelfs softijs en magnums lust ik niet, omdat dat witte ijs naar melk smaakt. Komt er bij het koken per ongeluk een druppel melk op m'n hand dan was ik gelijk m'n handen met zeep... ieuw, stinkt! De enige melkproducten die ik krijg zijn kaas (lekker!) en nu en dan chocolademelk. Melkhoudende toetjes hou ik ook al niet zo van. Maar dat is genetisch bepaald, want tante Siet lust ook geen melk :-D


Jaren terug vroeg ik m'n huisarts eens, die toen zei dat je beter elke dag met de koe kunt gaan wandelen, dan op de bank zitten met een calcium pilletje. Want wandelen zorgt voor sterke botten, en dat doe ik wel veel. En tijdens wandelen ben ik ook buiten, en ook als ik in m'n tuin zit, of erin bezig ben.


Maar kennelijk is dat dus niet genoeg, en mag ik vanaf vandaag elke avond een kauwtablet goed fijnkauwen waarin calcium en vitamine D zitten. 


Naast de ingevulde vragenlijst had ik ook mijn medicijnpaspoort mee. De verpleegkundige was daar lyrisch over: Dat zou iedereen moeten hebben! Van de Thuisapotheek dus: Elke keer als ze mijn medicijnen versturen, krijg ik een nieuw medicijnpaspoort per email. Even uitprinten en in m'n tas doen, handig! Ze wilde alles weten, hoe het werkt en zo. En ging toen gelijk het recept naar ze doorfaxen :-)


De arts die daarna binnenkwam om de uitslag met me te bespreken, gaf me een recept waarmee ik direct voor een maand de nieuwe pillen kon ophalen bij de apotheek in het ziekenhuis. Vanavond meteen beginnen  dus.


Toen ik thuis kwam had ik een email van de Thuisapotheek: We hebben u geprobeerd telefonisch te bereiken, helaas zonder succes. We hebben een recept voor u ontvangen. Deze gaan we 17/02/11 naar u zenden en u ontvangt deze dan op 18/02/11 thuis.

Toen ze me probeerden te bellen was ik nog in het ziekenhuis, en dus geen telefoon aan. Maar zoals je ziet werkt het geweldig en supersnel, zelfs als je nieuwe medicijnen krijgt voorgeschreven door een specialist heb je ze al binnen een paar dagen in huis! Zonder meerdere keren (we hebben het niet in voorraad) in de rij te hoeven staan bij de plaatselijke Mediq apotheker :-D

4 opmerkingen:

 1. Ik ben ooit begonnen met extra groene groente en volkorenbrood/ontbijtgranen omdat ik geen melkproducten mag (lactose) en geen soja (ook al allergisch). Vis eet ik sowieso genoeg, maar vooral spinazie en broccoli eet ik regelmatig vanwege de calcium/vitamineD. Niet dat ik daar tekort aan had, maar met mijn dieet kan dat dus zomaar. En op dagen als vandaag, gewoon een kwartier met mijn hoofd in de zon in de luwte. Vind ik nog het beste recept ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vandaag was het echt net lente, maar helaas... Ik zat de hele middag in het ziekenhuis. De dokter z'n schuld dus dat ik vandaag niet in het zonnetje kon zitten ;-)

  En ja, op de vragenlijst stond, naast melk, ook groene groenten, o.a. Maar ik eet ook geregeld broccoli en spinazie. En vette vis ook (vanwege de cholesterol).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dan is het misschien toch genetisch bepaald.
  Gelukkig zijn er medicijnen voor.
  Maar evenzogoed wel heel vervelend.
  Trouwens, je kunt in elk ziekenhuis tegenwoordig je mobiel aan laten staan :-) Alleen niet op de hartbewaking.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @ AnneRie maar ik zat eerst een tijdlang bij een verpleegkundige, en daarna bij een arts. Dan is het natuurlijk niet netjes om je telefoon tijdens het gesprek op te nemen ;-)

  De kauwtabletten vallen best mee, ik heb ze in de smaak "lemon", en ze schijnen er ook in sinaasappel te zijn :-D

  BeantwoordenVerwijderen