De Nijlgans (Alopochen aegyptiacus) behoort tot de familie Anatidae (Zwanen, ganzen en eenden). In deze familie zit ze in de onderfamilie Tadorninae (Halfganzen). Dit zegt meteen iets over haar formaat. Haar naam is dus verwarrend, want ze behoort niet tot de onderfamilie Anserinae (Zwanen en ganzen).
De oude Egyptenaren beschouwden de Nijlgans als een heilig dier en beeldden ze regelmatig af in hun kunst.
De Nijlgans leeft voornamelijk op land, hoewel ze goed kan zwemmen. In het broedseizoen verdedigt ze een territorium, soms zelfs agressief. Die agressiviteit is trouwens het handelskenmerk van deze ganzen. Ze passen brute kracht toe om een nest van een andere vogel in te pikken - waarvan vooral grauwe ganzen, maar ook roofvogels, kraaien, eenden e.d., slachtoffer zijn - en om de kleintjes van andere eendachtigen te verdrinken.
Als exoot komt de Nijlgans voor in Europa. Nadat in 1967 een aantal exemplaren zijn ontsnapt komt de Nijlgans in Nederland en België algemeen voor.
Bron van zowel foto's als tekst: Nijlgans
De doodnormale eendjes in de grote vijver mogen dus wel oppassen... :-(
7 opmerkingen:
Hier bij de IJssel worden ze afgeschoten vanwege de schade die ze toebrengen aan broedsel van zeldzame inheemse watervogels.
Ja ik vind ze wel heel mooi om te zien, maar als ik dat zo lees dan is hun verblijf hier wel heel zielig voor de gewone eendjes :-(
Smaakt dat nog een beetje, nijlgans? :-D
Op de Franse manier wel denk ik ;-)
Nijlganzenlever?
Confit de nijlgans :-)
Tsss, wat is nijlgans in het frans?
http://www.telegraaf.nl/binnenland/9748842/__Ganzenfrikandel_speciaal__.html?p=8,2
Een reactie posten