zondag 5 augustus 2012

Website bouwen

Sinds een paar dagen ben ik elk uurtje dat ik maar kan vinden, bezig met mijn stokoude website: http://members.home.nl/sjouwke/
Tja, wat moet je anders doen in de zomer als het best mooi weer is en het zonnetje geregeld schijnt... 

Ooit gestart bij Planet, staat ie sinds zo'n 10 jaar nu bij @home Ziggo. De laatste updates (de datum zet ik altijd boven elke pagina) dateren van 2002 en 2003. Het werd wel weer eens tijd dus!

Eerder bouwde ik er altijd aan met MS Frontpage, vroeger zat dat ingebouwd in Windows. Helaas bestaat dat programma niet meer in die vorm. Van dochter kreeg ik laatst het programma MS Expression. Net zoiets, maar dan anders :S

Sommige dingen lukken prima, en andere totaal niet. Zo probeer ik nu al 2 dagen een Teller en een Gastenboek werkend te krijgen. In het programma ziet het er allemaal goed uit, en ga ik er met de muis overheen ook. Maar open ik het in een browser dan staat er ineens http://members.home.nl/ voor, en dat krijg ik niet weg. Omdat het in de code niet zichtbaar is! Plus er komt dan de melding dat Ziggo die pagina niet kent. Nee... die link hoort dus ook naar de teller, resp. het gastenboek te gaan! Zoals het er wel duidelijk staat in de invoer :-(

Om 3 uur vannacht kreeg ik ineens weer een ingeving. Toch maar weer achter de pc en proberen: weer niet gelukt, grrr. Ook staan er 2 woorden in het zwart, die ik toch echt rood gemaakt hebt, en die dat ook gewoon zichtbaar zijn in het programma. Online niet, dus. Alle andere kleuren die ik gebruik zijn wel normaal zichtbaar. En zoiets ben ik dan dus uren mee bezig, om uit te zoeken (en niet te vinden, lol) waarom dat nu weer zo is. Het houdt me wel van de straat ;-)

Naast geen Frontpage meer was er nog een reden voor het niet bijwerken: dat lukte maar steeds niet, in Chrome. Tot ik bij iets heel anders het advies kreeg van een kennis om dat eens te proberen in MS Explorer. En zowaar: daar werkt het uploaden via ftp met Fling ineens wel!

Ook als ik wil zien of (en hoe!) mijn update er staat: in Chrome zijn bepaalde wijzigingen nu na dagen nog niet zichtbaar (die haalt de pagina's kennelijk uit de cache) terwijl alles in Explorer direct online zichtbaar is.


En jawel, ik heb al diverse keren de cache leeg gemaakt (ctrl F5) en Chrome opnieuw gestart. Eigenlijk browse ik veel liever met Google Chrome, maar hierbij heb ik kennelijk toch Explorer nodig *zucht*.

Wat ik ook erg mis in Expression is dat ik niet in de html van een hele pagina kan kijken. Ik kan wel de codes zien, maar zonder alle tekst enz er tussen in html. Terwijl ik daar nu juist wel wat van snap, ivm met dat gastenboek en die teller bv.

Dochter begon nu over Dreamweaver. Daar probeert zij al een poos een website in te maken en dat lukt haar niet. Ondanks dat ze er zelfs een boek bij heeft: Dreamweaver voor Dummies. Of ik daar dan mee aan de gang wil, zodat ik haar dan ook uit kan leggen hoe het werkt. Nou, als ik daar alles gewoon in html kan bekijken dan graag!

Voor belangstellenden: de laatste update datum staat op elke pagina bijna bovenaan in mosgroen, daaraan kun je zien wat al bijgewerkt is. Ook heb ik op de bijgewerkte pagina's meer nieuwe oude foto's toegevoegd, en dat worden er nog wel veel meer.

Nu eerst in bad en eten maken. En Ronja uitlaten. Ik moet momenteel van mezelf steeds eerst allerlei "belangrijke" dingen af hebben voor ik weer verder mag met het gepuzzel, lol. Ondanks de frustratie dat sommige dingen maar steeds niet lukken zoals ik het wil, is dit wel heel erg verslavend werk, en leerzaam (en leuk)!


TIPS en adviezen ZIJN VAN HARTE WELKOM!

6 opmerkingen:

 1. Ik heb wel een cd met frontpage. Ik kan even kijken of ik die kan kopiëren, of je kunt deze lenen. Is dat een idee?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja heel graag! Dochter probeert al heel lang zelf een site te bouwen voor haar foto- en film bewerken, en dat lukt haar niet met Dreamweaver, terwijl ik nu enorm worstel met MS Expression.

  Veilingshopper stuurde me een email vol tips, waarin voornamelijk een heleboel andere programma's stonden, dus nog meer leren en uitzoeken... :O

  Mijn ervaring met Frontpage is gewoon heel goed, ik kon daar alles eenvoudig en simpel aanpassen en doen, ik vind het een heel logisch programma, itt tot wat ik nu gebruik dus :S

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik wil het eigenlijk echt in dreamweaver doen. Die kan veel meer, ook met film etc toevoegen... Je kan "simpel" en uitgebreid ermee werken dus makkelijk je site verbeteren als je keer tijd hebt. Ook kan je kiezen alleen html, alleen zoals je het online ziet of splitscreen van beide...
  Geef je binnenkort het programma en boek wel even mee ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja dat mis ik dus het meeste in Expression: dat ik het niet alleen in html kan bekijken en aanpassen...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gevonden! Ik kijk nog even in de agenda of een bezoek aan Emmen (of in de buurt) tot de mogelijkheden behoort. Zo niet, dan stuur ik m op.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Christina: Char denkt dat zij ook nog ergens Frontpage heeft, dus wacht nog maar even. Zelf wil ze dus toch persé Dreamweaver gebruiken, omdat dat meer mogelijkheden heeft voor haar films, en bv resolutie voor verschillende beeldschermen enz in te stellen is. Ik laat hier wel weten als Char mij aan Frontpage helpen kan, en anders heel graag.

  En langskomen mag je natuurlijk altijd!

  BeantwoordenVerwijderen