donderdag 18 juli 2013

Collectie Brands (museum - erfgoedcentrum - rariteitenkabinet - bibliotheek)

Hier ben ik sinds afgelopen zondag werkzaam als vrijwilliger :-D 
Zolang ik geen betaald werk heb ben ik er zeer geregeld te vinden, maar ook als ik wel "ooit" nog weer een betaalde baan vind zal ik hier zeker als vrijwilliger blijven werken! 

Bezoekers ontvangen en de kassa bedienen e.d. lukt me al best, en inmiddels weet ik ook al dat je eerst een kopje onder de koffiemachine moet zetten, voor je op een knop drukt... lol.

Voorlopig heb ik geen vaste werktijden, mede wegens vakantietijd: als ze me nodig hebben dan kom ik (en soms ook wel als ze me niet nodig hebben). Ik probeer er eerst zoveel mogelijk te zijn, om zoveel mogelijk ingewerkt te worden. Telkens pik ik weer nieuwe informatie op, waardoor het ook steeds leuker wordt :-)

Wat ik zal gaan doen, naast bezoekers verwelkomen, is denk ik administratie. Maar wellicht ook wel boeken beschrijven en invoeren, of voorwerpen. Er is genoeg te doen in dit museum dat nog geen 2 jaar bestaat in deze vorm, en waar nog heel veel niet eens beschreven of zelfs maar uitgepakt is, zoals bv een deel van het archief van de oude Professor Prakke, die heel vroeger mijn baas was bij Uitgeverij Van Gorcum & Comp. 

Mijn bedoeling was om een lange blog te schrijven over wat er allemaal te zien en te doen is, maar toen kwam ik onderstaande nieuwsbrief tegen en die legt het allemaal al uit. Sorry dat ie veel te groot is, maar het lukt me niet om hem hier kleiner weer te geven... Rechts staat er daarom van alles doorheen dat aan de rechterkant van mijn blog staat. Probeer daar dus maar doorheen te lezen ;-)

Ik zou het ontzettend leuk vinden om ook eens wat kennissen te mogen begroeten, ik ben er zover ik nu weet in ieder geval de komende weken op zondag van 1 tot 5 en op woensdag en/of donderdag. Als je langs wilt komen (het is er heerlijk koel binnen!) laat dat dan even horen, zodat ik er dan ook ben ;-)
Toegang is 5 euro voor volwassenen, en gratis met de museumjaarkaart!

 Nieuw-Dordrecht, juli 2013
 
NIEUWSBRIEF COLLECTIE BRANDS, jaargang 2013, nummer 1

Een nieuw museum
in Nieuw-Dordrecht.
(onder de rook van Emmen)
  Een kennismaking waard. 
 Nostalgisch avonturieren in een historisch museum. Een erfgoedcentrum voor mensen die historisch onderzoek verrichten en een ontmoetingsplaats voor vakgenoten. 
Een museum met een:
 • Historisch Archief
 • Rariteitenkabinet
 • Bibliotheek met 17.000 boeken met vele topstukken
 • Museumcafé
 • Museumwinkel
 • Educatief wandelbos 
 Kennismaking:
U heeft nog geen kennis gemaakt met ons museum? Dan wordt het de hoogste tijd. Zij die u voor gingen hebben ons al vaak vereerd met een herhaalbezoek.
Prettig om te weten is dat u bij ons terecht kunt met uw museumkaart, terwijl de echte liefhebber ook gewoon donateur kan worden en zo vaak naar binnen kan stappen als hij of zij maar wenst.  
  

 

Interessante faciliteiten in en bij ons museum
 • video en film
 • steeds nieuwe exposities
 • puzzeltocht voor kinderen
 • museumwinkel
 • gezellig museumcafé
 • bibliotheek
 • ruimte voor presentaties
 • kinderhoek
 • de authentieke boerderij van Jans
 • bezoek oude veenweg (2500 v. Chr.)
 • wandelingen

Wandelen naar de 4500 jaar oude veenweg
Tijdens uw bezoek aan de Collectie Brands wandelt u eventueel ook naar de locatie van de historische oude veenweg. Op deze plek is een informatiebord aanwezig.
 

Educatief bospad met speurtocht voor de kinderen
Onderdeel van ons museum is het educatieve bospad.  Door hier te wandelen treft u, maar vooral ook uw kinderen, veel nostalgische zaken aan. En voor de kinderen is hier een speurtocht uitgezet.
 Collectie Brands actief
  
Gedurende de komende periode zijn er veel activiteiten. Speciale aandacht vragen wij voor wisselende exposities o.a. van Henk ter Horst en Jannie Jalving. Er wordt 14 augustus een rommelmarkt gehouden en ook in voorbereiding is "200 jaar koninkrijk". In het kader van "oktobermaand kindermaand" zal de Collectie Brands ook van zich laten horen. 
Aanvullende informatie kunt u lezen op de website. Raadpleeg deze dus regelmatig. 
  
Het gezellige museumcafé
 
Het authentieke woonhuis 
  
Bibliotheek
Museumwinkel
Jans Brands zijn unieke museale verzameling.
Geachte lezer,

Jans Brands is verantwoordelijk voor onze prachtige museumcollectie. Zijn omvangrijke collectie heeft geresulteerd in een museum ter lering en vermaak, verwondering en verdieping.
Laat ook u verrassen door vreemde en vooral ook unieke voorwerpen of door kostbare geschriften en boeken. Topstukken die soms internationaal al de aandacht trokken.Totaal ongeveer 70.000 items, samen vormend een erfgoedcentrum voor wetenschappers en studenten. Een erfgoedcentrum voor mensen die historisch onderzoek verrichten en een ontmoetingsplaats voor vakgenoten. Maar ook een museum voor de geïnteresseerde particulier die houdt van een nostalgisch avontuur. 
Een museum, voor kinderen interessant om kennis te maken met grootmoeders tijd en zelfs nog veel verder terug in onze zo bewogen geschiedenis. Speciaal ook voor de jeugd ons boeiende rariteitenkabinet en de leerzame speurtocht achter ons museum in het educatieve wandelbos.
Maak kennis met dit prachtige museum door gebruik te maken van deze uitnodiging.
John Franssen,voorzitter  

   
Adresgegevens en openingstijden: 
Collectie Brands
Herenstreek 11A
7885 AT Nieuw-Dordrecht
0591-393400 (tijdens openingstijden)

info@collectie-brands.nl
Openingstijden
Dinsdag t/m vrijdag 10.00 – 17.00 uur.
Zaterdag en zondag 13.00 – 17.00 uur.

Toegangsprijzen
Museumjaarkaart gratis
Volwassenen: € 5,00
Kinderen 6 t/m 14 jaar € 2,50
Groepen vanaf 10 personen € 4,-
Groepen vanaf 10 personen 6 t/m 14 jaar € 2,-
(Als u rondgeleid wilt worden met uw gezelschap door een gids dan betaalt u € 30,- extra).
  

Museumkaart
Als u in het bezit bent van de museumkaart dan kunt u uiteraard ook bij ons museum gratis naar binnen voor een nostalgisch avontuur of u maakt gebruik van ons studie- en erfgoedcentrum voor uw historisch onderzoek. een interessante ontmoetingsplaats voor vakgenoten.
  
Openbare archieven...
Momenteel wordt er met man en macht gewerkt aan het digitaliseren van de collectie. Uiteindelijk zal dit archief 70.000 items omvatten. Het archief wordt nu al veelvuldig geraadpleegd door wetenschappers, studenten en hobbyisten die geïnteresseerd zijn in ons erfgoed. Ook u kunt een kijkje nemen in ons archief door hier te klikken.

 
    Ons Rariteitenkabinet en onze Highlights:
 • oude kippenbrillen
 • Chinees poepdoosje
 • de brief van Hugo de Groot uit 1621
 • zeer oude bijbels
 • leenmannenregister uit 1381
 • gildenpenning uit 1736


Nieuwe website....
Momenteel wordt druk gewerkt aan een nieuwe website, maar natuurlijk is de oude site nog steeds beschikbaar voor meer interessante informatie. Klik hier en u bent op onze site.
Arrangementen.... 
Nostalgisch of gewoon educatief avonturieren? Voor uw gezin, uw feestje of uw bedrijfsuitje. Neem contact met ons op en wij maken een voorstel passend bij uw wensen en uw budget. 
Onze website en ons sociale netwerk....
Kijk op onze website voor meer informatie over de Collectie Brands. Ook kunt u ons liken op Facebook of volgen op Twitter.  
   

  
Uit ons gastenboek:
 • "Wij waren hier vanuit Gouda en komen zeker terug". Fam. Boot en van Wijk.
 • "Geweldig museum. De oude tijd herleeft weer. Prachtig! Fam. Vriend, Aalsmeer.
 • "Bijzonder om in het woonhuis te mogen kijken". Namens de Vrouwen van Nu, Exloo.
 • "Wij hebben een geweldige middag gehad. Héél veel geleerd. En héél gastvrij ontvangen. Bedankt!" Fam. Smeulders, Goirle.
  
Spektakel in augustus....
  
Let u vooral ook op onze website want voor augustus staat er iets groots te gebeuren.   

5 opmerkingen:

 1. Daar moet ik nog steeds een keer heen...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is mooi weer om te fietsen, maar kom dan wel langs als ik er ben? Die bibliotheek joh, om van te dromen! Een deel van de collectie (maar nog niet eens de helft) staat al hier: http://www.archieven.nl/nl/zoeken?miview=ldt&mivast=0&mizig=64&miadt=2582&milang=nl Alle boeken (ook de heel oude!) mogen gelezen worden, mits de bij de balie verkrijgbare handschoentjes aan ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Die handschoentje, dat is achterhaald. Mensen hebben minder gevoel in hun handen en daarom beschadigt een boek, aangepakt met handschoenen sneller in het gebruik. Zolang mensen maar schone en droge handen hebben is er niets aan de hand (no pun intended). En als een boek echt veel geraadpleegd wordt, dan is dat het sein om het te digitaliseren en op een website te zetten. Digitaliseren is ook conserveren.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mja, daar zit ook wel iets in. Alleen, dat digitaliseren... daar moet geld voor zijn hè :o

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb het doorgegeven, en dit was de reactie: "ik heb zoiets eerder gehoord. Van iemand van het Drents archief op tv Drenthe. Maar weer een keer in de groep gooien denk ik..."

  BeantwoordenVerwijderen