Op Facebook las ik dat de groenteboer bij Char nu dreuge (droge) bonen verkoopt. Char heeft 2 zakjes voor me gehaald đ Zo'n zakje weegt zo'n 150 gram, en daar eet ik 2 keer van!
Na 24 uur gaan ze in de pan, met gerookt spek erbij. Geen zout nodig, het krijgt genoeg smaak van het spek. Ongeveer een uur koken.
Tegen het eind een klein scheutje azijn erbij, en als ze klaar zijn wat nootmuskaat erop. Ik neem er niets anders bij. 2x heel lekker eten, gewoon bonen met spek, verder niets đ Oh ja, met yoghurt na, dat is ook lekker đ
Vanavond eet ik dit dus weer, net als gisteravond, en het andere zakje gaat in de kelder tot later dit jaar.
Vroeger toen ik zelf nog een grote moestuin had liet ik altijd een paar stokken met stokbonen dik en geel worden, ze dan direct eten is ook erg lekker. Hetzelfde recept, behalve dan het inweken. De overgebleven bonen werden dan aan een katoenen draad geregen, en die slierten hing ik dan te drogen in de loggia: onder dak dus beschermd tegen regen, maar wel in wind en zon đ
In de tijd voordat er vriezers waren was dit een uitkomst om ook in de winter sperziebonen te kunnen eten, maar het is nu nog steeds erg lekker!
Onbetaalbaar was het gezicht dat Jade trok toen haar mama mij die 2 zakjes gedroogde bonen gaf, en zei dat oma dat ging eten, lol!
5 opmerkingen:
Klinkt goed. Wij eten wel een paar keer per winter kapucijners met spek en ui. Dit zal vast niet heel anders smaken.
Yoghurt met braadworst is ook erg lekker. Klinkt raar, ik weet het, maar is een familietraditie. En in het Midden-Oosten vinden ze het helemaal geen gek idee :-)
Ja, dit smaakt echt heel anders dan met kapucijners ;-)
Die yoghurt kan ik me best iets bij voorstellen. Tzatziki is ook erg lekker, en is eigenlijk niets anders dan yoghurt met komkommer en knoflook erdoor, ook een combi die je niet zo snel zou bedenken!
Er zit ook een nieuwe oosterse winkel in het winkelcentrum Emmermeer, hoop dat ze het langer volhouden dan de vorige, daar is twee keer brand gesticht en toen gaven ze het op :-( Als je zegt welk soort bonen je nodig hebt, dan kan ik ze zo voor je halen hoor!
Tja, sperziebonen, maar dan extra lang en veel dikker, er zitten in de peulen zegmaar een soort van witte bonen, kwa dikte. Ze zijn meestal geel, soms ook paars, of met paarse vlekjes (kievitsbonen). Zijn alleen in de herfst verkrijgbaar... De Turk hier in Angelslo heeft ze meestal wel. Ik heb er eens een post over gemaakt op fb, plus omslagfoto, als je die terugvinden kunt? Zelf zal ik zeer weinig meer op facebook zijn, nu ze het zo veranderd hebben, want ik kan daar echt niet aan wennen :-(
Ik zat in je blog te zoeken, daar is alles netjes op categorie gerangschikt, Facebook zal moeilijker worden :-)
Een reactie posten