maandag 25 juni 2018

Kasboekjes

2 kasboekjes van Pa
In september 2017 stond er een oproep in de Telegraaf: de Universiteit van Utrecht zocht kasboekjes van vroeger, voor een onderzoek. Ik heb daar toen per e-mail op gereageerd. De bedoeling was om oude kasboekjes langs te komen brengen of op te sturen, zodat zij ze in kaart konden brengen. Ze willen dan alle pagina's scannen, en ze doen daarmee onderzoek naar de uitgaven van Nederland door de jaren heen.

Er is ook een tv-programma over geweest, maar dat heb ik nooit gezien. Alle afleveringen kun je echter nog bekijken op hun website, en nog veel meer!

Mendelt Jan Nubé, 4-4-1920 - 18-2-1994
Afgelopen maart kwam er (eindelijk) een reactie op mijn email van september 2017:

Bij het nalopen van onze correspondentie, kwamen we uw bericht weer tegen. Tot mijn schrik kan ik geen antwoord van ons terug vinden – dat was zeker niet de bedoeling. We zouden nog altijd graag uw documenten voor ons onderzoek gebruiken. Zouden wij ze in Utrecht voor u mogen scannen? We zouden dan even moeten bedenken hoe we de kasboekjes hiernaar toe krijgen natuurlijk. Ik hoor graag van u.
Een willekeurige pagina uit Pa z'n  kasboek
Kennelijk heb ik op die reactie niet gereageerd, want vandaag kreeg ik weer een e-mail van ze:

Gewoon even een bericht om u te vragen of we nog van de kasboekjes van uw vader gebruik zouden mogen maken voor ons onderzoek. Dat zouden we graag willen.


Ik heb nu gelijk gereageerd, want zeker mogen ze ze scannen voor onderzoek. Alleen wil ik dan wel graag van ze weten hoe de kasboekjes daar veilig aan kunnen komen, en hoe ik ze, eveneens veilig, weer terug kan krijgen. Of één van mijn kinderen er later belangstelling voor heeft weet ik niet, maar als het er eentje is dan gok ik op zoonlief, die ook altijd het meest geïnteresseerd was in mijn stamboomonderzoek, en nog steeds... 

Dit is de oudste, de andere is in de 2e wereldoorlog
Ik heb hier 2 kasboekjes van mijn vader (geboren 1920) toen hij nog vrijgezel was. Eentje uit 1939, en eentje van 1944 t/m 1947.
Alles zeer nauwgezet bijgehouden, met potlood, zowel de inkomsten als de uitgaven.

Hij woonde toen in een klein dorpje in de provincie Groningen. Net als zijn vader en zijn broer had ook hij als jonge knaap een lapje grond (circa 40 are) waar hij in zijn vrije tijd spruiten op verbouwde als bijverdienste. De inkomsten daarvan (en zo ongeveer wekelijks ook de geldende prijs van de spruiten) staat er keurig in. Net als de aankoop van een paar nieuwe klompen, een fietsplaatje, een nieuwe rijwielband, zakgeld, premie verzekering F 1,81, kado's voor broers/zussen (ze waren met 9 kinderen), enzovoorts.

O.a. weekloon F 22,59 (als boerenarbeider toen) en daarnaast als uitgaven: kostgeld F 7,50.
Als kind leerde Pa mij ook om een kasboekje bij te houden. Inmiddels houd ik alles alweer jarenlang zeer nauwkeurig bij in een zelfgemaakt excel-sheet. Het geeft mij rust in mijn hoofd, om alle inkomsten en uitgaven bij te houden 😊

4 opmerkingen:

Charlotte zei

Wat leuk dat ze er zo'n belangstelling voor hebbe. Versturen moet vast goedkomen. Ga er maar vanuit dat ze zorgvuldig zijn hoor!

Aragog zei

Ja maar ik ben dus bang dat zoiets kwijt raakt in de post, bij het er naartoe sturen, of bij het terug sturen... Of we moeten ze gaan brengen, maar dan wel samen. Je weet wel, Files, zie google voor wat dat zijn, en ineens 6 rijbanen .... lol

Harry Perton zei

De Groninger Archieven hebben hier zeker ook wel belang bij. Die kunnen het scannen, waarna de scans dan naar Utrecht gestuurd kunnen worden.

Aragog zei

Dat is ook een idee, ik wist niet dat het archief in Groningen zoiets ook wel wil zien. Ik rijd gemakkelijker naar Grun'n toe dan naar Utreg :-)