zaterdag 11 juni 2011

De Stemmingsvreter

Weer eens even spammen voor m'n achterneefje (Aragog wil best een present-exemplaar ontvangen, hihihi)


De Stemmingsvreter: ontwapenend en ongepolijst

StemmingsvreterLammert Voos (Eenrum, 1962) ontdekte een paar jaar geleden dat hij poëzie kan schrijven, in het Nederlands en het Gronings, op zijn eigen manier. Hij schudde deze en die dichtbundel uit de mouw en bemachtigde op basis daarvan optredens tijdens festivals als Dichters in de Prinsentuin en de Zwarte Cross. Daarnaast begon hij sterk autobiografische prozateksten te publiceren. Een aantal bewerkingen van die stukken is nu gebundeld.
De stemmingsvreter is een intrigerend boekje. Hoewel Voos een snelle opening noteert, mag hij geen ‘meester op de korte baan' worden genoemd. Daarvoor oogt wat hij doet stilistisch te beperkt, een paar clichés minder zou geen kwaad kunnen. Wat de structuur betreft, compositie is een groot woord, hebben we te maken kruisingen tussen schetsjes en columns waarin anekdotes, herinneringen, pointes en opinies zijn verwerkt.
Maar de kwaliteit van veel stukken in deze bundeling is onmiskenbaar. Dat zit, me dunkt, in het volgende: Lammert Voos bezit het zeldzame vermogen zijn in- en uitvallen zó op papier te zetten dat een lezer niet anders kan dan het pantser laten zakken. Ontwapenend en ontroerend proza van een ongepolijst auteur.
Boek: De stemmingsvreter. AuteurLammert VoosUitgever: De Contrabas. Prijs: €15 (100 blz.)

1 opmerking:

  1. Dank je voor het spammen. Mien moeke kreeg ook geen presentie-exemplaar hoor, hahahaha

    Groetjes, Lammert

    p.s. de 18e treed ik op in Meeden, vlakbie Veendam, wist je dat wel?

    BeantwoordenVerwijderen