dinsdag 12 april 2011

2 jaar studeren!

Net thuis van het gesprek bij Academie Mercuur, en het lijkt allemaal te mooi om waar te zijn! Ik heb studie-advies gekregen, gebaseerd op wat zij denken dat het beste voor mij is, gezien mijn vaardigheden en karaktereigenschappen, om een goede leuke baan te krijgen (en de bijstand uit te komen!). Dit gaat nu naar het UWV toe, waar ik vrijdagochtend weer een gesprek heb. Dan zal ik horen of het UWV dit goedkeurt (wat zij wel verwacht), en zo ja dan ga ik in september weer naar school :-D

Wat mij aangeboden wordt: Financieel Administratief Medewerker Plus, met tegelijkertijd Uitbreidingsmodule Basiskennis Boekhouden en Uitbreidingsmodule Basiskennis Calculatie. Daar zou ik van september t/m juni volgend jaar zoet mee zijn. Dan kan ik al werk vinden, volgens haar is dat dan geen enkel probleem meer. Hoewel ik het misschien wel buiten Emmen zal moeten zoeken, zoals Zwolle, Assen of Groningen.

Het 2e jaar krijg ik dan aanvullend hierop, naast eventueel al (part-time) werken: Praktijkdiploma Boekhouden! Eventueel zelf te vervolgen nog daarna met Praktijkdiploma Loonadministratie en/of Praktijkdiploma Moderne Bedrijfsadministratie, en dan ben ik accountant. Omg...

De lessen zijn zowel overdag als 's avonds, en daarnaast thuis huiswerk maken natuurlijk. De lessen zijn heel erg praktijkgericht, zodat je dan ook echt aan het werk kunt. Dus niet nog weer een leuk papiertje halen als hobby maar deze opleiding is echt bedoeld om verder te komen.

Ook weet ik nu waarom dit in 2008 niet kon: Er is momenteel een Europees potje om meer Nederlandse vrouwen aan volwaardig werk te helpen. Dit omdat naar verhouding in Nederland maar zeer weinig vrouwen werken. En dus krijgen vrouwen die hiervoor aan alle eisen voldoen (zoals ikke!) de kans om een goed diploma te behalen waar ze verder mee kunnen komen :-D

Vooral het eerste jaar is volgens haar een makkie voor mij, gezien wat ik in het verleden allemaal al gedaan heb: meer opfrissen dan echt nieuw. Maar nu dan wel met een diploma waar ik echt iets aan heb, over ruim een jaar. En naast het studeren is het ook heel veel werken aan jezelf, met diverse workshops die er ook bij komen. Je leert o.a. ook om je verleden helemaal achter je te laten (vergeet alles wat je hiervoor hebt gedaan aan werk en studie), en jezelf opnieuw op te bouwen, voor een nieuwe toekomst.

Dit is nog ver beneden mijn niveau, vond zij (tsss), maar HBO mogen ze niet aanbieden, dat kun je dan later zelf alsnog doen... Gezien wat ik de afgelopen jaren allemaal heb gedaan is er niets wat ik als beneden mijn niveau beschouw, lol. 

Het allermoeilijkste wordt nog: typen! Jawel, ik heb een superhoge typesnelheid, aangeleerd toen ik als typograaf werkte. En foutloos. Maar... Ik moet het nu weer helemaal opnieuw leren: 10 vingers blind is verplicht. Als typograaf heb ik dat afgeleerd, ik tik met een paar vingers, en kan zo nieteens zeggen met welken... Daar kon ik nu dan alvast wel mee beginnen, vond zij.

Vrijdag weer naar het UWV om te horen of het doorgaat, zo ja dan wordt alles in gang gezet en kan ik in september hiermee beginnen. Maar het lijkt er wel op. UWV stuurt me naar hun toe voor een goed studie-advies, en dat doen ze veel vaker, dus ik verwacht wel dat ze hier ja op gaan zeggen. En dan begin ik dus op mijn 53e ineens weer aan een heel nieuw leven :-D

4 opmerkingen:

 1. Joh, geweldig allemaal. Wat een vooruitzicht. Accountant. Je gaat dat vast allemaal heel goed doen. En natuurlijk ook vooruitzicht op een baan. Want ze gaan je natuurlijk niet laten leren om je vervolgens niet verder te helpen. Helemaal te gek. Je verdient het echt.
  Gefeliciteerd. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben helemaal blij voor je. En het dubbele gevoel is nu ook wel weg. En je hebt me op een idee gebracht ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nu ben ik heel nieuwsgierig naar dat idee :-P

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het wordt een stevige hobbel :) Die modules BKB en BKC ben ik eenvoudig doorgekomen maar het praktijkdiploma boekhouden is al een taaie. Ik heb pas een van de vier modules (na drie kansen. Eerste keer alle vier geprobeerd, niets. Toen twee, weer niets. Opnieuw. Eentje. Straks, die andere.).

  Maar ik denk dat je het wel gaat lukken hoor! :)

  In ander nieuws: Eind mei ben ik weer Koos werkeloos :(. Maar daar vertel ik je wel een keer over :)

  Ik ben volgende week woensdag trouwens in Zwartemeer te vinden :). Verjaardagsfeestje :)

  BeantwoordenVerwijderen