maandag 2 juli 2012

Aduarderzijl


Vorige week zondag, 2 dagen na mijn allerlaatste examen, ging ik op vakantie naar Aduarderzijl. Een gehuchtje (max 50 inwoners) niet ver buiten Winsum, tussen Feerwerd, Garnwerd en Ezinge in, zo ongeveer. Ooit ontstaan bij de sluis tussen het Aduarderdiep en het Reitdiep. Vlakbij  (op loopafstand), richting Ezinge, ligt de Allersmaborg, gebouwd in de 15e eeuw. Dit is dus echt een heel oud gebied, je voelt er de geschiedenis als je er rondloopt!

Rechtsaf, waar dat mededelingenbord staat, ga je het pad in naar de camping + haventje


Ronja en ik liepen elke ochtend vanaf de camping, door het dorpje naar de oude sluis toe. Die is zo bijzonder dat die straks een eigen blogje krijgt ;-)


Mooie oude rustieke huisjes, ik zou er zo in willen wonen. Nu leuk voor een alleenstaande of echtpaar, maar vroeger woonde er dan een gezin in met veel kinderen, vaak 10 of meer, en dan ook nog eens een opa, oma of oudere oom of tante erbij.


Veel van deze huisjes hebben een pomp voor de deur, als decoratie. Maar vroeger was dat de enige "waterleiding" die je had. Toen ik klein was hadden wij in de keuken ook nog een pomp voor het water, boven het aanrecht. Van massief koper, en toendertijd zo meegegeven aan een opkoper want "die dingen zijn ja toch niks meer waard"...


Helaas stond er op dit huis geen bordje, want het is een erg lang gebouw, heel anders dan de normale huisjes in dit dorpje. Dit zal vroeger vast een armhuis geweest zijn, of misschien een kazerne waar soldaten ingekwartierd lagen? De sluis bij Aduarderzijl heeft ook een grote rol gespeeld bij Groningens Ontzet (Bommen Berend).

Het gehucht ontstond rond 1400 toen monniken van het klooster van Aduard het Aduarderdiep aanlegden naar het Reitdiep en hier de gelijknamige zijl (spuisluis) aanlegden. Deze zijl diende onder andere voor de afwatering van gebieden nabij de stad Groningen op het Reitdiep, dat tot eind 19e eeuw in open verbinding met de zee stond. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten