woensdag 3 april 2019

1e Chemo achter de rug, ik ben weer thuis!

Allerlei chemische goedjes via de picclijn :o
Gisterochtend meldde ik me om half 9 op Dagbehandeling Oncologie. Ik kwam er op een bed te liggen, omdat het de hele dag duren ging. Mensen die voor kortere kuren komen liggen op een luxe ligstoel.
Koffie (in een echt stenen kopje!) met cake...
Veel uitleg, veel nieuwe ervaringen, ik vond het wel wat eng allemaal. Maar het is voor een goed doel, dus maar weer even flink zijn ;-) Char mocht een poos bij me blijven, dat hielp alvast. En verder was iedereen daar heel erg aardig, en de verzorging uitstekend! Zo kreeg ik links een beetje koude arm en schouder, en kreeg ik gelijk een doek omgeslagen, ik mocht zelfs kiezen tussen een gewone  (soort molton), of een voorverwarmde!

Bij de koffie was er een plakje cake. Lunch was hier brood, met de keuze uit 2 soorten verse soep. Die ik had was erg lekker! Gewoon op zaal krijg je tussen de middag warm eten, en verstaan ze onder soep: een zakje cupasoup met heet water...

Warm eten was voor me besteld voor 's avonds als ik op zaal lag. Daar krijgen ze 's avonds brood, maar ik kon toen smullen van (echt lekker) warm eten :-)

Pompoensoep met rucola en 2 reeds gesmeerde bruine broodjes met roomboter + rookvlees
Rond 4 uur waren alle chemische goedjes erdoor. Via de picclijn, dus ik ben geen enkele keer geprikt! Ook had ik toen daarbij al veel vocht toegediend gekregen. Nu naar de zaal op de longafdeling, en daar zou ik nog 2 grote zakken vocht krijgen, van telkens 4 uur lang. Ik moest dus een nachtje blijven want midden in de nacht laten ze je niet gaan, lol... Dat vele vocht was ervoor om mijn nieren te spoelen, want daar is deze chemo erg schadelijk voor.

Gelukkig heb ik vannacht amper geslapen! Toen ik weer eens wakker werd zag ik een nachtzuster bij mijn bed staan. Ik heb net weer een nieuwe zak vocht aangesloten hoor, zei ze. Ik antwoordde dat dat niet moest, ik moest nog 2 zakken en die waren er nu helemaal door. Ze had nog niet in de computer gekeken (sic!), maar zou dat nu dan maar eens gaan doen... Even later kwam ze zeggen dat ik gelijk had (Ja, dat zeggen mijn kinderen ook altijd). Ze ontkoppelde die overbodige zak weer. Als ik niet wakker, en helder, geweest was had ik een overdosis van dat vocht gekregen! :-(

Want de hele dag en avond werd ik regelmatig gewogen. Ik mocht door al dat vocht eigenlijk niet meer dan 2 kilo zwaarder worden dan toen ik binnen kwam. Toen dat toch iets meer werd kreeg ik een plasmiddel toegediend, gelukkig ook via de picclijn, ik ben al die tijd geen enkele keer geprikt! Eindelijk is dat ding dus een keer van nut.... Door dat plasmiddel moest ik de 2 uur daarna elk kwartier met een overvolle blaas naar het toilet rennen.

Niet zo erg, want nu is net Buurtzorg bij me thuis geweest, en gelukkig zien mijn benen er nog mooi slank uit. Mijn grote vrees was namelijk dat ik door al dat vocht ook weer die rottige steunkousen aan moest! Pfew... deze keer alvast niet :-)

Surinaamse rijstschotel met klapperboontjes, en erg lekkere kwark/yoghurt met frambozensaus
Gisteravond, zoals elke avond als ik opgenomen ben, kwam zoonlief op bezoek. Elke keer helemaal vanaf zijn werk bij Utrecht, door alle files heen, probeert hij dan van 6 tot half 8 bij me te zijn! Hij heeft me meegenomen naar beneden om daar echt lekkere koffie te gaan drinken, met ieder een half saucijzenbroodje erbij :-) Ook zijn we heel even buiten geweest voor een paar happen frisse lucht. Want op de longafdeling was het weer ontzettend warm en benauwd!

Vanmorgen kwam dochterlief me weer ophalen om me naar huis te brengen, dat mocht al om 9 uur. Ik ben in pyjama naar huis gegaan, want eenmaal thuis kon ik Buurtzorg bellen om, zoals elke woensdag, me lekker in m'n eigen badkamer te komen badderen :-)

Dat was nog wel even spannend, dat ophalen. Jade is ineens flink ziek, meenemen was geen optie dus daar moest oppas voor gezocht worden. Maar dochter had zelf keelpijn, mag dat? Ik ben naar de hoofdzuster gelopen en die zei dat Jade niet, maar dochter wel mocht komen. Maar zij moest dan eerst bij de verpleging een mondkapje komen halen. Wegens zieke Jade moest ze helaas ook direct weer weg, maar ik ben in elk geval blij weer thuis te zijn :-)

Ik heb voor de komende dagen extra medicijnen mee, tegen bijwerkingen. Ik kan dan evengoed nog wat misselijk worden, maar dat kan best blijven bij een wat wee gevoel. Moe kan ook, en dat klopt, vooral na een nacht amper slapen na een heel spannende dag... . Verder kan ik er wat hyper van worden (Nóg meer? vroeg dochterlief). En extra eetlust krijgen.

Nu weer lekker thuis ga ik eten en doen waar ik zin in heb. De meeste kans op bijwerkingen, en op een off-dag, is over een paar dagen pas, als ik de extra medicijnen niet meer neem (Aprepitant en Dexamethason). Maar dan heb ik ook nog een doosje pillen tegen misselijkheid (Metoclopramide) die ik dan tot 3x daags mag nemen, indien nodig.

De volgende kuur is op de woensdag na Pasen.
Tussendoor moet ik nog een keer langskomen, voor bloedonderzoek en controle, dat is op 12 april.

2 opmerkingen:

Mies zei

Ik zat gister al te twijfelen toen ik je appte, kon de datum even niet terugvinden.. Eetlust is goed, vooral moorkoppen eten, en hamersoep. Dat hyper is wel een dingetje, je moet bij jou snel zijn om er een speld tussen te krijgen ;-) Fijn dat het warm eten zo smaakte, beter dan na de operatie dus.

AnneRie zei

Fijn dat je zo goed verzorgd wordt. En geweldig dat Rick door alle files heen naar je toe komt. Een kanjer. Net als Char trouwens. Wat een geweldige kinderen. Sterkte voor de volgende keer