dinsdag 15 november 2011

Kleine Klassen

Op de opleiding zitten zowel mensen die het zelf betalen, mensen die het door hun werkgever vergoed krijgen (die volgen soms alleen bepaalde lessen) als mensen waar UWV Emmen of Coevorden voor betaalt. Bepaalde lessen krijgen we allemaal, andere lessen heb je specifiek voor je studierichting. Secretaresse, en dan onderverdeeld in o.a. juridisch, medisch, enz. Managementsassistente, telefoniste/receptioniste, administratief, financieel-administratief (die laatste doe ik dus) enz.

We begonnen eind september met aardig volle klassen. We hebben bv een groot computerlokaal met zo'n 20 pc's erin. Met typen waren er in het begin telkens 1 a 2 pc's te weinig. Nu zijn er een aantal onbezet terwijl er nog geen examen geweest is. Bij rekenvaardigheid gisteren hadden we een klasje van 4 (begonnen met 8), idem vandaag bij bij Praktijkvaardigheden, terwijl ook bij Communicatie (normaal een flinke groep) de helft er niet was. In de lokalen staan voldoende tafels met stoelen: in een grote U-vorm, met daarbinnen een kleinere U-vorm. Bij elke les passen we nu met z'n allen met gemak aan de middelste opstelling, vlakbij de leraar.

Eén leerlinge was er alleen de eerste dag, achter haar naam staat inmiddels: gestopt. Een andere zien we gemiddeld bij 1 les per week, de rest van de week is ze er dan niet. Anderen melden zich constant ziek, hebben geen oppas, enz. Als je begint krijg je te horen dat je minstens 85% van de lessen moet volgen om je diploma te krijgen. Ook al haal je al je examens, aanwezigheid telt ook heel zwaar mee. "Ook al kom je onder een auto, dan verwachten we nog dat je jezelf naar de les sleept". Vóór elke les gaat er een schema rond waarop je je paraaf zet, de leraar zet dan een kruisje achter de namen van degenen die er niet zijn.

Zoals het er nu uitziet is bij het merendeel van de lessen de helft inmiddels al afgehaakt. Dat houdt voor de wel aanwezigen in dat je nu bijna privé les krijgt, en dat er ook extra tijd is voor allerlei andere zaken. Zo hebben we het met Communicatie nu ook geregeld over ieders privé omstandigheden. Deze leraar is tevens coach van beroep en zal ons ook gaan coachen als we tegen het einde van de opleiding werk gaan zoeken. Hij probeert ons dan ook allemaal echt goed te leren kennen, en zei tegen mij dat hij me gaat helpen om een leuke baan te vinden, want volgens hem is dat absoluut wel mogelijk. Hij vindt me super gemotiveerd, overlopend van energie, ik ben volgens hem erg loyaal, maar ook veel te lief en aardig voor anderen (zijn manier om te zeggen dat ik moet leren om ook eens nee te zeggen), lol. We zullen zien :-)

Praktijkvaardigheid begon vrij saai, erg theoretisch, maar wordt steeds leuker. Vandaag waren we nog maar met 4 leerlingen, en mochten er 2 een beamer en laptop opstellen om een presentatie te geven, terwijl de andere 2 een heel simpele presentatie maakten in Powerpoint. Leuk, want nog nooit gedaan! Halverwege werden de rollen omgedraaid, zodat we alle 4 goed konden oefenen met zowel de apparatuur als het programma. We gingen zelfs nog even door nadat de bel al gegaan was :-)

De eerste examens zitten er ook al aan te komen

 • 8 december Tekstverwerken (Word 2007) 
 • 12 december Toetsenbordvaardigheid (Typen)

Als ik typen haal dan ben ik elke maandag 2 lesuren eerder vrij, yay... Om kwart over 12 ipv om kwart over 2. Degenen die Word 2007 gehaald hebben krijgen daarvoor in de plaats dan Excel 2007.

3 opmerkingen:

 1. "Praktijkvaardigheid begon (...) erg theoretisch""

  Eh?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hahaha, ja inderdaad, de vlag dekte de lading niet zo best ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zakelijk Nederlands vandaag: 9 studenten afwezig van de 14 en bij PC-gebruik waren er slechts 4 (van de gewoonlijk 9).

  BeantwoordenVerwijderen