zaterdag 14 juli 2012

WWB gedoe

Met mijn uitkering WWB was van alles mis, al maanden lang :-(


 • Sinds januari werd er maandelijks € 21,59 ingehouden. Dat is mijn voorlopige teruggave van de Belastingdienst, wegens hypotheekrente. Maar... datzelfde bedrag wordt ook al maandelijks gekort op mijn Woonkostentoeslag. Inmiddels t/m deze maand was dit al € 151,13 dat ik te weinig kreeg. En ook kreeg ik daarover dus geen vakantiegeld.
 • Per 1 februari had ik weer recht op de Langdurigheidstoeslag voor alleenstaanden, a € 355,- per jaar. Daarvan krijg kreeg je altijd automatisch bericht thuis. Toen ik ze toevallig toch aan de lijn had en ernaar vroeg (eind maart) bleek dat ze dat per 2012 hebben veranderd: Je moet het nu uit jezelf aanvragen, en nee, dat meldden ze niet. Makkelijke manier van bezuinigen dus! Ik vroeg het toen gelijk weer aan, maar had begin juli nog steeds niets gehoord...
 • Ik kreeg van april tot april Woonkostentoeslag, € 103,84 per maand. Dit omdat ik als woningbezitter geen huursubsidie krijg en ook omdat je als je een huis bezit, zo rijk bent (sic!) dat je alle gemeentelijke belastingen en waterschap ook moet betalen. Huurders in de WWB hebben daar automatisch vrijstelling van, maar heb je een eigen huis en WWB dan krijg je die vrijstelling niet. Alleen al de gemeentelijke belastingen zijn ruim 60 euro per maand (Emmen is hiermee één van de duurste gemeenten van het land). In maart kwam er een formulier binnen: ik moest de woonkostentoeslag opnieuw aanvragen. Ingevuld en gepost, nog diezelfde dag. Twee dagen later belde de ambtenaar die erover gaat met nog wat vraagjes. Hij zei dat dit snel zou gaan, waarschijnlijk kreeg ik het de volgende maand alweer bij mijn uitkering op, in april dus... Uitkering van juli is al binnen, en het zat er nog steeds niet bij. Dus sinds april krijg ik al € 103,84 te weinig per maand. Totaal nu € 415,36.


Totaal tegoed wegens nog steeds niet ontvangen: € 921,49! Ondertussen heb ik dit al die maanden moeten opvangen door nog veel zuiniger te zijn dan ik normaal al moet! Ter vergelijking: dit bedrag is ongeveer mijn maandinkomen...

Wat ik verdiende bij de pomp werd iedere maand van mijn bijstand afgetrokken: Ik stuurde elke maand een Inkomstenformulier op, met een kopie van mijn loonstrook. Ik werkte voor het laatst in februari. In april (de uitkering over de maand maart) trokken ze de verdienste van februari weer af, ondanks dat ik geen loonstrook had meegestuurd, en had ingevuld dat mijn inkomen € 0,00 was geweest. Dat daar € 0,00 staat kijken we niet naar, en omdat de loonstrook ontbrak (sic!) zijn we maar uitgegaan van uw verdienste in de maand ervoor. 


De oplossing hiervoor, om dit niet elke maand te hebben? U moet gewoon dat Inkomstenformulier niet meer opsturen. Dat was duidelijk, en gemakkelijk, dus zogezegd zo gedaan. In mei kwam de uitkering maar steeds niet binnen, 3 dagen nadat die er al uiterlijk had moeten zijn kreeg ik een brief: Uw uitkering is geblokkeerd omdat u het Inkomstenformulier niet voor de 1e werkdag van de maand heeft opgestuurd...

En ik maar bellen, en bellen, en weer bellen... Ik ben altijd erg zenuwachtig als ik ze bellen moet, en bovendien: dat moet tussen 9 en 10 's ochtends. Omdat ik toen nog 4 dagen per week elke ochtend om die tijd op school zat, was dat heel erg lastig. Bovendien moest ik me concentreren op school, en op mijn examens. En kon ik dit er eigenlijk echt niet ook nog bij hebben. En ook... hoe vaak ik ook belde, behalve die blokkering die onmiddellijk weer werd opgeheven want ik had helemaal gelijk... gebeurde er verder niets! Elke keer werd gezegd dat er onmiddellijk werk van gemaakt zou worden, ik wachtte dan maar weer een maand af. Iedere dag 5x in de brievenbus kijken of er al bericht was van iets... nee dus :-(

Tot 2 weken geleden zoonlief hier was, en ik hem alles vertelde, en de papieren liet zien. Hij nam die mee, en zei dat hij wel eens zou gaan bellen. Want dat mijn generatie veel te vriendelijk, beleefd en onderdanig is, en dat je bij zoiets gewoon keiharde afspraken moet maken. Dat ligt niet aan jou mam, jouw generatie is daar gewoon heel anders in...


Eind vorige week heeft hij gebeld, tussen 9 en 10. Ik weet wel zeker dat dat mens mij niet erg aardig vindt mam... Ik maakte me zorgen: kom ik niet in nog meer problemen als hij een grote mond opzet aan de telefoon? Ze zou mij uiterlijk deze dinsdag terug bellen, had hij met haar afgesproken.

Dinsdagavond belde zoonlief: Heeft ze je al teruggebeld? Nee. Okay, dan bel ik haar morgenochtend dus weer. Woensdagmorgen telefoon van zoon: Ze wil mij geen info geven maar je moet haar nu bellen, want ze heeft nieuws voor je!

En... alles is geregeld!!! Ze was overal achteraan gegaan, en nu stromen zowel de centjes als de brieven van de Gemeente hier binnen! En alles met terugwerkende kracht, zoals zoon "geëist" had. Eisen? Van de gemeente? Ik mag allang blij en dankbaar zijn dat ik iets krijg en dan zet je toch geen grote mond op? Het probleem van mijn generatie dus, volgens de kinders...

Gisteren stond er al geld op mijn rekening: al die onterecht ingehouden belastingteruggaven sinds januari. En ik had post: ik heb recht op de woonkostentoeslag, met terugwerkende kracht tot april, en het bedrag is nu geen € 103,84 meer, maar € 129,29 per maand.

Vanochtend weer post: de Langdurigheidstoeslag van € 355,-- is toegekend, met terugwerkende kracht tot 1 februari, dus over ruim een half jaar krijg ik die alweer!

Toen ik haar woensdagochtend aan de telefoon had, en ze me vertelde dat alles geregeld was, eindelijk... bedankte ik haar en toen zei ze : je hoeft mij niet te bedanken hoor. Nee, dat komt zoonlief toe, die dan vast wel een grote mond gehad heeft aan de telefoon, maar kennelijk moet dat dus tegenwoordig. Ik leerde: Met de hoed in de hand kom je door het ganse land. De jeugd kent dat gezegde niet meer, en krijgt met 1 telefoontje voor mekaar waar ik al maanden over bel en zenuwachtig van ben!

6 opmerkingen:

 1. Helaas werkt het vaak wel zo ja. Maar niet bij alle ambtenaren hoor. En je hoeft niet perse onbeleefd te zijn, maar harde controleerbare afspraken helpen wel. Als iemand mijn man belooft: voor augustus, dan reageert hij steevast met: 2014? Nee gewoon harde afspraken met tijd maken, daar heeft je zoon gelijk in. En twee: waarom zou jij beleefder zijn dan de gemeente? Gewoon netjes maar wel op je recht staan, dat werkt in mijn ervaring het best. En kennelijk ben ik ook meer van de generatie van je kinderen ;-)

  En gefeliciteerd, vast een pak van je hart.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja Rick had gevraagd: wanneer is dit geregeld? Welke dag spreken we af dat u mijn moeder belt met het resultaat?

  Ik zeg altijd maar okay als ze iets beloven, en ga dan weer braaf wekenlang zitten wachten. En na een maand weer bellen met hetzelfde resultaat. Eén keer zei ze dat er ook mensen waren die helemaal nog geen uitkering hadden ontvangen, en daar heb ik dan niets op te zeggen he...

  In mei was het: de woonkostentoeslag is voor 90% klaar, daar kunt u nu elk moment bericht van krijgen. In juli zat ie er dus nog steeds niet bij, maar gister had ik er nu wel een brief van binnen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geen dank mampje graag gedaan :) hoop dat je weer wat meer rust hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Lol, dit happy end is vast maar tijdelijk, ze maken vanzelf weer nieuwe fouten (alleen schakel ik dan gelijk zoonlief in!)

  BeantwoordenVerwijderen