vrijdag 15 augustus 2014

Trackable / Travel Bug

Bij het geocachen zoek je naar de cache: een heel kleine tot en met erg grote "container" waarin naast een logboekje vaak ook stash zit: de schat, oftewel allerlei leuke spulletjes om te ruilen.

Maar wat er ook in kan zitten is een Travel Bug: elke travelbug heeft zijn eigen unieke nummer. Mensen laten een eigen travelbug "vrij" (je plaatst hem in een cache) en iedereen die hem vindt kan hem loggen op de website van geocaching.com met dat nummer. Een sport op zich, travelbugs vinden. Nog leuker is het als de vinder de travelbug meeneemt en hem weer achterlaat in een andere cache.

Je kunt je Travelbug een reisdoel meegeven, maar dat hoeft niet. Bijvoorbeeld dat ie steeds naar het zuiden reizen moet, op den duur komt ie dan vanzelf ongeveer terug op de plek vanwaar ie vertrok. Of je wilt dat ie zo veel mogelijk kilometers aflegt, het geeft niet waarheen. Of dat ie zo snel mogelijk reist. Of dat ie naar China gaat. Verzin het, en het kan ;-)

Hogeland / Highland
Tijdens mijn vakantie van 20 t/m 30 juli in Aduarderzijl (daarover komt vast ook nog wel een blog) wilde ik ook veel gaan geocachen in 't Grunnegerlaand. Dat is uitstekend gelukt :-D

Als speciaal kadootje aan mezelf wilde ik daar ook mijn allereerste eigen travelbug de wijde wereld in sturen. De travelbug op zich (een aluminium met oranje hanger met daarop de unieke tracking code) had ik al mee. Ik ben naar Eenrum gereden, het dorp van mijn ouders en grootouders, om daar bij klompenmaker Van der Meulen een Groninger klompje te kopen.

Capsulecache
Daarmee ging ik toen op zoek naar de cache die het dichtst bij mijn geboortedorp Den Andel lag. Helaas lag er geen in Den Andel zelf, maar wel eentje er dichtbij, in Baflo. En laat ik nu geboren zijn in (toendertijd) de gemeente Baflo! Deze capsulecache was ook nog eens heel erg leuk en origineel :-)

Extra detail: Terwijl ik met de capsulecache bezig was kwamen er een vader en zoon aan op de motor, duidelijk ook op zoek naar deze cache. We hebben heel even gepraat, en toen reed ik weer verder. Later zag ik op de website dat ze logden als: Voossies. Aparte naam, en mijn oma heette Voos... Ik heb die man gemaild en jawel, die is dus familie van mijn oma. We hebben zelfs ooit al eens contact gehad via email over onze familiegeschiedenis :-)

Mijn TB heeft als reisdoel meegekregen: Van het Hogeland (Groningen) naar de Highlands (Schotland). Hij is inmiddels al gevonden, en verder gereisd. Heel erg leuk vond ik dat de vinder hem speciaal heeft achtergelaten in een cache in Hoogland (bij Amersfoort). En nu maar wachten op de volgende vinder, en dat ie uiteindelijk de Highlands bereikt, en dan weer terugkomt naar de Hondsrug!

Het tracking nummer is natuurlijk expres onzichtbaar op deze foto :-P
Travelbugs heb je in vele uitvoeringen. Als ze maar een officieel uniek eigen geocache nummer hebben. En dat heeft mijn auto tegenwoordig ook! Daar zit nu achter de achterruit een sticker die mensen die hem zien kunnen loggen. Dat hebben Michel en dochterlief al gedaan, maar ook een onbekende die mij in het centrum van Emmen zag rijden. Het is erg spannend om af te wachten waar mede-geocachers mijn auto zien, en dat ze dan ook nog opmerken dat er een trackable sticker achterop zit :-D

5 opmerkingen:

 1. Volgende week maar weer eens cachen :) Logan heeft er zin in!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zag vandaag een auto met zo'n bug. Niet de jouwe trouwens, jouw alto past wel 3x in de SUV die ik zag. Als ie nou niet als een razende opgetrokken was had ik het trackingnummer ook nog kunnen lezen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk! Ik heb nog nooit een andere auto gezien met een bug erop.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mijjn Hogeland/Highland TB is inmiddels aangekomen in Limburg. Nog niet echt richting de Schotse Highlands dus, lol!

  BeantwoordenVerwijderen