donderdag 7 april 2011

Reintegratie

Een paar weken geleden kreeg ik een brief van het UWV: een uitnodiging voor een Voortgangsgesprek Reintegratietraject WWB. Het enige gesprek dat ik daar ooit had was eind 2008 toen ik aanvullende bijstand had aangevraagd. De conclusie was toen dat ik het beste bij de pomp kon blijven. Daar heb ik een vast contract (ook al is dat dan voor 0-uren) en werk is er hier toch niet (lees: op mijn leeftijd).

Ik heb er flink buikpijn van gehad. Waar gaat dit over? Sturen ze me naar de Emco om zakjes te plakken en te solliciteren onder begeleiding? Willen ze dat ik bij de pomp weg ga? Want als je bijstand hebt moet je 40 uur per week beschikbaar zijn voor werk. Omdat ik te weinig gewerkt heb toen ik in het gips zat? Ik haalde me van alles in mijn hoofd en maakte me flink zorgen. Dochter (die gelukkig met me mee ging) was positiever: Wie weet bieden ze je wel een leuke opleiding aan...

Nu ben ik eind 2008 getest door het UWV, waar uit kwam dat ik functioneer op HBO niveau. Maar helaas heb ik daar geen diploma's van, nieteens een MBO diploma. Ik heb Havo, Middenstand (de oude zware versie), bijna mijn propaedeuse Cultuurwetenschappen van de OU en een diploma Spaans. En mijn rijbewijs.

De conclusie van die test toen was dat ik dan wel HBO niveau heb, maar dat dat verder tot niets leidde. Want helaas hadden ze geen potje voor een leuke opleiding voor mij. Opleidingen bieden ze alleen aan aan jeugdige werkloze schoolverlaters.

Ik bleek nu een nieuwe klantmanager te hebben gekregen, eentje die heel wat actiever blijkt dan de vorige. Hoe het gaat met mijn werk bij de pomp? Tja... elke dag dat ik werk slik ik 3x diclofenac, vanwege mijn versleten linkerhand (oei, dat vond ze nogal wat). En nu mijn rechter elleboog erbij, die nog steeds pijnlijk en stijf is. Ik denk niet dat ik dit werk volhoud tot ik 65 ben. Dochterlief gooide daar nog een schepje bovenop: Nee mam, dat hou je niet lang meer vol. Klantmanager was het met haar eens.

Na praten over wat ik zoal gedaan heb de laatste jaren (de broodjes, glasrecycling, schoonmaken, de post, keukenhulp/afwassen enz) vond ze dat ik een echte aanpakker ben, en zeker niet lui. Wil je niet een opleiding gaan volgen? Nou... Heel erg graag! Maar ik kan dat niet betalen, en mij is verteld dat het UWV dat ook niet doet.

Nu dus wel! Volgende week vrijdag moet ik weer bij haar terugkomen, en voor die tijd moet ik naar Academy Mercuur hier in Emmen, voor een gesprek met de directeur: om te zien wat mijn mogelijkheden zijn. Zelf vond ze mij erg zakelijk, en dacht ze aan een opleiding als Boekhouder. Dat is werk wat ik ook goed kan doen met mijn versleten hand. Ze garanderen je daar geen werk, maar hebben veel contacten met het bedrijfsleven hier, en de cursussen die ze geven zijn echt gericht op wat er door bedrijven gevraagd wordt...

Ik ga dus heel binnenkort naar die school voor een gesprek, ik neem de uitslag van die test mee, en dan maar eens zien wat ze zoal voor mij hebben, leuk! Hoewel ze wel flexibel zijn zal een nieuwe opleiding waarschijnlijk pas starten in september, maar dat geeft niet. En je kunt dan doordeweeks niet bij de pomp werken als je op school zit, maar daarvoor heb je de bijstand dan als inkomen. Dus wie weet over een paar maanden gaat Aragog weer naar school, en dan elk weekend één dienst bij de pomp werken. Net zoals de scholieren die we als weekenders hebben, lol.

Weer buiten stond ik nog steeds stijf van de zenuwen. Mam je mag nu wel even lachen hoor. De spanning begint nu pas een beetje weg te ebben, ik zie ineens heel nieuwe mogelijkheden aan de horizon :-D

6 opmerkingen:

  1. Ik vind het een beetje dubbel allemaal. Fijn dat je een goede klantmanager en vooruitzichten hebt, heel goed voor je. Maar ook belachelijk dat dat niet eerder gebeurd is en dat het van 1 goedwillend persoon afhangt. In ieder geval wel oprecht en van harte gefeliciteerd!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Helemaal met je eens! 2 jaar geleden was ik ook nog 2 jaar jonger, en zat ik dan nu allang niet meer in de bijstand. Het ligt er idd kennelijk gewoon aan wie je treft als klantmanager, ipv dat er voor iedereen door iedereen dezelfde regels gelden...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dinsdag heb ik om 10 uur 's ochtends een afspraak bij Mercuur :-D

    BeantwoordenVerwijderen