maandag 7 oktober 2019

Hoge bloeddruk

Ik heb al jarenlang een te hoge bloeddruk, 3 huisartsen geleden begon ik een lijstje in excel bij te houden. Januari 2015: 150/100.

Ik kreeg er iets voor. Daarna iets sterkers waardoor mijn voeten niet meer in m'n schoenen pasten. Direct stoppen met dat middel. Ik kreeg weer iets anders. Lag er aan welke dokter ik toevallig net had.

Juni 2016: 167/97. Elke week laten meten bij de huisarts werkte averechts: hij werd steeds hoger. het witte jassen syndroom? Ik heb toen ook eens 24 uur een bloeddrukmeter om gehad, en daaruit bleek dat ie in mijn slaap weinig lager was dan wanneer ik wakker ben.

September 2016: 125/82, en dat was vlak voor de operatie aan m'n elleboog, heel gek. Heb dat vaker gehad, dat juist als je zou verwachten dat ie torenhoog is (de spanning vlak voor een operatie!), dat ie dan ineens lager is...

Tijdens de longkanker hobbelde dat ook zo op en neer. Soms direct als ik net wakker was heel hoog, terwijl hij vlak voor iets engs juist weer lager kon zijn.

Februari 2019: 190/101. Sinds kort zat ik toen aan de dubbele (en maximale) dosis van het medicijn dat ik er tegenwoordig voor slik. De bedoeling was dat ie daardoor lager zou worden, lol.

Al de tijd dat ik Buurtzorg kreeg (van eind december tot eind juni) werd het wekelijks opgemeten, dat heb ik toen ook netjes bijgehouden, en als de huisarts dan eens langskwam liet ik haar dat lijstje zien. Zij wilde me toen iets anders geven, maar dat mocht niet van de longarts. Wachten tot na de chemo's e.d., til het maar over de grote vakantie heen.

Midden op de parkeerplaats bij het Gezondheidscentrum staat een groot perk vol "onkruid". In het echt is het nog veel mooier dan op deze foto, en wat zullen de bijen en vlinders e.d. hier ook blij mee zijn!
Dat is nu dus. Een paar weken geleden kwam de huisarts weer bij me langs. Nee, een lijstje heb ik deze keer niet, want ik heb geen Buurtzorg meer, dat was gelukkig niet meer nodig. Zij mat het toen zelf op, en het was "veel te hoog". Hoe hoog weet ik helaas niet. Maar wel zó hoog dat ik vandaag langs moest komen op de praktijk.

Vanochtend werd ie eens heel erg grondig gemeten: 3 keer, aan beide armen tegelijk, het gemiddelde was 164/104. Ik kreeg een afspraak mee om het over 2 weken nogmaals zo te laten meten...
Een paar uur later, telefoon: de assistente die vertelde dat ik die afspraak voor over 2 weken mag doorstrepen. Een nieuwe afspraak voor 14 november: Ik moet allereerst een formulier ophalen en bloed laten prikken, nuchter. En dan 14 november word ik binnenste buiten gekeerd: lengte, gewicht, bloeddruk, hartfilmpje, en wat ze allemaal nog meer voor leuks kunnen bedenken. Om eens te zien of er iets aan de hand is waar die hoge bloeddruk door kan komen. Misschien gewoon omdat ik zo druk ben van mezelf? De wijkzuster zei eens dat het haar niet zou verbazen als bleek dat ik ADHD heb, lol.

En of ik ook ergens last van heb? Nee hoor, ik voel me kiplekker. Heb nog nooit het idee gehad dat die bloeddruk me ergens in hindert...

1 opmerking:

Mies zei

Jij en ADHD? Joh, dat had ik nou nooit gedacht :-)