zondag 9 augustus 2015

Poolshoogte nemen (virtual)

Een heerlijk beschaduwd kronkelpaadje naar boven: dat was best te doen
Na net 2 weken ziek binnen te hebben gezeten wordt het nu hoog tijd om mijn plan voor deze vakantie eens uit te gaan voeren: veel cachen, en mede daardoor ook mijn conditie verbeteren... en dat was helemaal nodig nu ik dus net ook weer 2 weken ziek geweest ben!

In 1934, bij de tweede ontginningsfase van het gebied, werd in opdracht van boswachter Meelker een heuvel van 13 meter hoogte opgeworpen, naar een ontwerp van zijn zoon, die ook de naam Poolshoogte bedacht. De "klus" werd verricht vanuit de werkverschaffing. De arbeiders moesten dit aanvankelijk met schop en kruiwagen doen. Een journalist die het opwerpen van de heuvel beschreef noemde het, vanwege de bloedblaren aan de handen van de arbeiders, de Bloedberg van Exloo. Deze officieuze naam wordt nog steeds gebruikt. De top van de heuvel ligt op 38 meter boven NAP. Naar de top leiden twee paden die een zogeheten dubbele helix vormen. Vanaf de top kon de jonge aanplant in de omtrek goed in gaten gehouden worden: men kon er "poolshoogte nemen".


Weids uitzicht
Het plan was om vandaag veel caches te gaan zoeken rond Exloo. Helaas bleek mijn auto-navigatie het begeven te hebben. Oververhit? Dan maar geen straatnaam invoeren, en zomaar naar Exloo rijden, en daar ter plekke dan met m'n mobieltje die "koekjes" gaan zoeken.

Diep...
Ja, en dan moet je dus mij wezen! Eigenlijk doe ik nooit de caches die ik van plan ben als ik van huis vertrek. Bij Exloo aangekomen zag ik een bordje: Poolshoogte. Even de smartfoon aan: hé, een Virtual Cache? Die heb ik nog nooit gedaan, leuk! Ik ben weleens bij Poolshoogte geweest, voor WV Bargermarke tijdens een tocht, maar is daar dan ook een uitkijktoren? Hhmm...

Je kon door de auto's het bos niet meer zien, zo druk was het daar! Gelukkig vond ik een prima officieel parkeerplaatsje vlakbij wat ik denk dat Poolshoogte is, dat welbekende restaurantgebouw. Maar inderdaad, ineens zag ik door de bomen ook een uitkijktoren? Yay!

Boomtoppen
Het was een leuk paadje kronkelend de berg op, lekker in de schaduw van de bomen, en heel best te doen, ook voor niet zo fitte mij. Het viel me dus reuze mee. Beneden hoorde ik een man bingogetallen of zoiets omroepen naar een grote menigte mensen die op een grasveld zat. Geen idee wat voor happening dat was, maar vandaar dus die enorme drukte hier vandaag?

Het restaurant Poolshoogte
Boven op de "berg" aangekomen zag ik tot mijn schrik dat dit het nog niet was! Hoog boven mij torende een enorme uitkijktoren de lucht in. Dat ga ik dus echt niet durven... en bovendien, met gisteren net de laatste antibiotica en prednisolon gaat het mij vast ook niet lukken...

De uitkijktoren himself

Ik ben alvast maar één trap op gegaan. Even uitblazen en wat rondkijken. Weer een trap op, en toen nog eentje... tot.... WAUW! Ik was helemaal boven! Wat een gigantisch mooi uitzicht! Hoog boven de toppen van de bomen, en maar niet naar beneden kijken want dat is diep. Erg diep... En het was ook heerlijk koel daar boven, met een lekker briesje :-D

Hoog...
Dit had wat mij betreft ook heel goed een Earthcache kunnen zijn, met dan wat vragen over waar die uitkijktoren voor bestemd is/was. 

De "happening" beneden

Ondertussen had de bingomeneer plaats gemaakt voor een bandje dat Drentstalig zong. Ook helemaal daarboven in de lucht was dat nog prima te horen. Ik denk dat het wel verschil uitmaakte dat er ook steeds andere mensen naar boven kwamen of naar beneden gingen, en die muziek die ik hoorde. Als ik daar vandaag helemaal alleen geweest was denk ik haast niet dat ik het gedaan had, die klim.

Maar naast blij dat ik eindelijk ook eens een virtual heb gevonden, voel ik me ook supertrots en stoer dat ik dit gedaan heb. Een jonge knul voor me liep steeds te hoesten. Ik ben helemaal boven gekomen zonder één hoestje, met mijn COPD... het lijkt er dus op dat ik weer echt helemaal beter ben, en ik heb nu nog een hele week voor me liggen om nog veel meer "buiten te gaan spelen" :-)

Meer over de uitkijktoren: https://nl.wikipedia.org/wiki/Poolshoogte_%28heuvel%29

Geen opmerkingen:

Een reactie posten