zaterdag 10 september 2011

Inbraak

Toen ik vanochtend heel vroeg wakker werd, ergens tussen half 6 en 6 uur schat ik, ging ik even naar de wc, en zette de tuindeur een klein stukje open, zodat Ronja naar buiten kon als ze wou. Doe ik veel vaker als het lekker weer is. En de buren gaan om die tijd lopen met hun honden, dus dat kan best. Bovendien staat er rondom mijn hele tuin een hoge schutting. Er zit een deur in met een haak erop, en daar staat een zware stoeptegel schuin tegenaan, als extra "beveiliging". En overal rondom huizen met mensen die ik ken en zij mij.

Een tijdje later, rond 7 uur denk ik, werd ik wakker doordat Ronja op mijn bed sprong en lekker tegen me aan ging liggen. Dat kan helemaal niet, want als ik slaap dan heb ik de kamerdeur altijd dicht. Ik Ronja uit bed gesleurd en terug naar beneden gebracht. De kamerdeur stond open, dus ik was pissig: die kan ze nu dus zelf open krijgen... Ik zag verder niets vreemds, gewoon Ronja de kamer weer in, deur achter haar dicht en ik terug naar bed.

Uur of 9 de bel: een buurman met Ronja. Hij liet zijn hondje uit en Ronja had gezellig meegewandeld. Toen begon ik het erg vreemd te vinden: ze kan met geen mogelijkheid de tuin uit, dan zou ze al over een 2 meter hoge schutting moeten klimmen/springen.

In de kamer gekomen stonden alle lades en kasten open. Mijn tas was weg van de kapstok in de gang. Ik buuf bellen dat er kennelijk iemand binnen geweest was. De deur naar de tuin, die in de schutting, stond wijd open: daar was Ronja dus doorheen gekomen! En toen ze op mijn bed sprong: de kamerdeur had natuurlijk de insluiper ook geopend, om mijn tas uit de gang te pakken.

Buuf was er net toen mijn telefoon ging: de fraudedienst van ING, er was iets met mijn creditcard... Ik vertelde dat er zojuist ingebroken was, en ze ging mijn 2 betaalpassen na: alle 2 waren helemaal leeg gehaald. In mijn tas zaten mijn pasjes in m'n portemonnee. In een ander vak een portefeuille met mijn autopapieren, ziekenhuispasje e.d., plus ergens daar tussenin verstopt een heel klein stukje papier met 2 4-cijferige nummers erop. Die had ie kennelijk eerst geprobeerd op mijn creditcard (dat nr had ik gelukkig niet in m'n tas zitten, dus daar was niets af). Toen de beide betaalpassen. Bij ING kun je op de betaalautomaat je saldo checken, dat heeft ie kennelijk gedaan want beide rekeningen was echt alles af, tot op de laatste euro.

Terwijl ik (lang!) met de ING belde, belde buuf de politie. Die was er supersnel, alle lof! Ook belde ze m'n baas dat ik vandaag niet werken kon. Ik belde kort dochter dat er ingebroken was, hing toen weer op omdat de politie er was. Een half uur later waren de kids er ook. Kleinzoon ging naar andere oma, zij zijn allebei de hele dag bij me gebleven.

Eerst alles langslopen om te zien wat er weg was. Raar is dat: een lege hoek in je eigen kast en je weet niet eens wat daar hoort te staan... Gaandeweg kwam ik wel dingen tegen die er niet meer waren. 2 metalen geldkisten zonder geld erin, maar wel al mijn diploma's en getuigschriften, de originelen. Papieren die niet vergaan mogen bij brand, zeg maar. En hoe ik ook nadenk, ik kan me absoluut niet herinneren of/wat er nog meer in zou kunnen zitten. Heb die dingen al jaren niet open gehad, weet gewoon dat ze er zijn.

Mijn TomTom, de PDA met schattig mini opvouwbaar toetsenbordje van zoon "misschien wel leuk voor jou om es wat mee te spelen mam". Mijn tas dus met alles erin, autopapieren, rijbewijs, id-kaart (politie: mag ik uw id even zien? Nee, die zit in mijn tas).

Vanwege de vele kleine brandjes rondom mijn huis een paar jaar geleden, hebben 2 achterburen camera's rondom hun huis. Eentje heeft een infrarood camera pal op de voorkant van mijn huis gericht staan. Die registreert en slaat op alles wat er beweegt. De politie erheen: alles stond er haarscherp op, hij droeg geen vermomming, en keek zelfs minstens één keer recht in de camera, met zijn gezicht er vlakbij. Duidelijker kon niet! Ook Ronja staat er veel op: heen en weer rennend, dochter: die heeft de tijd van haar leven gehad vanochtend... De inbreker is te zien zover de camera reikt voelend aan alle deuren van schuttingen en schuurtjes, tot ie bij mijn schutting kwam, en eroverheen keek...

De politie herkende hem direct: pas vrij van een aardig lange gevangenisstraf, zonder vast adres. Maar het hele korps hier kent hem en vanmiddag werd me nog eens verzekerd dat ze allemaal naar hem uitkijken. Buuf-van-de-camera: "hij ziet eruit als een junk", maar daar gaf de politie geen antwoord op.

Hij was op de fiets. Klom op de fiets om over mijn schutting te kijken. Kwam binnen door de deur in de schutting, toen de tuindeur. Ik heb Ronja niet horen blaffen, en ook de stoeptegel niet horen vallen die tegen die deur aan staat, terwijl dat toch veel kabaal maakt en ik aan die kant slaap, met m'n raam open... Hij ging een paar keer naar buiten en later weer naar binnen: toen Ronja naar boven ging denk ik en ik haar weer terug beneden bracht, o.a.

Het leek alsof hij, buiten beeld helaas, spullen ergens heen bracht, of aan een medeplichtige gaf? En dan kwam ie weer terug en ging weer naar binnen, een paar keer. Ook stond ie een keer te sms-en, leek het.

Ik wil die beelden niet zien, Char is gaan kijken. Ze kon ook veel zien van wat hij mee naar buiten nam. O.a. duidelijk een fles drank, maar ik had 3 flessen in de keuken en die stonden er nog... Tot ik ineens aan die lekkere fles rum dacht die Rick had meegenomen uit Spanje. Die stond in de woonkamer op de buffetkast, en was idd weg. Zeer interessant vond de politie, want van een merk dat je niet in Nederland kopen kunt.

Radio-wereldontvanger, ook weg. Gelukkig mijn pc met m'n grote platte monitor niet, niets van mijn computerspullen. Mijn mobieltje neem ik altijd mee naar bed, die is er dus nog. Het allerergste wat weg is: de gladde zilveren zippo met inscriptie "Van Rick voor Mama". Die lag op mijn buro. Naast een zilveren armband + oorbellen, en die waren er nog wel. Die heeft ie zelf bij elkaar gespaard toen ie nog heel jong was, en nog op school zat...

Er liggen spullen op 1 traptrede, maar volgens mij lag er ook iets op de trede eronder, kan me totaal niet herinneren wat dat was. Char zag ook dat hij een soort plat doosje, circa half A4 formaat, in zijn jaszak had, spierwit. Geen idee wat dat kan zijn... Ik zal nog wel meer dingen tegenkomen die weg zijn, vast wel. Vraag me af "lag daar onder in de inloopkast niet meer"? Die was toch niet zo leeg? Zal wel dingen missen als ik ze weer eens nodig heb...

Een la van mijn bureau lijkt veel leger, dacht dat die vol zat? Met opschrijfblokken en papier enz, maar dat steelt geen mens... Mijn tas, die was altijd flink vol, kan me maar een paar dingen herinneren die er in zaten, moet veel meer zijn, anders was ie niet altijd zo vol (en zwaar) geweest...

Schoonzoon is vanmiddag naar de pinautomaat gelopen, heen door het bos, terug door het park, kijken in alle struiken en prullenbakken of mijn tas misschien weggegooid was. Later zijn ze met Logan en andere oma de andere kant langsgelopen, naar de andere pinautomaat in de wijk hiernaast. Weer langs de 2 meest logische fietsroutes, en zoeken. Weer niets gevonden. Zelf vanavond toen de kids weg waren met Ronja langs het bos gelopen enz. Zal ik nog wel even houden, dat ik overal rondkijk of er iets van mij ligt :-(

Char zei dat zij in de auto terug naar huis constant rondkeek of ze die vent ergens zag. Ze heeft zijn foto op haar mobieltje gezet, vanaf die camera, en laat die aan zoveel mogelijk mensen zien, wie weet dat iemand hem kent en/of weet waar ie is.

Eerst kwam alles op me af en was ik helemaal hyper, met bellen, politie enz enz. Allemaal mensen over de vloer. Daarna zakte ik in, kon amper op mijn benen staan, en had enorme buikpijn. Het gaat nu wel een beetje. Maar ben zo gespannen dat alle spieren zeer doen van stijfheid, en mijn hoofd voelt raar aan, alsof ik niet helder denken kan. En zenuwachtig, enz enz.

De kids hebben patat gehaald en na het eten gingen zij weer weg, Logan moest natuurlijk naar bed. Maar ik kan bellen als ik dat wil. De buren zeiden dat ze de hele avond thuis zijn "bellen hoor als je ons ergens voor nodig bent!". Char heeft wat geld achtergelaten. Want mijn portemonnee met geld is weg, plus ik moet wachten op nieuwe bankpasjes + pincodes en op een nieuwe creditcard. Char heeft de verzekering gebeld, daar kan ik in de loop van de week heen, zodra ik het proces-verbaal van de politie binnen heb. De politie heeft me een briefje gegeven om te tonen wegens geen rijbewijs en id-kaart, die moet ik nieuw hebben. Mijn autopapieren, groene kaart, pasje van de zorgverzekering... Goddank waren alle sleutels er nog wel, die hingen in de gang, vlakbij mijn tas. Ook die van de auto.

Gelukkig waren alle rekeningen net betaald, en de bijstand komt volgende week pas binnen. Anders had ie dat ook nog te pakken gehad... Alsof er bij mij zoveel te halen is, verdorie!!!

Heb het ff van me af geschreven nu, en dan nu maar es proberen te relaxen, lol.

9 opmerkingen:

 1. Ik leef diep met je mee. Ooit 1x heeft zo'n klein klootzakkie mijn huis ontheiligd, en dat vond ik ook het ergst. Behalve alle geregel, het feit dat zo'n idioot aan mijn spullen had gezeten. Ik heb toen wel de cilinders in mijn sloten vervangen en een klein piepalarm op mijn slaapkamerdeur gezet. Die piepalarmpjes heb ik nog, maar nu op de ramen boven het platte dak. Gekocht bij de Wibra, 2 per pak en iets van 1,95. Geen geld voor zoveel rust.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste waakhond, die Ronja. :-)

  Hopelijk wordt de buit nog achterhaald.

  Sterkte ermee!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jeetje, wat een verhaal... wat een K*Tzooi...

  Sterkte ermee...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nog even terugkomend op die stoeptegel, het is helemaal niet gezegd dat die veel lawaai maakt bij het vallen. Als die zonder verder te verschuiven met de bovenkant naar de grond omklapt, zit er een stuk lucht onder dat eerst weg moet, wat het geluid nogal dempt.

  Gelkinghe

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @ Christina: ik heb ook zo'n piepalarm, gekocht toen met die branden, buiten gezet gericht op mijn containers, en tuindeur. Maar die moest weg omdat ie zelfs afging als buren aan de andere kant van de schutting langsliepen... Voor alle bovenramen heb ik metalen horren die je er alleen met grof geweld uit krijgt, dus daar komt niemand doorheen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @ Anonieme Gelkinghe (je doet m'n dochter na!): Als je die tuindeur, met flink wat moeite, open duwt, dan dondert die stoeptegel altijd om, en maakt dan wel veel kabaal. Wat ik me vanochtend ineens realiseerde: als ik zo vroeg naar beneden geweest ben, en ik stap weer in bed, dan druk ik altijd automatisch de wekkerradio aan, op BNR. Die speelt dan een uurtje, ik val weer in slaap terwijl ik naar het laatste nieuws luister... en hoor dus verder niks. Ook ben ik gewend aan Ronja die dan beneden wat geluid maakt omdat ze loopt te spelen... dus ik wor niet wakker van wat geluid omdat dat normaal is...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Net thuis van een weekend Leiden met bruiloft.
  Wat een vreselijk verhaal. Hij heeft echt lopen shoppen :-( En de persoonlijke spulletjes, de aansteker van Rick, wat triest.
  Probeer je nog even via skype.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Sjouwke, wat vreselijk. Afgrijselijk. "Ze" moeten verdorie uit je huis en van je spullen afblijven. Hier in Leidschendam is het óók een ware plaag. Er is een inbraakgolf zonder weerga. Het krioelt van de politie op straat 's avonds en 's nachts en tóch lijken "ze" overal zomaar naar binnen te wandelen. Sterkte meid !
  Groetjes Tineke.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Sjouwke,

  Ik lees dit nu pas, zelf gaat het ook niet helemaal goed hier nu, maar ik vind dit heel naar voor je.

  Ik begreep uit de andere stukjes op je log dat er al heel wat gebeurd is inmiddels.

  Als ik zelf weer wat helderder ben kom ik een keer bij je langs.

  Liefs, Cassie

  BeantwoordenVerwijderen