donderdag 17 november 2011

Hondenproefgebied

Nieuwe bordjes schieten overal als paddenstoelen uit de grond
Drie keer per week fiets ik door het bos naar school. Verleden week vielen me ineens bij alle ingangen van bospaadjes nieuwe borden op. In een flits zag ik iets van honden alleen aangelijnd...

Ronja houdt niet zo van aangelijnd in het bos...
Toch maar eens gaan wandelen, en dan even zien wat er nu precies allemaal op die borden staat:


Niet veel bijzonders, het kleinere bord ernaast gaf veel meer uitleg:

Hetgeen niet betekent dat je in dit gebied honden kunt proeven!

Staatsbosbeheer houdt momenteel een proef in de Emmerdennen, dat is dus het bos waar ik naast woon. Doordeweeks mogen alle honden gewoon los blijven lopen. Maar in het weekend, als er veel meer mensen naar het bos gaan, moeten ze aan de lijn. Er zijn enquêtes gehouden waar uit kwam dat hondloze mensen soms schrikken als er plotseling een hond los op ze af rent. Maar dat de hondenbaasjes het veel fijner vinden als hun huisdier nu en dan wel even lekker kan uitrazen. Want speciale hondenuitlaatveldjes zoals ze die in de grote steden wel hebben, kennen we hier niet.

Ik ben heel groot en gevaarlijk!
Om aan ieders wensen tegemoet te komen, is het bos nu dus voor de hondjes vrij en blij doordeweeks, en in het weekend kunnen mensen zonder hond rustig erin wandelen zonder angst voor loslopend gedierte. Nou ja behalve dan natuurlijk de vogels, spinnen, teken, vlinders, insecten, muisjes, egels en wat er allemaal nog meer los rondloopt in een bos ;-)


Bevalt deze proef goed dan is Staatsbosbeheer van plan dit in veel meer bosgebieden in te gaan voeren. Een heel goed idee, denk ik. Het is heerlijk om je hond los te kunnen laten rennen, vooral als je doordeweeks toch zelden iemand tegen komt, hoogstens een andere hond die z'n baasje uitlaat. En in het weekend houden we dan rekening met de dagjesmensen zonder hond.

De naam hondenproefgebied vond ik wel wat apart gekozen: Alsof het een gebied is waar je honden kunt proeven - of waar honden dingen kunnen proeven.

8 opmerkingen:

 1. helaas hier ook

  heb er een hekel aan. er lopen ook veel honden die niet goed genoeg zijn opgevoed om los te laten lopen.

  kom geregeld honden tegen zonder baas (en geen kleine honden). dat is echt niet fijn als je leuk met je dreumes aan het wandelen bent. Logan is al 1 keer omver gerent door zo'n schijtmachine. ook dat is erger als ze niet aan de lijn lopen, dan kan je ook niet in de gaten houden waar ze schijten...

  ps kan weer niet inloggen met google account, zegt nu dak eerst zelf blog moet maken. dus doe het weer anoniem

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ***dat hondloze mensen soms schrikken als er plotseling een hond los op ze af rent.
  ............***
  Tja, vanmorgen was ik op mijn wandeling best blij dat m'n hart weer op gang kwam nadat in het bos zo'n grote zwarte joekel naar me toe kwam stormen en duidelijk niet wilde luisteren naar zijn hard schreeuwende baas. En , nee, natuurlijk deed hij niks anders als zijn natte neus tegen me aanduwen. Nou heb ik gelukkig geen hekel aan honden, integendeel, maar toch heb ik het niet zo op deze situaties .......Heb trouwens wel een gruwelijke hekel aan die baasjes die hun hond niet in het gareel kunnen houden !!
  Groeten :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb ook geen hekel aan honden, integendeel, maar ze moeten gewoon niet loslopen in een bosgebied. Honden zijn jagers en ze verstoren wild, dus ze horen niet van het pad. In een park is het wat anders, maar ik zou graag zien dat meer baasjes wat meer sjoege hadden van het opvoeden van honden. Dat gebied bij Emmen is er wat tussenin, dat is wel parkachtig en veel wild zal er niet zitten. Maar toch, ik heb de pest aan baasjes die machteloos staan te schreeuwen terwijl je jas onder de modder komt van een veel te enthousiaste hond.

  Ik heb er ooit 1 tegen de grond gewerkt (zoals honden dat zelf doen met een andere hond die ze vervelend vinden, op de kop op de grond, hand over hun hals bij gebrek aan grote bek om hun hals vast te houden) en ik kreeg bijna een knal van de eigenaar. Terwijl de hond heel rustig werd en best opvoedbaar was. Die eigenaar had de hond dus totaal niet onder bedwang had en ook geen riem mee. Was een nare ervaring en het gebrek aan riem is vaak recht evenredig met het gebrek aan opvoeding. Nee, honden horen niet los in het bos wat mij betreft.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ronja luistert prima naar mij, ook als ze los loopt, maar zelfs al ga ik met haar via de brandgang achterom zo regelrecht het park in, ik heb altijd een riem bij me. Want honden zijn net kleuters, soms willen ze nu eenmaal niet luisteren en dan gaat ze gelijk aan de riem. De dagen daarna is ze dan direct weer zo mak als wat, lol. Als we lopen en er komen tegenlopers aan dan roep ik haar en zeg "naast" en dan blijft ze 90% naast me lopen tot ik weer zeg "toe maar". En die andere 10% dan gaat ze gelijk weer aan de riem: wie niet luistert moet maar voelen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Waren er maar meer hondebaasjes die dat deden. Helaas is het merendeel goed opgevoede honden te herkennen aan de riem die vastzit of klaargehouden wordt. De zin: "Dat doet ie anders nooit hoor!" zou ik graag vervangen zien door: "Zal ik dan de kosten voor de stomerij vergoeden?" Die eerste hoor ik vaak, die tweede nog nooit ;-)

  In deze wijk zijn meer katten dan honden, maar de 2 achterburen die een hond hebben kun je net zo indelen als hun kinderen. De ene hond loopt altijd los, altijd buiten en de kinderen schreeuwen en vernielen veel. De andere hond zie ik alleen aan de lijn of aan de voet, en de kinderen heb ik vaak gezien maar zelden gehoord.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Lol, kun je nagaan hoe goed zoon en dochter zijn opgevoed door mij :-D

  (hier gaat vast commentaar op komen....)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Jij: "Voet!"

  Kids: "Kun je dan misschien ff wachten tot ik uit de wieg ben ma?"

  Zoiets? (Vrij naar Herman Finkers)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Neuh.. meer zoiets als Adriaan en Olivier (van Huizinga), lol. Dochter en ik schelden elkaar vaak uit met scheldwoorden die we uit die boeken hebben :-)

  BeantwoordenVerwijderen