zaterdag 9 november 2019

ObsIdentify (app)

Gisteravond las ik op Twitter over deze nieuwe app, en dat ie binnen enkele uren/dagen online zou komen. Vanochtend gekeken en jawel, hij staat al in de PlayStore. Gratis 😊

Sinds schoonzoon en kleinzoon in de natuur rondlopen, kijkend naar wat er eetbaar is. Met een boek. Hebben we gezocht naar een goede app hiervoor. Zodat je in de natuur ter plekke kunt kijken wat dat nu voor plantje is, hoe het heet, of je het kunt eten? enz.

We hadden wel iets gevonden, maar dat gaf alleen Latijnse namen weer, terwijl het ons er juist om gaat de normale gangbare namen te leren kennen.

Ook ObsIdentify bestond al wel. Voor vlinders, voor insecten, voor vogels, enz. Allemaal aparte apps.

Dat is nu dus verleden tijd: in één app met momenteel al 14.000+ planten, insecten, vlinders, paddenstoelen, zoogdieren, vogels enz enz staan ze allemaal bij elkaar! Met de gangbare Nederlandse namen, plus de Latijnse, voor de liefhebber.

Als je een plantje of beestje ziet en je vraagt je af wat het is, dan maak je een foto en de app vertelt het je. Ook kun je kiezen voor opslaan van je foto, waarmee je waarneming gelijk ook wordt toegevoegd aan waarneming.nl. Zodat iedereen kan zien waar wat voorkomt, enz. Hoeft niet, mag wel 😉


Als je zelf een profiel aanmaakt (dat kan in de app) voor waarneming.nl kun je ook zien welke soorten waar in je buurt gespot zijn, en waar elders dan ook je het maar wilt weten.

En nee hoor, het hoeft echt niet iets bijzonders te zijn, want ik zag ook al uploads van slakken, pissebedden, spinnen... wat je maar in huis, tuin en omgeving tegen komt. Maak er een foto van, en de app vertelt je hoe het heet. Plus je helpt anderen zo ook waar ze bv een bijzondere paddenstoel, plant enz kunnen zien.

Ik ben er vandaag al wat mee aan het spelen geweest, en heb wat foto's geüpload van paddenstoelen die ik de laatste tijd tegen ben gekomen. Leuk leuk leuk! 😀

Wil jij het ook eens gaan proberen, let dan op dat je de app ObsIdentify downloadt, zonder toevoeging erachter, dus niet ObsIdentify Vlinders of zo, want deze nieuwste versie omvat het gehele planten- en dierenrijk van Nederland en België! 😃


Deze app maakt het mogelijk om soorten in de Benelux snel en simpel op naam te brengen. Maak een foto van de soort als je bijvoorbeeld een insect, plant, zoogdier, vogel, paddenstoel of spin ziet die je niet kent. ObsIdentify is in staat om meer dan 14.000 soorten op naam te brengen.
Waarneming.nl wil iedereen in staat stellen om natuurwaarnemingen op te slaan en te delen via internet, om zo de natuurrijkdom van Nederland en de wereld in kaart te brengen voor nu en de toekomst. Door je waarnemingen op te slaan, draag je hieraan bij en heb je tevens toegang tot je eigen waarnemingen. 
 
Waarneming.nl en ObsIdentify zijn producten van Observation International. De beeldherkenningstechnologie in deze producten is tot stand gekomen in samenwerking met COSMONiO Imaging BV en Naturalis Biodiversity Center (het nationale natuurhistorisch museum van Nederland, gevestigd in Leiden). Naturalis en Waarneming.nl werken in breder verband samen op het gebied van kennis en data over biodiversiteit, om het leven op aarde in kaart te brengen.

2 opmerkingen:

Christina zei

Ze zijn heel goed voor veel soorten, maar bij paddestoelen lukt het nog niet zo goed. Ik vind het eigenlijk verbazend wat de app wel goed heeft. Maar voor planten, dieren, vlinders, libellen etc is de app geweldig.

Aragog zei

Klopt, ik heb een stuk of 10 foto's van verschillende paddenstoelen ingevoerd, en bij meer dan de helft kreeg ik een heel rijtje namen wat het kon zijn... een paar heb ik niet geuploadt omdat de app geen enkele suggestie had... Binnenkort maar es proberen met planten en bv insecten :-)