zondag 3 februari 2013

Mijn Voedingscentrum

Leuk om even een poosje bij te gaan houden is Mijn Voedingscentrum. Je kunt het gebruiken als je wilt afvallen (of juist wat aankomen), maar het is vooral interessant om eens te zien of je van alle voedingsstoffen, vezels, vocht, vitamines en mineralen wel voldoende binnen krijgt.

Per dag vul je in je dagboekje in wat je hebt gegeten en gedronken. Dat levert overzichten op, per dag, per week, per maand. Je kunt kiezen voor advies over 25 verschillende voedingsstoffen, of voor een weergave van slechts een paar ervan, bv alleen vezels, vet en vocht, om maar eens iets te noemen.

Per dag, week, maand kun je ook klikken op advies, en dan krijg je te zien wat je goed doet, en waar je het nog iets beter doen kunt. Welke levensmiddelen je wat meer zou moeten kiezen. Soms is dat erg verrassend. Ik dacht dat ik teveel calorieën binnen kreeg maar dat bleek helemaal niet zo te zijn, of ik dacht dat ik met vezels wel goed zat die dag. Enzovoorts.

Ik ben nu een paar dagen bezig en vind het leuk om 's avonds te zien hoe mijn "score" van die dag is. En dan de volgende dag proberen om wat van de rode pijlen (zie helemaal onderaan) om te zetten in groene.

Hieronder een klein stukje uit mijn pagina. Je registreert en je krijgt dan je eigen pagina, met eetdagboek en adviezen enz. Het werkt simpel en snel. Je kunt er ook je gewicht bijhouden, maar dat hoeft niet, het gaat er meer om te zien of je gezond eet, dan om af te vallen, bv. Wel jammer vind ik dat er geen dagboekje bij zit voor wat je beweegt op een dag, want dat heeft er toch ook wel mee te maken. Ben je druk met sporten dan zul je van bepaalde stoffen toch meer nodig hebben dan wanneer je de hele dag achter een computer zit...

Helaas lukt het me niet om dit hieronder smaller te maken, dus het ziet er zo niet zo mooi uit op m'n blog, maar het geeft je wel een beetje een idee van wat je er kunt verwachten:Datum

Tip: klik op het weeknummer om een periode van één week te selecteren.
Dit advies is gebaseerd op één ingevulde dag.
 print advies

Energie 1980 kcal

1890
2310
1980
De hoeveelheid energie die je uit je voeding haalt (1980 kcal) is ongeveer gelijk aan de richtlijn (2100kcal). Deze richtlijn geldt voor mensen van jouw leeftijd en geslacht die ook veel bewegen. Deze richtlijn zegt iets over je energiebehoefte, dus over hoeveel je op een dag zou moeten eten en drinken. Energiebehoefte is ook afhankelijk van je gewicht. Wil je de ontwikkeling van je gewicht in de gaten houden, vul dan regelmatig je gewicht in en kijk in de grafiek.

De energie uit je voeding is voor veel lichaamsfuncties nodig. Denk aan het op peil houden van je lichaamstemperatuur, het kloppen van je hart, je ademhaling en bewegen. Wie te weinig energie binnenkrijgt, valt af. Wie te veel binnenkrijgt, komt aan. De hoeveelheid energie wordt uitgedrukt in calorieën. Vetten leveren de meeste energie, maar ook koolhydraten, eiwitten en alcohol zijn energieleveranciers.

Op verpakkingen van producten staan de geadviseerde hoeveelheden koolhydraten, vetten en eiwitten meestal vermeld in energieprocenten. Zo kun je zien wat voor bijdrage deze voedingsstoffen leveren aan de totale hoeveelheid energie. In een gezonde voeding leveren koolhydraten minimaal 40% van de energie, eiwitten op z’n minst 10% en vetten zo’n 20 tot 35%.
^ top

Vet 94,8 g

20 en%
30 en%
35 en%
43
Je voeding bevat te veel vet. Kies minder voedingsmiddelen die rijk zijn aan vet.

Vetten geven je lichaam energie. Er zijn twee soorten vet: verzadigd vet en onverzadigd vet. Van verzadigd vet kun je beter niet te veel eten. Beter kun je kiezen voor onverzadigd vet, want dit is beter voor je cholesterol. Daardoor heb je minder kans op hart- en vaatziekten. In vergelijking met eiwit en koolhydraten levert vet twee keer zoveel energie. De hoeveelheid energie wordt uitgedrukt in calorieën. Per gram levert vet 9 kcal. Vette voedingsmiddelen zijn: margarine, vetten, oliën, volle melk en melkproducten, vet vlees, vette vleeswaren, hartige snacks, gebak en koek.
Vocht
930
1700
1916
Je krijgt voldoende vocht binnen. Ga zo door!

Je lichaam bestaat grotendeels uit water. Dit water is onder andere nodig voor het vervoer van voedingsstoffen en het verwijderen van afvalstoffen. Ook helpt het je lichaam op de juiste temperatuur te houden. Bijna alle vaste voedingsmiddelen bevatten water (bijvoorbeeld brood, aardappelen, vlees). Samen met nog ongeveer 1,5 liter aan dranken is dit voldoende vocht per dag.

Uitslag

1980 kcal
Energie
94,8 g
Vet
25,8 g
Verzadigd Vet
138,7 g
Koolhydraten
95,4 g
Eiwit
15,5 g
Vezels
24 g
Alcohol
1916 g
Water
7516 mg
Natrium
2431 mg
Kalium
927 mg
Calcium
287 mg
Magnesium
10,6 mg
IJzer
59 μg
Selenium
11,9 mg
Zink
517 μg
Vitamine A
2,3 μg
Vitamine D
9,7 mg
Vitamine E
1,2 mg
Vitamine B1
1,24 mg
Vitamine B2
1,02 mg
Vitamine B6
152 μg
Foliumzuur
2,34 μg
Vitamine B12
24,5 mg
Nicotinezuur
69 mg
Vitamine C

Geen opmerkingen:

Een reactie posten