vrijdag 24 juli 2020

Floralia

Vroeger op de Lagere School in Beverwijk hadden we ieder jaar Floralia, voor mij één van de hoogtepunten van het schooljaar! Zo jammer dat dat er nu niet meer is...

Je kreeg dan vóór de Grote Vakantie een stekje mee naar huis van een kamerplant, zover ik me herinner kon je altijd kiezen uit een Begonia, een Fuchsia en een Vlijtig Liesje.

Je zorgde heel goed voor je plantje, en in het nieuwe schooljaar mocht het dan mee naar school, waar ze werden tentoongesteld, en waar dan een paar kinderen met het mooiste plantje een prijsje kregen. Natuurlijk deed je heel goed je best om het plantje in leven te houden, en zelfs, om het zo mooi mogelijk te laten groeien!

Vlijtig Liesje
Ik dacht hier weer aan toen ik vanochtend mee mocht met dochter, schoonzoon en 2 kleinkids naar Intratuin. De kinderen kregen elk een lange bloembak voor aan de schutting, en ze mochten zelf 3 plantjes uitkiezen om erin te doen, waarna ze daar dan helemaal zelf voor mogen zorgen. Erg leerzaam en leuk!

Ik ben nu net weer een beetje buiten sinds ik op 1 maart de deur sloot voor Corona. De laatste tijd ben ik moe, futloos, met de neiging om maar lekker weer terug mijn bed in te kruipen. Diagnose van dochterlief: te lang te weinig prikkels! Daar heeft ze vast gelijk aan, maar in Intratuin krijg je dan wel gelijk een overdosis, lol.

Ik was flink moe toen ik weer thuis werd afgezet, maar helaas... ik moest eten, veel koffie drinken, en daarna door naar fysiotherapie, dus deze keer was mijn bed geen optie 😟

Nu bedenk ik ineens wat ik had willen kopen, dáár was ik vooral overweldigd door alles om me heen na bijna 5 maanden in isolatie....

Wat ik wél gekocht heb, is dus dit Vlijtig Liesje. Omdat het me zo doet denken aan Floralia! Ze staat nu op de tafel bij het zitje in de tuin, en ik ga héél goed voor haar zorgen, net als vroeger 😃

Van mijn kinderen kan ik me ook geen Floralia meer herinneren, ik weet niet of dat iets plaatselijks was, of dat het door de tijd werd afgeschaft. Wel weet ik nog dat ze eens (of meermaals?) zonnebloemzaadjes mee kregen van school, en dat het dan de wedstrijd was wie de hoogste zonnebloem kweekte. Dat hebben wij toen ook ooit eens gewonnen! 😊

Link: https://www.schoolbank.nl/toenennu/2019/12/school-floralia/

Floralia heetten de plaatselijke verenigingen, die in Nederland  vanaf 1873 het houden en verzorgen van kamerplanten bevorderden, oorspronkelijk voor de arbeidende klasse. De naam komt van de Romeinse bloemenfeesten ter ere van Flora, de godin van bloemen en planten. De oorspronkelijke opzet maakte deel uit van een negentiende-eeuws beschavingsoffensief, om arbeiders op te voeden tot zorgzame burgers, in dit geval door de verzorging van kamerplanten. De Floralia organiseerden wedstrijden en bloemententoonstellingen in september.

Een van de oorsprongen van de Nederlandse Floraliaverenigingen was een initiatief in Zwolle van bloemist R. Wind, die in 1871 1300 pakjes bloemzaden uitdeelde aan enkele honderden minvermogenden. Een adellijke dame, de douairière Backer, betaalde. Als verdere stimulans werd gevraagd het resultaat te tonen op een tentoonstelling met prijzen. Maar een initiatief in Amsterdam in 1872 leidde pas tot landelijke navolging. In september 1872 vergaderen daar afgevaardigden van de Vereeniging tot veredeling van het volksvermaak en van de Tuinbouw-Maatschappij Linnaeus over een tentoonstelling van planten "gekweekt door den ambachtsman" te houden in 1873. 325 inzenders kwamen met 1450 planten en er waren 6000 bezoekers en "volks-vermaaklijkheden" voor de kinderen van de inzenders.

Na afloop van de tentoonstelling werd de commissie ontbonden, maar men vormde een vereniging, die op voorstel van dominee Marie Adrien Perk, de vader van de dichter Jacques Perk, de naam kreeg: Floralia. Vereeniging tot volksontwikkeling door het kweeken van planten. Het gelijknamige Romeinse liederlijke feest was een lentefeest geweest, maar de moderne tentoonstellingen waren voorzien voor de herfst en uiterst fatsoenlijk. De Amsterdamse oprichting werd landelijk gevolgd door tientallen soortgelijke verenigingen. In een jaarverslag van de Amsterdamse vereniging Floralia werd het doel in 1881 als volgt verwoord: 


"De Bloemengodin had haar huisaltaar tot nu toe schier alleen in de woningen der aanzienlijken. Voor den derden en vierden stand was ze nagenoeg een vreemdelinge. En toch, daar moet bovenal haar vereering een aantal van heugelijke gevolgen hebben .... Bloemen in 't woonvertrek van den werkman."   

Geen opmerkingen: