maandag 2 juli 2012

De Sluis van Aduarderzijl (zijl = Gronings voor sluis)

De sluis heel in de verte, vanaf de camping, en dus vanaf de kant van het Aduarderdiep, gezien

en van heel dichtbij
Er onder nestelen heel veel zwaluwen. Vroeger ging ik daar dan vaak in m'n kano naartoe, in de avondschemering. Genietend van de zwaluwen die vlak langs mijn hoofd scheerden. Gelukkig zijn de zwaluwen er nog steeds, ook vanuit de voortent op de camping kon ik ze iedere dag, en vooral avond, zien rondvliegen :-D
Bijschrift toevoegen
Het gehucht ontstond rond 1400 toen monniken van het klooster van Aduard het Aduarderdiep aanlegden naar het Reitdiep en hier de gelijknamige zijl (spuisluis) aanlegden. Deze zijl diende onder andere voor de afwatering van gebieden nabij de stad Groningen op het Reitdiep, dat tot eind 19e eeuw in open verbinding met de zee stond. 

In 1706 werd een nieuwe sluis gebouwd, die gerenoveerd werd in 1895 en wederom hersteld in 1993.


de reglementen in 1727

De tarieven in 1952Elke ochtend van onze vakantie liepen Ronja en ik, via het gehuchtje Aduarderzijl, naar de oude sluis toe. Daar bovenop gingen we dan een poosje zitten uitkijken over het Reitdiep :-D


Het waarhuis dateert, net als de huidige oude sluis, uit 1706
3 opmerkingen:

 1. Prachtige foto's en prachtig verhaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier zwommen mijn anderhalf jaar jongere broer en ik vaak, in onze vakanties van 1965-1968. Mijn broer sprong er een keer dwars door het dak van een kruisertje dat er afgemeerd lag, en ving ook een keer een enorme Chinese wolhandkrab.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Char en ik zwommen ook vaak in het Aduarderdiep, zo van de boot af. Van de sluis duiken is verboden (nu en dan kwam er zelfs politie langs om erop te controleren!), maar ook dat deed ze wel eens, samen met andere kinderen daar... Als ik daar achter kwam kreeg ze de rest van de dag bootarrest, want het is best wel gevaarlijk.

  Van die krab klinkt best eng, ik stond er dan ook maar niet bij stil wat er allemaal nog meer rondzwom, behalve wij ;-)

  BeantwoordenVerwijderen