woensdag 11 april 2012

Zware Examendag

Zoals voor elk examen kon ik ook vannacht weer niet slapen. Ja, kon wel, tegen de ochtend. En zoals vaker gebeurd voor een examen: Ik sliep, toen wel doodmoe, totaal door de wekker heen. Werd om 8 uur wakker terwijl ik om half 9 op de fiets moest zitten. Dus geen rustig uurtje wakker worden met koffie en een glas ontbijtdrink enz. Maar: Supersnel aankleden, tanden poetsen, tas grijpen en de deur uit :-(

Vandaag was de heftigste examendag van de hele opleiding voor mij. Wat er nu nog gaat komen (eind mei en begin juni pas) maak ik me geen zorgen over. Behalve misschien BKB en BKC, dat krijg ik nu vanaf volgende week op de dinsdag- en de woensdagavond, van half 7 tot 10. Vanaf nu ben ik wel weer elke woensdag overdag vrij :-D

Vandaag hadden we eerst examen Boekhouden, een vak dat ik erg leuk vind. Daarvoor ben ik ook vast wel geslaagd, hoewel ik geen 10 zal hebben: mijn kolommenbalans was niet helemaal in balans, lol. En eigenlijk hoef ik daarvoor niet eens te slagen. Omdat ik mijn Middenstandsdiploma heb (32 jaar oud alweer) kan ik voor Boekhouden vrijstelling krijgen, ook nog achteraf, als blijkt dat ik gezakt ben. Maar tijdens de lessen merkte ik wel hoeveel er was weggezakt na al die jaren, dus dat vak opnieuw doen was echt niet overbodig.

Na een kwartier pauze (eindelijk koffie en iets eten!) toen examen Account View: computer boekhouden. Een enorm lastig en onhandig programma, waar ik nog steeds niet helemaal goed de weg in weet. Zoals ik al verwachtte: dat was zweten geblazen, en nu maar hopen dat ik daarvoor geslaagd ben: met een magere 6 ben ik al helemaal blij! Best vreemd, want voor alle andere computervakken scoor ik wel hoog...

Gisteren stonden de cijfers voor het examen Spreadsheet (Excel 2007) van vorige week dinsdag online: een 10! Daarvoor in de plaats krijg ik nu Outlook 2007. Makkie, want ik gebruik Outlook (hoewel versie 2003) zelf al jaren.

De stand nu is:

Vak
Examen
Cijfer
1
Typen
6 maart 2012
7
2
Tekstverwerken (Word 2007)
8 december 2011
9
3
Zakelijk Nederlands
31 mei 2012

4
Praktijkvaardigheden
24 januari 2012
10
5
Telefoneren
29 mei + 7 juni

6
Workshops Communicatie
5 juni 2012

7
Powerpoint 2007
13 februari 2012
9
8
Spreadsheet (Excel 2007)
3 april 2012
10
9
Outlook 2007
mei 2012

10
Rekenvaardigheid
23 januari 2012
8
11
Boekhouden
11 april 2012

12
AccountView
11 april 2012

13
Basiskennis Calculatie (BKC)
mei 2012

14
Basiskennis Boekhouden (BKB)
mei 2012
Tot nu toe nog niet zo slecht dus. Met vandaag mee heb ik nu 8 examens achter de rug, en nog 6 te gaan: Ik ben dus al over de helft! Ik heb in de tabel hierboven alle vakken genummerd. Als ik overal voor ben geslaagd dan haal ik de volgende diploma's, die in september worden uitgereikt - Vetgedrukt de nummers van de vakken die ik al gehaald heb:


Diploma's:
Telefoniste/Receptioniste LSSO
1-2-4-5
Administratief Medewerker LSSO
8-10
Financieel Administratief Medewerker LSSO
11-12
Financieel Administratief medewerker Plus Mercuur
3-6
Financial Assistant
13-14
Extra zijn:
7-9


Nummers 13 en 14 krijg ik dus vanaf volgende week 's avonds, als extra, samen met mijn Thaise klasgenote. Haal ik die ook dan mag ik me Financial Assistant noemen. En die 2 vakken vormen ook een aanzienlijk deel van het Praktijkdiploma Boekhouden. Als ik die 2 in de zak heb, ga ik gelijk na deze opleiding zelf verder met een schriftelijke cursus daarvoor, met vrijstelling van BKB en BKC: dat is dan niet echt veel meer, en ook de kosten daarvan vallen reuze mee. Rond de 150 euro, die ik dan wel zelf moet betalen, maar dat gaat vast wel lukken!

Eens Praktijkdiploma Boekhouden ook gehaald, mag ik mezelf Boekhouder noemen...

Een hele openbaring, want mijn hele leven dacht ik dat ik een talent voor talen had, en dat ik slecht was in rekenen. Op de Havo bv werd ik in een wiskundekneuzenklasje geplaatst. Het was t/m het 3e jaar een verplicht vak, maar wij konden toch niet meekomen, dus dan maar die uren uitzitten met zeer simpele wiskunde sommetjes... Hier op school leerde ik nu dat me te vaak verteld is dat ik niet rekenen kan, waarschijnlijk al op de Lagere School, en dan geloof je daar zelf ook in, in je onderbewustzijn ;-)

Tijdens het intakegesprek op school, een jaar geleden: Talen ben je al goed in, en daarom ga je nu maar een opleiding volgen met rekenen. Niet verkeerd gedacht dus, want mijn lerares gister: Nu weet je dus dat je ook een rekenknobbeltje hebt!

1 opmerking:

  1. Indrukwekkend, al die mooie cijfers. En de energie die je er in steekt. Tek gek joh. Trouwens, dat rekenknobbeltje is wel heel leuk :-)

    BeantwoordenVerwijderen