donderdag 9 juni 2011

Kassa Cursus

Dinsdagavond lag ik al om 10 uur in bed, want de volgende ochtend moest ik om 6 uur bij de pomp zijn. Nu eens niet om te werken: we gingen met 4 personen naar een cursus in Ridderkerk (vlakbij Rotterdam). Die was van 9 tot 4. Gelukkig hadden we slechts één mini file onderweg, zodat we mooi op tijd aankwamen.

Na een kop koffie werden we naar een kamer gebracht waar we met ons vieren les kregen. Het enige dat we wisten was dat het iets met pinnen of zo zou zijn, lol. Ook wisten we niet dat we alleen met ons groepje die cursus kregen, het had net zo goed een groep van 30 man kunnen zijn wat ons betreft. Verrassing dus.

De heenweg was heel gezellig, veel gekletst en lol gehad. Iedereen had een boterham bij zich voor onderweg, maar ik had ook een flinke zak zoete drop mee (die de hele reis op de achterbank stond, tussen G. en mij in, grijnz) , en voor ieder een pakje yoghurtbiscuits (die vindt kleinzoon erg lekker). Vast mijn ouderwetse moedergevoel: we gaan op reis en dan moet er wel iets lekkers mee ;-)

We kwamen alle 4 (eigenaar P., bedrijfsleider G., vaste kracht J. en ondergetekende) achter een eigen tafel te zitten. Daarop stonden splinternieuwe touch-screens, een pinapparaat, en een ticketprinter. En wat blikjes drinken, een plak chocolade, een pakje sigaretten (allemaal vreselijk ver over de datum), wat telefoonkaarten enz. Nu pas bleek dat we binnen enkele weken een geheel nieuw kassasysteem krijgen! Tegelijk gaan we dan ook aan het nieuwe pinnen.

De leraar zat voorin naast een enorm scherm waarop hetzelfde nieuwe touchscreen te zien was. Hij nam “ons” oude toetsenbord uit een kast en noemde het een museumstuk. Tja, de pomp bestaat binnenkort al 50 jaar! 

We werken nu nog met een enorm groot toetsenbord. Naast de gewone letters en cijfers zitten daar ook enorm veel knopjes op: voor verschillende artikelen, om de pompen te bedienen, enz enz. Bij het nieuwe systeem zit slechts een klein eenvoudig toetsenbordje, maar dat moesten we vandaag zoveel mogelijk vergeten: voortaan gaan we touchen !!!

Alles wat hij voordeed op het grote scherm, mochten wij op ons eigen touchscreen nadoen. Een shift openen en sluiten, de pompen bedienen, de spulletjes die naast ons lagen inscannen, afrekenen met een denkbeeldige klant, enz. Alles wat voor kan komen tijdens het werk kwam voorbij, en wij konden daar de hele dag op oefenen. 

Daarnaast hebben we ook flink gebrainstormd, want al doende kwamen we op nieuwe mogelijkheden, om ons werk nog eenvoudiger en beter te kunnen doen. Dan kwam de één weer op een nieuw idee, dan de ander. Dus naast het leren werken met het nieuwe systeem, bedachten we zelf ook allerlei zaken die verbeterd kunnen worden. Een heel erg vruchtbaar dagje!

Gedurende de cursus was er koffie en frisdrank zoveel je maar wou, en een schaal met enorm lekkere chocolaadjes. Vooral G. en ik lieten ze ons goed smaken. Om 12 uur hadden we lunchpauze, met keuze uit 2 soorten soep (ik koos de lente-uitjes) en een enorme schaal luxe broodjes: zowel de broodjes zelf als het beleg waren heel erg luxe en heel erg lekker J

Tegen half 5 waren we klaar, en begon de thuisreis, die ook weer erg gezellig was. Veel lol en kletsen onderweg. Over van alles en nog wat, maar natuurlijk ging het geregeld ook over het werk. 

Nu maar wachten tot het nieuwe systeem geïnstalleerd wordt, dat zal binnen een paar weken zijn. En wij kunnen dan de 4 collega’s die voornamelijk in het weekend werken ook uitleggen hoe het allemaal gaat. Vrij logisch allemaal, want het principe is hetzelfde als waar we nu mee werken. Maar er zijn vooral veel nieuwe mogelijkheden, en in plaats van zoeken naar het juiste knopje om in te drukken is het straks even je beeldscherm aanraken. Leuk!

Thuisgekomen meldde ik me af bij de buurvrouw, die de hele dag Ronja onder haar hoede had. Ze had haar ontbijt gegeven op haar normale tijd (10 uur), en daarna tot 2 uur mijn tuindeur open gezet zodat Ronja ook lekker buiten kon spelen. En diverse keren uitgelaten. Toen zij naar haar werk moest had ze de sleutel naar een buurmeisje gebracht dat om 7 uur met haar had gelopen en gespeeld. Geweldige buren heb ik, ik zou ze niet willen missen (en Ronja ook niet)!

1 opmerking:

  1. leerzame en lange dag dus :O

    maar wel leuk dat je mee mocht ;)

    BeantwoordenVerwijderen