zaterdag 15 februari 2020

Overstroming


Vanmiddag kwamen Char en Jade gezellig langs na scouting. Char liep van de kamer naar de keuken om drinken te halen, maar ineens riep ze: OVERSTROMING! Snel! 

Huh?

In de gang hoorde ze vanuit de kelder lawaai komen alsof er een grote waterval achter de deur zat. Ze deed de deur open en zag een cm of 15 a 20 water in de kelder staan, plus water dat de ruimte in spoot! Ze ging snel de kelder in, riep om een zaklantaarn en heeft zo snel ze kon de hoofdkraan (die net donderdagmiddag was aangelegd!) gesloten. Ondertussen belde ik de waterleidingsmaatschappij. Die hadden donderdagmiddag een mannetje gestuurd omdat de badkamerverbouwmannetjes zeiden dat de hoofdkraan geen knop had, of stuk was. Mijn eerste idee was: er is iets met de hoofdkraan niet helemaal goed gegaan...

Terwijl ik aan de telefoon hoorde dat er iemand vanuit Beilen zou komen, zette Char de hoofdkraan voorzichtig weer open. Ze zag toen water spuiten uit 1 van de stuk of 3 kleine kraantjes die daar ook op de leidingen zitten. Die kon ze dicht draaien, en toen hield het stromen op. Dat was dus de boosdoener!

Waterleiding terug gebeld dat die meneer uit Beilen toch niet hoefde te komen.


Naast die man van de hoofdkraan zaten er ook geregeld badkamerverbouwmannen in de kelder afgelopen week. En hoe dit nu gekomen is? De laatste die erin zat was donderdagmiddag, in elk geval. Dus zolang heeft dat water gestroomd... 2x 24 uur lang!

Misschien heeft iemand even per ongeluk aan dat kraantje gezeten? Er per ongeluk tegenaan geduwd of zo? Char wist nog dat er een groen emmertje onder stond van de week. Dat dreef nu in de watervlakte rond. Ons idee is: het water stroomde eerst rustig in het emmertje, vanaf donderdagmiddag. Toen het emmertje vol was begon het over de rand te lopen, dat hoor je ook niet. En toen de kelder uiteindelijk zo vol stond dat het emmertje omviel werd het pas hoorbaar, vanmiddag dus...


De schade valt gelukkig erg mee. De vloer van de kelder staat wel altijd erg vol, maar veel kan gewoon opdrogen. Er stonden 2 volle dozen nieuwe bubbeltjesenveloppen in. De ene doos stond bovenop iets anders en was nog droog. De andere doos droop, maar de enveloppen erin stonden gelukkig met de plakkant naar beneden, en alleen die rand was nat. Die hebben we in stapeltjes met een handdoek afgedroogd en liggen nu in de keuken verder te drogen, een aantal zijn al helemaal droog. Die kan ik dus ook gewoon nog gebruiken, alleen de doos was pap geworden.

Verder liggen er pakken laminaat in, extra vloertegels, enz. Een emmer saus. Een grote rieten mand uit Polen. Een filmscherm. Een grote lap plastic om af te dekken als er geverfd wordt. Kortom: er lag wel van alles, en dat moest er nu allemaal uit. Maar schade is er niet echt. We vonden ook oude luxaflex, die kon weg, oude zwemvliezen (heel toepasselijk, lol) en duikbrillen. Maar die waren zo oud en gaar dat we die ook weg hebben gegooid. Ruimt gelijk lekker op, zo'n watersnoodramp!


Die kleine Jade is echt de superheld van de dag! Mama begon spullen uit de kelder te zetten en droeg Jade op om het opzij te schuiven, buiten neer te zetten enz. Wat ze rustig deed. Daarna ging Char water scheppen, en de gevulde emmers bracht Jade dan naar buiten om ze leeg te gooien. Toen ze daar moe van werd mocht zij scheppen, en ging haar mama emmertjes sjouwen.

Op een gegeven moment zei Jade dat haar armpjes zo moe waren dat ze die emmer niet meer op kon tillen... toen heeft Char oma Joke gebeld, die mee kwam helpen voor het laatste deel. Maar al die tijd heeft Jade dus heel goed meegeholpen, zonder zeuren of gedoe, gewoon kalm en flink, echt petje af!

Toen er niets meer te scheppen viel hebben ze de rest van het water zoveel mogelijk opgenomen met dikke handdoeken, en dan uitwringen boven een emmer. De betonnen vloer en muren moeten nu drogen: het water is er natuurlijk in getrokken, dus het zal wel weken duren voor de kelder weer echt helemaal droog is van binnen.


Haar nieuwe trui is een succes: ik heb het helemaal niet koud buiten!
De spullen die niet beschimmelen kunnen gingen in de loods, en de rest in de bijkeuken, die nu helemaal mudvol staat. Maar dat kan tzt allemaal wel weer terug de kelder in.

Ze kon natuurlijk niet in een kelder vol water staan met haar gewone schoenen, dus mocht ze rubberlaarzen van oma aan, hihi, kleinduimpje!)
Toen alles klaar was en opgeruimd, en de gang gedweild, ploften we alle 3 bek-af in de kamer neer. Jade lekker op de bank met een dekentje want van al dat water had ze het ook koud gekregen. En we hadden allemaal een berenhonger! Dan is Thuisbezorgd echt een uitkomst: een kwartier later werd er al een grote tas vol heerlijk eten aan de deur gebracht: patat, broodjes, en snacks 😋

Na het eten moest Char naar huis, want er kwam vanavond bezoek. En onze topper Jade ligt al heerlijk in dromenland, in mijn bed! Daar ligt ze tegenwoordig best vaak, en dat vindt oma helemaal niet erg! 😍

2 opmerkingen:

Mies zei

Ik nomineer Jade voor de prijs van "Emmenaartje van het jaar"!

Aragog zei

Zeker weten! Als die prijs bestond... ;-)